Tyliai, nebyliai, pamažu. Ateina ruduo.
Sakau, matyt, suaugau. Anksčiau atsisveikinimas su vasara man reiškė tik liūdesius, rudenines depresijas ir gerų dalykų pabaigą. O dabar taip nėra. Dabar, suprantu, viskas tęsiasi. Bus vis šalčiau, teks iš stalčiaus traukti storules kojines, vakarais gerti mėtų arbatą, o ne valgyti šaltą arbūzą. Bet juk nėra tai blogai – ir kojinių, ir arbatos aš net pasiilgau. Ir jaukių vakarų. Žibintais nušviestų gatvių. Po kojomis šiugždančiais lapais nubarstytų šaligatvių.
Ir dar tie pyragai, pyragai, pyragai. Rudeniniai pyragai. Ką tik iš orkaitės. Dar šilti. Begaliniai jaukūs…
Skonis: 9/10. Turėjau kaip tik namie varškės, todėl kepiau su varške. Pyragas buvo puikus! Aromatingas, sodraus skonio… O jeigu varškę būčiau pakeitusi kreminiu sūriu, tas didelis devintukas akimirksniu virstų dešimtuku su pliusu, net neabejoju. Kol moliūgų sezonas, kepkit būtinai!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Baking and books
Moliūgų ir varškės pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
270 g sausainių (pvz., „Selga“)
1 puodelis (100 g) mėgstamų riešutų
¼ puodelio (50 g) rudo cukraus
1/2 puodelio (115 g) tirpinto sviesto
Kremui:
1 kg kreminės varškės (ar kreminio sūrio)
2 puodeliai (400 g) cukraus
450 g moliūgų tyrės*
5 dideli kiaušiniai
3 valg. š. miltų
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. druskos
2 arb. š. vanilinio cukraus
100 g šokolado
sauja šokoladinių pabarstukų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite pyrago pagrindą. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens apvalų kepimo indą.
2. Sausainius sumulkinkite iki labai smulkių trupinių. Riešutus smulkiai sukapokite. Sumaišykite su cukrumi.
3. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Turite gauti lipnią vientisą masę.
4. Šia mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles (apie 5 cm aukščio).
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus. Atvėsinkite.
6. Paruoškite pyrago kremą. Dideliame dubenyje išplakite kreminį sūrį ir cukrų elektriniu plaktuvu iki purios masės.
7. Sudėkite ir įmaišykite moliūgų tyrę.
8. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami.
9. Suberkite miltus, prieskonius, druską, supilkite vanilę. Dar kartą išplakite.
10. Supilkite paruoštą kremą ant atvėsusio pyrago pagrindo.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą 20 minučių, kol pyrago kraštai sutvirtės, o centras, pajudinus kepimo indą, vis dar šiek tiek virpės.
12. Atvėsinkite mažiausiai vieną valandą. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir palaikykite šaldytuve per naktį.
13. Prieš patiekdami, jei norite, aptepkite tirpintu šokoladu ir apibarstykite šokoladiniais pabarstukais. Skanaus!
* Moliūgų tyrę pasigaminti labai paprasta. Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas. Dėkite į kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Kilogramas moliūgų gabalėlių turėtų kepti apie 45 – 50 minučių. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – tyrės. Jei reikia, šiame etape galite įpilti vandens, norėdami išgauti tinkamą konsistenciją (maždaug 1 – 3 valgomus šaukštus).
14 komentarai
Labai gardžiai atrodo, o kaži be riešutų skonis labai nukentėtų?
Violeta, man patinka riešutai pagrinde, bet čia skonio reikalas. Ir be jų pyragas būtų tikrai puikus 🙂
Labai skaniai atrodo, o kaip padaryti moliūgų tyrę?
Skaiste, moliūgų tyrę pasigaminti labai paprasta. Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas. Dėkite į kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Kilogramas moliūgų gabalėlių turėtų kepti apie 45 – 50 minučių. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – tyrės. Jei reikia, šiame etape galite įpilti vandens, norėdami išgauti tinkamą konsistenciją (maždaug 1 – 3 valgomus šaukštus).
Sėkmės! 🙂
O kaip pagaminama moliugu tyrė? Ir ar vietoj kreminės varškės tiktų tiesiog varškė?
Tyrės gaminimo procesas aprašytas komentare aukščiau 🙂 Kreminę varškę teoriškai galima keisti ir paprasta, bet vis tiek ją pertrinčiau su blenderiu iki kuo glotnesnės masės 🙂
O kaip pasidaryti moliūgų tyrę?
Laura, atsakymas komentare šiek tiek aukščiau 😉
Receptą atsispausdinau į receptų knygą, ir atėjus gaminimo dienai pradėjau atidžiau skaityti. Ir uolia, „kaip pasigaminti moliūgų tyrę”. Atėjau ir aišku patikrinau komentarus, prieš parašant savo klausimą. 🙂 Atsakymą radau, bet manau reiktų iš komentarų į receptą pakelti.
Ačiū už receptą.
Vyteni, ačiū už patarimą; aprašymas jau perkeltas prie recepto 🙂
NUOTABUS! Juo pasivaišinti turėjo progą daug skirtingų žmonių ir nebuvo nė vieno, kuris neaikčiotų iš skanumo. Naudojau „President” varškę, tekstūra buvo puiki. Tik varškės įdaro gavosi daugokai, nesutilpo visas.
Aušra, labai labai džiaugiuosi! 🙂 Ačiū, kad atradai laiko pasidalinti atsiliepimais! 🙂
Pyragas gardus, tik vietoj meduoliniu prieskonių tarkavau apelsino žievelę, nes norejosi gaivaus skonio.
kremo kiekis didelis, i standartine torto kepimo forma netelpa.
Viktorija, džiaugiuosi, kad pyragas patiko! 🙂 O mūsų tortų formos turbūt truputį skiriasi, nes kremo masė į maniškę puikiai tilpo 🙂