Pavasario šventės atėjo ir… praėjo. Kaip visada – visi geri dalykai turi pabaigą. Tam, kad ateitų dar geresni. Dienos jau labai ilgos. Saulė pakyla aukštai ir negaili šiltų spindulių. Po kelių popiečių šilto lietaus, viskas pamažu nusidažo ryškiai žaliai… Ir tingų savaitgalį popiečio arbatos puodelį galima gerti jau nebe kambaryje, palindus po šilta antklode, bet išėjus į lauką, prisimerkus nuo ryškių saulės spindulių, besigėrint plačia dangaus mėlyne… Kaip galima nemylėti pavasario? Neįmanoma, jis tiesiog pakeri.
Tai tartum vaistas. Nuo liūdesio, netyčiom užklupusio niūrų žiemos vakarą. Nuo abejonių. Nuo kasdienės pabodusios rutinos. Nuo dažnai užklumpančio streso, bandant apgauti laiką ir sutalpinti dvidešimt šešias valandas į parą. Pavasarį gyventi yra lengviau. Nes tuomet norisi mažiau galvoti, svarstyti, bijoti. Pavasarį norisi pasiduoti emocijoms, bėgti kartu su vėju, leisti sau būti savimi… Ir tada supranti, jog gyvenimas paprastesnis nei atrodo. Kad jis geresnis nei mes įsivaizduojame. Gražesnis.
Ir kartais reikia be galo nedaug, jog suprastum, kad aplink mus vyksta stebuklai. Kad mes galime pildyti svajones. Kad viskas ir visada yra įmanoma. Kad niekada negalima išsižadėti to, ką nedrąsiai pasakojame tik sau, tyliai, gal tik mintyse… Nes tai veda pirmyn. O už kito posūkio visada gali laukti staigmena…
Skonis: 10/10. Fantastiškai skani pynė! Minkštutė ir skani mielinė tešla bei nuostabus, saldžiarūgštis maskarponės ir citrinų kremo įdaras… Gabalėlis, vertas nuodėmės. Kaip kažkas sakė, vertas visų kalorijų. Tikiu, kad riekelė tokios mielinės pynės prie puodelio arbatos taip pat daro stebuklus. Tikrai, ji nuostabi!
Sudėtingumas: yra ką nuveikti
Kur radau? smitten kitchen
Mielinė pynė su maskarponės ir citrinų kremo įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
180 g grietinės arba jogurto (naudojau Activia jogurtą)
1/4 puodelio (60 g) sviesto, minkšto
2 dideli kiaušiniai (1 tešlai ir 1 duonos aptepimui)
1/4 puodelio (50 g) cukraus
1 arb.š. vanilės ekstrakto
2 1/2 puodelio (300 g) miltų
pakelis (11 g) sausų mielių
perlinio cukraus apibarstymui
Citrininio kreminio sūrio įdarui:
130 g maskarponės
2 valg.š. (20 g) cukraus
2 valg.š. (30 g) grietinės
1 arb.š. šviežių citrinos sulčių
2 valg.š. (15 g) miltų
1/2 puodelio (120 g) naminio citrinų kremo
GAMINIMO EIGA
1. Paruošti tešlą: suplakti grietinę (arba jogurtą), sviestą, kiaušinį, cukrų ir vanilę dideliame, plačiame dubenyje.
2. Miltus sumaišyti su sausomis mielėmis.
3. Miltus, sumaišytus su mielėmis, suberti į plakinį iš išmaišyti.
4. Tešlą minkyti apie 5 – 10 minučių, kol taps minkšta ir švelni.
5. Išminkytą tešlą dėti į truputį riebalais pateptą indą, uždengti maistine plėvele ir leisti pakiklti 60 – 90 minučių, kol taps puri ir beveik padvigubės.
6. Paruošti įdarą (kol tešla kyla): sumaišyti visus įdaro ingredientus, išskyrus citrinų kremą. Maišyti tol, kol masė bus puri ir visiškai vientisa. Paruoštą kreminio sūrio įdarą ir citrinų kremą atidėti į šalį.
7. Suformuoti pynę: pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočioti į 25 x 37 cm. dydžio kvadratą (labai patartina tešlą kočioti tiesiai ant kepimo popieriaus, nes norint ją perkelti vėliau, gali kilti didelių problemų).
8. Rankos kraštu ar pirštu tešlos kvadratą išilgai padalinti į tris lygias dalis (tik truputį įspaudžiant linijas).
9. Kreminio sūrio įdarą paskleisti ant vidurinės dalies, nuo tešlos kvadrato apačios ir viršaus paliekant po maždaug 5 cm. neapteptus.
10. Ant kreminio sūrio įdaro paskleisti citrinų kremą.
11. Supjaustyti, sulankstyti ir suformuoti duoną (žiūrėkite į nuotrauką viršuje – taip tikrai lengviau nei apsakyti procesą žodžiais).
12. Atsargiai duoną su visu kepimo popieriumi perkelti ant kepimo skardos. Atsargiai uždengti maistine plėvele ir palikti pakilti 45 – 50 minučių.
13. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros.
14. Duoną aptepti plaktu kiaušiniu ir apibarstyti perliniu cukrumi.
15. Kepti apie 25 – 30 minučių arba kol duonos paviršius bus gražiai rudas, o namai kvepės lyg bandelių kepyklėlė.
16. Išimti iš orkaitės ir atvėsinti 15 – 25 minučių prieš patiekiant.
17. Skanaus!
47 komentarai
fantastiška pynė!!!!:))))
Ineta, tikrai taip!!! :)))
kokia pyne!!!!! seiles kaupiasi pagalvojus apie skoni!
Ir turėtų kauptis, Neringa, tikrai :)) Man labai gaila, kad kartu su Velykomis baigėsi ir ši pynė, et, reikės būtinai dar kepti 🙂
Pavasaris, sveikas maistas, sportas, o tu tokią fantastišką pynę rodai. Ir kaip gali žmogus atsilaikyt 🙁 Einu ko nors saldaus ieškot 😀
Dovilyte, atsiprašau 🙂 Bet žinai, kas su saiku – tas sveika. O jei labai norisi – tai reikia. Saldumynų taip pat :))
Atrodo nepakartojamai gerai! Laukiu tų laisvesnių dienų, akda vėl galėsiu gaminti ir turėsiu tam laiko.
Indre, man atrodo, mes turime tą pačią neturiu-kada-gaminti bėdą.. tikra kančia, ar ne? 🙁
Linkiu kuo greičiau atrasti laisvų akimirkų virtuvei ir skaniems kepiniams! 🙂
butinai kepsiu!
pelede, smagu girdėti 🙂 Labai lauksiu atsiliepimų, smalsu 🙂
Ne-re-a-li 🙂 Labai labai.
Ačiū, Jurgita 🙂 Labai labai :))
Puiki pynė! Ji pas mane jau seniai eilėje, bet vis neprisiruošiu 🙂
Viktorija, kuo greičiau ruoškis! Patikėk, ji verta šoktelti į pirmuosius numerius sąraše 🙂
Ir aš neatsispirsiu šitai pynei 🙂 Bet įtariu, kad mažai jos man liks, kai manieji berniukai įsisuks į ją 😀
Asta, kažkaip gal jau pasidalinsit 🙂 Arba reikia iškart iš dvigubos normos kepti, kad peštynių išvengtumėt :))
Asta, aš norėčiau, kad būtum mano mama. Arba kambariokė. Arba (jei būčiau vyras) mano žmona. 😀 Ir, aišku, nusipenėčiau tiek, kad sverčiau 9000,1 kg.
Džiaugsme, prajuokinai :)) Žinok, nei vienas, su manim gyvenantis, dar tiek nesveria 😀 Ir tai didelė laimė, nes kitaip tikriausiai nuo manęs virtuvę užrakintų.. :))
Bet ačiū labai už tokį mielą ir gražų komplimentą :))
Asta, fantastiska pynute! jau isivaizduoju jos skoni… Maskarpone, citrinu kremas, mmmm….. 🙂
AJ, o taip… fantastiška :))
Bandžiau darytis, ne visai pavyko dėl išvaizdos, bet labai skanus 🙂
Eva, o kokios bėdos su išvaizda? Aišku, svarbiausia, kad skanu, o su išvaizda dar galima tobulėti ir tobulėti.. 🙂
Pritariu, nes negaliu tylėti. Pynė atrodo labai gardžiai, norėsiu ir aš tokios. Bandysiu su šviežiom mielėm.
Aušra, ačiū 🙂 Būtinai išmėgink, ji dar gardesnė nei atrodo! 🙂
Ačiū 😉 nedaug liko – iki gegužės 20 turiu atiduoti. Kažkaip…
Indre, tikrai nedaug.. Mano oficiali atidavimo data – gegužės 30 d., bet reali – daug ankstesnė. Oi oi, baisu truputį jau daros.. Kaip tau, nerimas dar nekankina?
O kokio skonio jogurta naudojai?
Mėlynių skonio, bet tiesą sakant, jo nesijautė pačioje pynėje 🙂
labai skaniai atrodo ir tikrai ismeginsiu ateinant savaitgali, tik va norejau paklausti gal butu galima citrinini krema pakeisti kokiu nors kitu kremu? pvz uogiene 🙂
Rasa, žinoma, kad galima, gal geriau džemu. Arba uogienė turi būti viena iš tirštesnių 🙂
Labai lauksiu atsiliepimų!! 🙂
Čia tai idealumo įsikūnijimas 😀 išsivaizduoju koks turėtų būti nuostabiai skanus pyragas:)
Į eilę 😀
Reda, super! 🙂 O kiek išsirikiavusių receptų eilėje laukia? 😀
Citrinu kremas? kaip ji pasigaminti? 🙂
Laura, jei paspaustum ant žodžių citrinų kremas (ten yra nuoroda), nukeltų tave į kitą mano įrašą, kur yra pateiktas citrinų džemo receptas 😉
[…] paprikomis, Redos karamele perteptus sausainėlius, Rūtos cukinijų keksą su rozmarinais ir mano mielinę pynę su maskarpone ir citrinų kremu. Mėgavomės skaniu maistu, puikiu oru ir dar puikesne draugija. Susipažinom, plepėjom, ragavom, […]
Aš užduosiu tą patį klausimą, kaip Laura:) Naminis citrinų kremas – paspaudus nuorodą prašo slaptažodžių ir prisijungimo vardo, gal galite kitą linką duoti, arba tiesiog čia parašyti? Būčiau laaabai dėkinga, nes nežmoniškai skaniai atrodo, taip norėčiau išbandyti 🙂
Ačiū iš anksto 🙂
Laura, Jurgita, atsiprašau, kad neapsižiūrėjau – nuoroda tikrai neveikė. Tačiau dabar jau viską sutvarkiau ir spustelėjus ant jos, tikrai nukeliausite ten, kur bus citrinų džemo receptas 🙂
Asta, ačiū už nerealų receptuką 🙂 Antra diena iš eilės kepiau šį pyragą, tačiau su improvizacijomis, nes neturėjau kaip kurių produktų.
Pirmą dieną kepiau su citrinų-moliūgų uogienės įdaru – skanu buvo, tačiau kaip maskarponės manijakei :))) taip galvoje ir tesisuko maskarponės svajos :)))
Antrą dieną kepiau su maskarponės ir mėlynių džemo įdaru bei apibarsčiau ruduoju cukrumi – skonis – FANTASTIŠKAS!!!!!!!!!!!!!!!!!
Taigi, noriu padėkoti už puikius receptukus :)))
Rita
Rita, puikios improvizacijos! 🙂 Antroji man nuskambėjo ypač skaniai, mmm 🙂 Labai smagu, kad manoji pynė įkvėpė šioms improvizacijoms ir dovanojo skanias akimirkas, labai labai džiaugiuosi! 🙂
Ar tešla turi labai lipt prie rankų?
Oti, tešla pakankamai minkšta ir šiek tiek lipni, tačiau ne labai labai.
Sveika, norejau paklausti ar naminis cintrinu kremas yra tas pats kaip citrinu dzemas, nes nuoroda tokia duota, ar cia yra parduotuveje pirkti?
Lina, nuoroda duota į tą patį citrinų kremą, kurį kažkodėl kadaise pavadinau džemu 🙂
Taip norėčiau pasigaminti šią pynę. Visko yra tik mielių mažoka, 7g, gal nieko tokio jei idėčiau 7g vietoj 11g?
Indre, mielės – kaprizingos labai, todėl aš dėčiau visą reikiamą kiekį 🙂 Nerizikuočiau sugadinti tokios puikios pynės 🙂
Laba, kaži kodėl man visai nekilo tešla… Surizikavau vis dėl to kepti, bet aišku, kad rezultatas neigiamas:(. O jeigu vietoj sausų mielių naudočiau šviežias, kokiu būdu reiktų jas įmaišyti į tokio tipo tešlą?
Sonata, gal netyčia jau labai ilgai tos sausos mielės stovėjo spintelėje ir galiojimo laikas pasibaigęs buvo? Man taip irgi vieną kartą su kitu kepiniu nutikę buvo – kepinys visiškai neiškilo. Nuvažiavau į parduotuvę, nusipirkau naują pakelį ir viskas pavyko idealiai 🙂
Nors aš visada naudoju sausas mieles, teoriškai keisti šviežiomis galite. Aš naudočiau 21 g šviežių mielių, manau, tikrai pakaktų 🙂