Sveikos mitybos specialistai tvirtina, jog pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, užtikrinantis mums gerą dienos pradžią. Tačiau įprasta, kad mes daugiau laiko praleidžiame planuodami šeimos pietus ar vakarienes, o ryte pasitenkiname paskubomis susiteptu sumuštiniu, indeliu jogurto ar kavos puodeliu.
Tačiau pasaulyje yra daug šalių, susikūrusių ilgametes pusryčių tradicijas. Prancūzijoje pusryčiams įprasta pasimėgauti puodeliu kavos ir sviestiniu raguoliu, Jungtinėse Valstijose rytai labai dažnai prasideda nuo dubenėlio avižinės košės, o Anglijoje pusryčiai neįsivaizduojami be pilnos lėkštės įvairiausių gėrybių: keptų kiaušininių, skrudinto kumpio, dešrelių, pupelių, grybų ir skrebučio. Tuo tarpu Škotijoje pusryčiai yra daug kuklesni nei kaimyninėje Anglijoje. Vienas iš tradicinių pusryčių patiekalų čia yra scones – pusryčių bandelės, patiekiamos su sviestu ar įvairiais džemais.
Pirmą kartą šių pusryčių bandelių pavadinimas buvo paminėtas 1513 m. Oksfordo anglų kalbos žodyne. Nors scones kilmė yra siejama su Škotija, Airija arba Anglija, dažniausiai šie kepiniai patiekiami ant škotų pusryčių stalo. Be to, būtent Škotijoje galite rasti miestą, pavadinimu Scones – yra spėjančių, jog būtent iš šios vietos kilo to paties pavadinimo pusryčių bandelės.
Tradiciniai scones yra apvalūs, tačiau namuose kepamos pusryčių bandelės dažnai būna ir trikampių, ir kvadratų formos, priklausomai nuo šeimininkės norų bei simpatijų. Šios bandelės yra tvirtos, tačiau viduje – minkštos ir purios. Geriausia, jei galite bandeles iškepti prieš pat pusryčius – ką tik ištrauktos iš orkaitės ir šiek tiek atvėsusios, jos yra pačios skaniausios.
Scones tikrai galite įsigyti visose anglų, airių bei škotų kepyklėlėse, o jų įvairovė yra beveik begalinė. Dažniausiai šios pusryčių bandelės būna saldžios, pagardintos įvairiausiais priedais: avižiniais dribsniais, džiovintais vaisiais, uogomis, šokolado gabalėliais, citrinų žievelėmis, riešutais ir kitais priedais. Tačiau nesaldžių kepinių mėgėjai taip pat negali liūdėti: neretai ruošiami ir nesaldūs scones su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, sūriais, česnakais, kumpiu ir panašiais priedais.
Pusryčių bandelės su sūriu ir česnakais yra vienas iš populiariausių nesaldžių scones receptų. Jos tikrai patiks pikantiškų skonių mėgėjams ir ant Jūsų pusryčių stalo puikiai pakeis įprastą duoną. Perlaužę bandeles per pusę, ant jų galite tepti sviestą ar sūrį, pagardinti kumpio gabalėliais ir mėgstamų daržovių griežinėliais. Scones galite patiekti ne tik savo šeimai ant pusryčių stalo, tačiau ir vakarėlio metu kaip žavų poros kąsnių užkandį.
Skonis: 10/10. Kai savaitgalio rytą iškepiau šias bandeles, krepšelis su jomis ištuštėjo per porą valandų. Valgėme jas dar šiltas, o kai atvėso, laužėme per pusę, aptepėme sviestu ir dėjome po gabalėlį kumpio. Fantastiškai skanūs pusryčiai buvo. Bandelės minkštos, purios ir labai labai aromatingos. Jei tik „nesipykstate” su česnakais, rekomenduoju išmėginti!
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Tekstas ir receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Pusryčių bandelės (scones) su sūriu, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 puodelis (140 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. sodos
½ arb. š. druskos
35 g šalto sviesto
2 didelės arba 3 mažesnės česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
½ arb. š. džiovintų raudonėlių
½ arb. š. džiovintų bazilikų
¼ arb. š. maltų juodųjų pipirų
90 g tarkuoto fermentinio sūrio
½ puodelio šaltų pasukų
Viršui:
1 mažas kiaušinis
1 valg. š. pieno
1 arb. š. džiovinto raudonėlio
GAMINIMO EIGA
Įkaitinkite orkaitę iki 220°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
Paruoškite tešlą. Iš pradžių į dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberkite kubeliais supjaustytą labai šaltą sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai ir neliks sausų miltų.
Suberkite į dubenį smulkiai kapotą česnaką, džiovintus raudonėlius, bazilikus, juoduosius pipirus ir tarkuotą fermentinį sūrį. Viską gerai išmaišykite.
Į dubenį supilkite pasukas ir masę išmaišykite. Išmaišę, lengvai paminkykite tešlą rankomis – ji turi būti minkšta, tačiau ne pernelyg lipni. Jeigu matote, kad masė yra per sausa, įpilkite dar šiek tiek pasukų. Pilkite po šaukštą, kol gausite reikiamą konsistenciją. Neperminkykite tešlos, nes iškeptos pusryčių bandelės bus nepurios ir kietos. Iš išminkytos tešlos suformuokite apvalų minkštą rutulį.
Švarų lygų paviršių lengvai pabarstykite miltais. Perkelkite išminkytos tešlos rutulį ant šio paviršiaus. Iškočiokite tešlą į 2 – 2,5 cm aukščio apskritimą. Verčiau nekočiokite tešlos ploniau, nes bandelės neiškils ir nebus purios.
Pasiruoškite metalinę apvalią sausainių formelę. Nors teoriškai galite naudoti ir stiklinę ar puodelį, tačiau kepant scones, labai svarbus jų išpjovimas iš iškočiotos tešlos: geriausia tai daryti aštria formele. Išpjaudami bandelę iš tešlos, nesukiokite formelės – tiesiog išspauskite vienu tiksliu judesiu.
Išpjautas bandeles perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų maždaug 5 cm tarpus. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušnį su šaukštu pienu ir aptepkite šiuo plakiniu visų bandelių viršų. Apibarstykite žiupsneliu džiovinto raudonėlio.
Skardą su paruoštomis bandelėmis dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 – 12 minučių, kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos. Iškepus, išimkite ant grotelių ir palaukite kelias minutes. Tuomet dar šiltas patiekite ant pusryčių stalo. Valgykite su sviestu, kumpiu, daržovėmis ar tiesiog be jokių priedų su puodeliu arbatos.
10 komentarai
Receptą išsisaugau…labaimėgstu tokias bandeles:)
Odeta, bandelės tikrai labai vertos dėmesio 🙂 Ir laiko nereikalauja daug, ir produktai tokie, kurių dažniausiai visi namie turime – neverta atidėlioti 😉
Pritariu, kad šias bandeles labai greitai ir paprastai galima išsikepti pusryčiams, kaip tik praeitą pavasarį filmavome scones receptą http://www.sezoninevirtuve.lt/fimuoti-receptai/page/5/, tik maniškės buvo saldžios, tavo bandelių variantą būtinai išbandysiu 🙂
Dailios tavo bandelės labai 🙂 Aš irgi seniau keliskart esu kepusi saldžias, bet nesitikėjau, kad nesaldžios bus toookios geros, man daug labiau nei saldžios patiko net, kas yra labai neįprasta 🙂
Man pusryčiai – svarbiausias ir maloniausias dienos momentas. Geriau pamiegosiu trumpiau, bet turėsiu valandėlę pasimėgauti savo arbata ir skaniais pusryčiais su rytiniais skaitiniais (tarp kurių yra ir Tavo blog’as).
Manau bandelės pradžiugintų kiekvienos šeimos stalą sekmadieniniams šeimos pusryčiams – tikriausiai saugosiu šį receptą ir išmėginsiu grįžus namo ir pradžiuginsiu namiškius 🙂
kaip visada nuostabios nuotraukos.
Jaukaus primadienio vakaro ir geros savaitės.
Monika, ačiū už gražų komentarą ir linkėjimus. Skanių bandelių! 🙂
O ar yra koks produktas, kuriuo butu galima pakeisti pasukas? Cia, kur gyvenu, tokio dalyko nera, bet sita geri issikepti taip norisi…
Kaip tik visai neseniai akis užkliuvo už straipsnelio šia tema, štai: http://joythebaker.com/2009/10/the-best-buttermilk-substitutions/ 🙂
Aciu! Nuostabu, Asta, as cia, sauletoj virtuveje visko ismokstu pamazu. Tiesiog negaliu atsidziaugt!
Agota, o aš savo ruoštu negaliu atsidžiaugti tokiais širdį glostančiais ir įkvepiančiais komentarais. Ačiū! 🙂