Lazda turi du galus, girdėjau ne kartą sakant. Ir pati ne kartą sakiau. Nes vis tik teisybė.
Tikriausiai kiekvienas gyvenimo siurprizas ar prizas turi ir kitą pusę. Nes gyvenimas nėra tik juodas ar baltas, dažnai jis spalvotas, o jei aptingsti jį spalvinti – nes tai irgi darbas – tampa vienodai pilkų atspalvių. O pilka turi vieną nepaneigiamą bruožą – ji gali būti gera ar bloga, priklausomai nuo to, iš kurios pusės į ją žvelgsi.
Ir viskas kartais tampa beprotiškai painu. Gavęs dovaną, supranti, kad kitą dovaną ji iš tavęs atėmė. Džiaugsmas atneša liūdesį, o didelės galimybės – dar didesnes baimes. Nesupranti, ar verkti iš džiaugsmo. Ar juoktis, bandant paslėpti ašaras.
Nes nežinai, ko nori. Nežinai, ko ieškai. Ir sužinosi tik tuomet, kai rasi.
Kai išmoksi spalvinti. Ryškiomis ir džiugiomis spalvomis. Kiekvieną vakarą pažadi sau – rytoj.
Ir vieną dieną supranti, kad rytojus yra šiandien.
Skonis: 9/10. Tortas išties labai švelnaus skonio ir tirpstančios burnoje konsistencijos. Tačiau – sūrio tortas yra sūrio tortas, o maskarponė yra maskarponė – todėl kiek riebokas. Todėl daugiau nei vieną mažą gabalėlį vienu kartu suvalgyti sudėtinga. Bet gal tai net ir gerai 🙂 Faktas, kad šis tortukas dabar lauks vasaros, o tuomet aš jį būtinai išbandysiu su šviežiomis uogomos – pavyzdžiui, braškėmis.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Dulcis in Furno
Mėlyninis sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
400 g sausainių (pvz., „Selga”)
200 g sviesto, tirpinto
2 valg.š. medaus
Uogų kremui:
250 g šviežių ar šaldytų mėlynių (ar kitų mėgstamų uogų)
250 g maskarponės sūrio
250 g rikotos sūrio (naudojau 500 g maskarponės)
200 g grietinėlės
50 g cukraus
100 g cukraus pudros
10 g želatinos
Aptepimui:
300 g grietinėlės
50 g cukraus
vaisių papuošimui
GAMINIMO EIGA
1. Paruošti torto pagrindą: sumaišyti visus pagrindui skirtus produktus.
2. Supilti į paruoštą, kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą (20 x 30 cm.) ir paspaudžiant išlyginti – su šaukštu ar delnu.
3. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 11 minučių. Išimti iš orkaitės ir atidėti į šalį.
4. Paruošti uogų įdarą: uogas suberti į smulkintuvą ir pertrinti iki vientisos masės.
5. Vandenyje išbrinkintą ir mikrobangų krosnelėje ar garų vonelėje ištirpintą želatiną maišant, lėta srovele supilti į mėlynes. Greitai išmaišyti.
6. Tuoj pat suberti cukraus pudrą, sudėti maskarponę ir rikotą. Išplakti elektriniu plaktuvu iki vientisos masės.
7. Supilti iki standžių putų išplaktą grietinėlę su cukrumi ir lengvai išmaišyti.
8. Supilti į kepimo indą ant apkepto pagrindo, išlyginti paviršių. Šaldyti mažiausiai 3 valandas.
9. Aptepimui skirtą grietinėlę išplakti su cukrumi iki standžių putų. Papuošti grietinėle ir mėgstamomis uogomis ar vaisiais.
35 komentarai
Žavingas, Asta )
Ačiū, Diana 🙂
Ta violetinė spalva tokia.. ahh.. vasariška 🙂
Aha, Karolina 🙂 Patinka be proto man ta spalva, jau kuris laikas dėl violetinių atspalvių esu pamišus 🙂
Na ir nuostabus pyragas, 🙂 Saunuole tu:) Sauletos virtuves dienorascio skaitymas man tapo, antras po L.ryto dienrascio :)))))
Rūta, oho! 🙂 Neabejotinai man tai labai didelis komplimentas, ačiū labai 🙂 Tikiuosi, kad taip bus ir toliau, stengsiuos :))
turbut nori, kad as infarkta gauciau! jis nuostabus!
Neringa, tikrai nenoriu, nė trupučio :)) Bet ačiū :))
Gardumelis:)). Tik nesupratau – kokia zelatina deti? Isbrinkinta?
Taip, Violeta, išbrinkintą vandenyje ir ištirpintą. Pasitaisysiu, nes šioje vietoje tikrai nelabai aiškiai surašiau 🙂
Šiandien pas mane irgi bus kažkas tokio, svarbiausia, kad greitai ir skaniai 🙂
Indre, aš jau baltai pavydžiu to „kažko tokio”. Sunku, kai tik savaitgaliais gaminimams laiko lieka.. 🙂
Skanaus! :))
Jau žinau ką darysiu ir kuo vaišinsiu svečius gimtadienio proga.
Kristina, smagu, kad šį torčiuką išsirinkai 🙂 Jau iš anksto linkiu, kad jis pavyktų puikiai ir kad gimtadienis būtų skanus 🙂
Pyragai, tortai, jie pas Tave toookie nuostabūs:) kepiau jau vieną torčiuką, labai patiko:)
Reda, labai džiugu girdėti 🙂 Prašom išbandyti ir daugiau 😉
Nuostabus tortas, labai labai gražus 🙂 Bet šįsyk mane labai „užkabino” įžanga. Tikrai turit talentą dėstyti mintis 🙂
Ačiū, Renata 🙂 Man tai tikrai daug reiškia 🙂
na dar neteko paragauti 🙂 Kompiuterių remontas
Mindaugai, pabandyk ir paragauk, gal patiks? 🙂
P.S. Reklama labai jau akivaizdi, ar ne?
Nepavydėk – mane sąžinė ima griaužti, kad kepinėju vietoj bakalauro rašymo…
Indre, žinok, ir manęs bakalauras laukia. Laukia laukia… bet virtuvės vis tiek išsižadėt nenoriu. Ir nereikia 🙂 Kas bus, jei jokių sau malonumų neleisim? 🙂
Man pvz vienu prisedimo surio torto telpa net ir trys gabaliukai 😀 ypac dangiskai skanaus surio torto.
Ir tai tas tortos kurio visada sakau daugiau niekada nebegaminsiu 😀 Bet tik del to kad non stop buna valgymas, o paskui viskas ant sonu nugula 🙁
Indre, su dangiškai skaniu sūrio tortu kita kalba – aną tikriausiai visą viena pati per du kartus suvalgyčiau, taip bent jau rodosi 😀
Begalo gražus ir skaniai atrodantis tortas.Aš taip pat begalo dievinu violetinę spalvą ir beprotiškai mėgstu gaminti. 😉 Gavosi tikrai labai skaniai.
Laura, labai smagu girdėti – džiaugiuosi 🙂 Ir dar kartą absoliučiai pritariu dėl spalvos grožio :))
Taip pat galiu pagirti Tave dėl šios svetainės.Joje visada randu ko reikia.:)
Laura, kaip miela girdėti, ačiū labai 🙂
Labai pasakiskai atrodo tortas. Noriu paklausti, ar uztenka 10 g. zelatinos ir kokia pati naudojat? jau ryt planuoju daryti, nes turiu saldytu trintu melyniu, tai puiki ideja, kur jas panaudoti
Keila, ačiū 🙂
Želatinos man užteko, o naudoju Dr. Oetker, žydrame pakelyje.
Skanaus torčiuko! 🙂
Turiu klausimą: mano organizmui mascarponė nepatinka, ricotą galiu valgyti šaukštais, bet mascarponė kažkaip nelimpa, kad ir kaip skanu būtų. Nieko galbūt baisaus jei naudot tik ricotą?
Monika, žinoma, gali naudoti – jei tik tau patinka rikota, rikotos tortas tikrai turėtų patikti 🙂 Čia jau nuo skonio priklauso – man asmeniškai vien tik rikota… nelabai. Bet dar yra vienas variantas – vietoje maskarponės galima naudoti ir „Philadelphia” kreminį sūrį 🙂
Ačiū labai už receptą, gaminu jau antrą kartą šį dieviško skonio tortą. Išgyrė net tie, kurie nera tortų gerbėjai. Cha! 🙂 Kam patinka mascarpone, tikrai nepasigailėsit pasigaminę šį tortą. Tik minusas tas, kad gan brangokas jis 🙂 bet skonis viską atperka 🙂
Paulina, taip, kartais desertų kaina būna nemaža… bet tas skonis. Teisi esi, jis viską atperka. Ir dar valgančiųjų šypsenos, kurios neįkainojamos 🙂
Labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Kokiame kiekyje vandens reikia išbrinkinti želatiną?