Gruodis yra fantastiškai pašėlęs mėnuo. Galbūt vasasaris ir turi mažiausiai dienų, bet gruodį jos lekia greičiausiai. Iš kojų verčiančiu greičiu.
Ar žinote, kad iki Kalėdų liko du savaitgaliai? Ar galvojate apie tą patį, ką ir aš? Apie nesupakuotas dovanas, neužrašytus atvirukus, neatrastus jaukius žodžius, nepapuoštus namus, neišpieštus meduolius, nenupūstas dulkes nuo kalėdinių žaisliukų dėžės ir apie neiškarpytas baltutes snaiges… Laikrodžiui tiksint, laikas byra kaip smėlis pro pirštus. Ir, nežinau kaip Jums, tačiau man vis sunkiau išsėdėti aštuonias valandas darbe, mintyse nenukrypus tolyn – į cinamonu ir muskatais kvepiančią miltais nubarstytą šalį…
Mano mažosios užrašų knygelės puslapiai išmarginti šventinių kepinių idėjomis, dovanų idėjomis ir puntais „prieš šventes nuveikti tą ir aną”, „per šventes susitikti su tuo ir anuo”, „po švenčių pasižadėti daryti tą ir šitą”. Žiūriu į netvarkingai mėlynu tušinuku išmargintus puslapius ir ima juokas, kiek daug čia slepiasi nuoširdaus naivumo. Jau eilinį kartą pavėlavau pagaminti Advento kalendorių, šaukštai popiet (bet Jūs tik pažiūrėkit, koks gražus slepiasi Astos iš Villa Alps namuose!). Ir tikrai – būkim biedni, bet teisingi – beviltiška tikėtis spėti iškepti tuos n pyragų, x sausainių ir y saldainių. O gal kas žino, kaip prisiskambinti ponaičiams elfams iš Laplandijos? Jeigu jie padėtų…
Aišku, pažadai, kuriuos ruošiamės pradėti tesėti po švenčių, pakėlę taures už Naujuosius Metus, visuomet yra patys kvailiausi nuoširdžiausi. Ir mes visi pasižadame. Pradėti sportuoti, numesti svorio, išmokti prancūzų kalbą, susitaupyti kelionei aplink pasaulį, parašyti knygą, nusimegzti kojines, perskaityti šimtą metų atidėliotas knygas… O mano pažadai kol kas labai paprasti. Naivuolė. 2012-ųjų iššūkis – savomis rankomis pagaminti beveik šimtą metų atidėliotus, tačiau beveik naktimis sapnuojamus desertus. Neturėtų būti sudėtinga, ar ne? Juk man patinka suktis virtuvėje. Man labai patinka ruošti desertus. Ir aš tiesiog dievinu valgyti desertus! Laikome špygas kumščius, kad to užtektų.
Na, o kad būtų dar smagiau ir kad metai visiems būtų dar skanesni, gal kažkas prisijungs? Jei taip, drąsiai skelbiam kartu su manimi…
Iššūkis 2012: 12 išsvajotų desertų per 12 mėnesių
1. Croissants – sviestiniai prancūziški rageliai
2. Baklava – turkiškas desertas
3. Macarons – prancūziškas skanumynas
4. Tortas „Opera” (Julė sakė, kad šitas geras!)
5. New York Cheesecake
6. Griliažinis tortas
7. Morengai
8. Skruzdėlynas
9. Šokoladiniai pyragaičiai skystu vidumi
10. Red Velvet Cake
11. Naminis desertinis sūris
12. Šimtalapis
Mmm, kokie skanūs ir saldūūūūs manęs (ir ne tik!) laukia metai! O Tavo metai ar bus saldūs?
Kol mąstai, ar prisijungti prie šio iššūkio – ei, jis juk toks paprastas… – vaišinu kava. Su moliūgų sirupu ir pienu, mmm…
Skonis: 10/10. Aš tikrai pagaliau atradau moliūgus! Kava su jais – fantastiška. Nė nepasakytum, kad ji su moliūgais, jų skonis su kažkuo susilieja, kažkur pradingsta, kažką atskleidžia. O rezultatais – labai aromatinga, labai gardi, gausiai Kalėdomis kvepianti kava. Žiemos vakarais vieno puodelio tikrai per maža.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Food + Words
Kava su moliūgų sirupu ir pienu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Moliūgų sirupui:
¾ puodelio (150 g) cukraus
¾ puodelio vandens
3 cinamono lazdelės
½ arb.š. malto cinamono
7 gvazdikėliai
7 kvapieji pipirai
¼ arb.š. malto muskato
¼ arb.š. malto imbiero
2 valg.š. moliūgų piurė*
1 arb.š. vanilės ekstrakto
Kavai:
170 g užplikytos kavos**, perkoštos
30 g moliūgų sirupo (žr. receptą žemiau)
115 g pieno, šilto
30 g kondensuoto saldinto pieno
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE MOLIŪGŲ SIRUPĄ
1. Visas sudedamąsias dalis sumaišykite nedideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies.
2. Nuolat maišant, užvirinkite.
3. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių, retkarčiais pamaišant.
4. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite sirupui atvėsti iki kambario temperatūros.
5. Sirupui atvėsus, supilkite į norimą nedidelį (gausite apie 250 g moliūgų sirupo) indelį.
6. Laikykite šaldytuve. Galite laikyti iki 2 mėnesių.
* moliūgų piurė pasigaminti labai paprasta. Moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas. Dėkite į kepimo skardas, išklotas kepimo popieriumi, ir kepkite iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol moliūgas taps minkštas. Kilogramas moliūgų gabalėlių turėtų kepti apie 45 – 50 minučių. Išėmę iš orkaitės, nulupkite odelę. Moliūgą dėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės – piurė. Jei reikia, šiame etape galite įpilti vandens, norėdami išgauti tinkamą konsistenciją (maždaug 1 – 3 valgomus šaukštus).
PARUOŠKITE KAVĄ
1. Į aukštą stiklinę ar puodelį supilkite kavą, moliūgų sirupą, pieną ir kondensuotą pieną.
2. Išmaišykite ir patiekite. Skanaus!
** galite pasiruošti ir šaltos kavos. Tokiu atveju užplikytą kavą visiškai atvėsinkite, naudokite šaltą pieną; o stiklinę, kurioje ruošite kavą, pripildykite sauja ledukų.
37 komentarai
Nugi vaugi kaip įdoooomu 🙂
Žinok, prisijungsiu ir aš. Jau turiu užsivedusi failą excelyje – 12 knygų, 12 filmų, 12 receptų – tik kol kas knyg7 dalis teužpildyta. Bet – savaitgalį padirbėsiu, ir… 🙂 Va.
Iš taviškių bene pusę esu gaminusi. Vienus sėkmingiau, kitus mažiau sėkmingus… Bet visus vieną ar kitą kartą tikrai pagaminsiu. Tikrai.
1. Croissants – kadaise buvo KBS iššūkis, gaminta 🙂
2. Baklava – nooooriu, tik… Savikaina, tiesą sakant, atbaido.
3. Macarons – irgi KBS iššūkis, irgi gaminau, bet truputį fail’as 🙂 Nieko ,bandysiu dar… Greit…
4. Tortas “Opera” (Julė sakė, kad šitas geras!) – aha, yra ir tinklarašty. Man labai patiko.
5. New York Cheesecake – plius minus taip pat gamintas. Superinis, superinis.
6. Griliažinis tortas – nesu tikra, kokis tai tortas, bet skamba gerai. Nes griliažas – gerai.
7. Morengai – gaminome. Mama mėgsta, o man… PER SALDU, ir viskas 🙁
8. Skruzdėlynas – superis. Geriausia gaminti dviese 😉 – vienas kočioja, kitas meta aliejun. Bet oi kaip verta. Pagal seną močiutės receptą!
9. Šokoladiniai pyragaičiai skystu vidumi – turiu tokius vienus.. Nusižiūrėjusi. Vilioja! Tik tiek, kad juos šiltus valgyti reik – tai armiją draugų susikviesti, ir..!
10. Red Velvet Cake – apsirūpink dažais 🙂
11. Naminis desertinis sūris – bandžiau irgi. Bet turiu dar keletą kitokių variantų – su rūgpieniu ir pan. Irgi smalsu. 🙂 Skaniausia – su aguonom!
12. Šimtalapis – mano MUST irgi. Jau… n metų. Gal šįmet?
Dideliausios sėkmės ,)
Jul, kadangi maniškis dažais raudonais aprūpino, tai ir tas Red Velvet Cake sąraše atsirado. Ir dar dėl to, kad jis man laaabai gražus jau nuo pirmų pyragų kepimo dienų 🙂
O už sėkmę dėkoti negalima – priimu 🙂 Keletui iš šių dvylikos tikrai jos prireiks, jau dabar žinau… Bet aš nepasiduosiu 🙂 O jei ką – dėl daugelio bus į ką patarimo kreiptis! 😉
Ha ha… kažkokie iššūkių metai 😀 Aš irgi planuoju daryt 😀 Tik dar nesusidėliojau sąrašo.
Jurga, aš laaabai nekantriai laukiu tavojo sąrašo! 🙂
http://kepyklapenki.lt/2011/12/18/cant-shake-this-feeling/
va maniškis 🙂
Niam niam! 🙂
Aš irgi prisijungsiu prie tokio iššūkio:) Nuo ryt pradėsiu ruoštis Kalėdoms…Tik dar reik atsirinkt pačius pačiausius receptus kuriuos žadu išbandyt. O iš tavo sąrašo esu daug išbandžius, manau tu juos lengvai įveiksi!:)))
Ineta, super! 🙂 Lauksiu labai tavo sąrašo.
Ir ačiū už palaikymą – nors man jau dabar pirmas, trečias ir dvyliktas atrodo toookie sudėtingi, kad ohoho :)) O kitus, taip, tikiu, kad įveiksiu, bet sąrašą ir susidarinėjau sąmoningai – visada reikia įtraukti punktų, ties kuriais žinai galėsiantis padėti pliusą. Na, vardan pasitikėjimo savimi 😀
O jei rimtai – tai tikrai nėra sudėtingiausių desertų sąrašas, o tiesiog tų, kuriems neprisiruošiu jau ne pirmi metai… 🙂
Puiki mintis! Su nekantrumu lauksiu visų receptų. Norėčiau ir aš prisijungti prie šio iššūkio, bet mažosios tabu kiaušiniams įnešė sumaištį į mano MUST DO sąrašą… Reiks jį pergalvoti ir tada prisijungti 🙂
Viktorija, ačiū 🙂
Žinai, o tavo „must do” sąrašas be kiaušinių, manau, būtų super įdomus ir netgi žmonėms naudingas. Todėl – pirmyn! 🙂
Rimtai, Viktorija. Daryk iššūkį be kiaušinių 🙂 Būtų labai įdomu.
Gerai sugalvojai! Mano norai į skaičių 12 niekaip neįsipaišo. Man gal reiktų kokį nekuklų 52 savaičių iššūkio sąrašą susidaryti 😀 😀 😀
Asta, geras pastebėjimas – man irgi tilpti į 12 pasirodė labai sunku. Bet, na… dvylikti metai, dvylika mėnesių, dvylika iššūkių, kaip pastebėjo Julė – magiškas 12-ukas, labai simboliška 🙂
Dievų gėrimas- ne kitaip!!! 🙂
Reda, tikrai ne kitaip! 😀
9 iš tavo paminėtų man tinka 🙂 esu kepusi skruzdėlyną, morengus, o desertinio sūrio nemėgstu, tai atkrenta 🙂 žiūrėsiu kaip man seksis ir kas netyčia susiplanuos 🙂 labiausiai tikėtini croisants (jau miriau žiūrėdama į kažkurį kitą blog’ą) ir red velvet. O beje kur raudonus dažus pirkai? Aš labai dar neieškojau, bet pradėsiu dairytis kokiam kovo mėnesyje prieš mamos gimtadienį 🙂
Indre, netikiu, kad neužsikrėsi šia iššūkių karštine 🙂 Todėl jau pradėk dėlioti sąrašiuką, o mes jau skaitysim, čepsėsim ir lauksim rezultatų 🙂
Raudonus dažus pirkau Anglijoj, bet jie, pasirodo, ryškiai raudoni tik buteliuky, o kai nudažai kažką, tai tokie… vyšniniai. Nusivyliau 🙁
Beje, aš dirbu visai šalia KTU Maisto Instituto, ten yra tokia parduotuvytė, kurioje užmačiau maistinius dažus!!! Kiekis gal apie 100 ml, kaina svyruoja 8 – 14 Lt., tai jei kada reikėtų, tark žodį ir pažiūrėsiu konkrečiau 🙂
aha… tris esu jau gaminusi (2 – baklava, 9 – lava ir 12 – šimtalapį). o kitus su mielu noru norėčiau pabandyti iškepti 🙂 prisijungiu 🙂
Valio! Kuo daugiau, tuo smagiau 🙂
Pažiūrėjus į tavo pažadų-saldumynų sąrašą, atrodo, kad jis kaip tik man (aš taip pat jau seniai šiuos džiaugsmus noriu išbandyti)! Tik žinau save – tai siekių tokių nekeliu :D.
Na, o šiandien snigo… ir atgabeno tikrų Kalėdinių nuotaikų :).
Marta, kas gi čia per nusiteikimas – viską tu sugebėtum, drąsiai! 🙂 Kaip gi mes įrodysim sau, jog galim, jei nekelsim iššūkių ir nebandysim jų įveikti? 🙂
Ech, sniegas… tikiuosi, kad bent per pačias šventes viena kita pusnis atsiras, nes be sniego ir švenčių laukimas ne tas 🙁
Pati pati skaniausiai kava!!! niekada pati nedariau, bet niekada nepraleidziu progos nusipirkti; Pumpkin Spice Latte – $3.75 uz maza; gal jau pats laikas pradeti paciai tokia virti;
Aušra, eik tu sau, kiek kainuoja! Nu aš čia dar į litus pasiverčiau – tikrai jau verčiau virtis namie ir mėgautis neribojamais kiekiais 🙂 Juolab, kad mažo puodelio šios kavos tikrai nepakanka – norisi daugiau 🙂
Skruzdėlyną esu bandžiusi kepti. Išėjo skanus, bet vargo vargelio su juo…. Po to karto sakiau, kad daugiau jo nebekepsiu. :)) O šimtalapis tai jau sukasi mintyse – gal jau net šioms Kalėdoms jį bandysiu kepti.
Prašau manęs negąsdinti, kol kas aš dar labai tikiu savimi ir tuo, kad iššūkis bus įveiktas 🙂
Beje, man kažkodėl sudėtinesnis atrodo šimtalapis… Na, bet apie tai pagrįstai galėsim diskutuot kitų metų pabaigoje 😀
Kaip skaniai kava atrodo 🙂 niekada nebuciau pagalvojus i ja moliugu det!
O issukiai labai superiniai, puse is ju ir mano „to do” sarase 🙂 Tik kruasanus jau praeita savaitgali kepiau (skonis fantastiskas!), mini patarimas – nepadauginti sviesto, nes yra pagrinde 2 receptai, vienas su daugiau, kitas su maziau sviesto… emiau viduriuka ir buvo siek tiek per riebu 🙂 bet cia asmenine nuomone. Morengai gaminti, dar is vaikystes pamenu kaip skanu budavo! Simtalapis jau virs metu puikuojasi kiekvienos sventes metu ant stalo! (geriausias bandytas cipciuko receptas). Macaroons irgi dariau, tik va neisejo, bet as dar bandysiu 🙂 o baklava ir sokoladiniai pyragaiciai su sokoladiniu vidum – must do! Visa laika kai vaziuoju i vidurzemio juros salis, negaliu atsivalgyt ju vietiniu valgiu su medum 🙂 o ju ir medus kitoks…
Lina, ačiū už pasidalinimą mintimis 🙂 Dėl šimtalapio ypač – keliausiu ieškoti cipciuko recepto. Žiūrėsim, kas ten kur ir kaip… tikiuosi, kad viskas pavyks 🙂 Nes šimtalapį tiesiog dievinuuuu 🙂
[…] apie pažadus – stipriai džiaugiuosi už Astą iš Saulėtos Virtuvės, kuri išsikėlė nemažą, bet be galo saldų ir, manyčiau, naudingą […]
[…] 12 receptų; arba 12 dalykų-12 mėnesių-’12 metais. Tokią puikią idėją pametėjo Asta – nors, kai pagalvoji, įrašyti super džiovintų vaisių pyragą į Astos sugalvotą […]
Taip ir sutariam – prieš kovą (o gal jau prieš valentiną? ) imsiuos atakos telefonu, kad raudonų dažų man gautum 🙂
Indre, kaip tik anos savaitės pabaigoj buvau užsukus – raudonų dažų kol kas tikrai yra, net kažkokių naujų yra, kurių kaina apie 5 Lt. 🙂 Kai tik reikės, sakyk drąsiai 😉
As jeigu galima ikisiu trigrasi savo. Niekaip nesuprantu tos naujos red velvet cake manijos su dirbtiniais dazais. Pagal originalu recepta raudona spalva gaudavosi del specifines kakavos reakcijos su rugstimi kuri yra pieno produktuose (pvz. buttermilk). Dar pateisinciau varianta dazu is naturalaus burokeliu ekstrakto. Bet kam dazyti ir taip gerus produktus? Nelabai suprantu. Beto, nuo 2010 metu Europos sajungos produktai kurie turi raudonu dazu turi buti zymimi kaip „”may have an adverse effect on activity and attention in children.”, nes yra begale moksliniu straipsniu siejanciu vaiku ADHD su raudonais dazais.
Nenoriu nuskambeti kaip niurgzle, ir tikrai manau kad retkarciais tokius dalykus valgant nieko nenutiks, tik norejau pasidalinti savo pamastymais apie sia nauja red velvet cake mados banga. As ja pavadinciau „fad”.
O visi kiti desertai yra liuksiski, ir tiesiog nerealus!.
Ačiū už nuomonę 🙂 Toks jau dalykas yra ta mada… ne visada sveika 🙂
Šiaip aš manau, kad viskas, kas su saiku, yra normalu. Nedažom juk tų tortų kasdien raudonai, mėlynai ar žaliai… Jeigu vienąkart gyvenime norisi išsikepti raudoną tortą (man asmeniškai – vien dėl smagumo), tai kodėl gi ne? 🙂 Nesiginčiju, kad tai sveika, bet… o kas šiam gyvenime išvis sveika? Reikia tik jausti ribas ir viskas bus gerai, bent tokia mano nuomonė 🙂
[…] jo čia ne… ne.) Asta sumąstė tokį štai iššūkį, kirbėjusį ir mano galvoje — 12 desertų per 12 mėnesių. Aš kažin kaip įtariu, kad manieji bus labai netolygiai pasiskirstę per metus, šypt, o kai […]
[…] apie pažadus – stipriai džiaugiuosi už Astą iš Saulėtos Virtuvės, kuri išsikėlė nemažą, bet be galo saldų ir, manyčiau, naudingą […]
Nuostabus sirupas! Paprastai niekuo kavos negardinu/nesaldinu, bet šitas sirupas tiesiog pakerėjo. Pirmas stiklainiukas dingo akimirksniu, sugrįžau persirašyt recepto į savo mėgiamiausių receptų knygelę ir verdu dvigubą porciją
Vaida, kaip džiaugiuosi, kad patiko! Galiu tik pritarti – šis sirupas ir kava su juo yra NUOSTABI! 🙂