Skonis: 9/10. Aguonų mėgėjams, patikėkit, tai tiesiog tobulas pyragas, nemeluoju. O jei dar ir varškę mėgstat taip pat labai kaip aš, tuomet nieko nelaukiant vertėtų išbandyti 🙂 Tikrai skanus, labai labai skanus! 🙂
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? SM, jei atmintis neapgauna, bet tikslios nuorodos niekaip nerandu… 🙁
Didysis aguonų pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
130 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniai
300 g miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
Aguonų masei:
750 g pieno
100 g manų kruopų
1 kiaušinis
200 g aguonų
130 g cukraus
200 g sviesto
Varškės masei:
250 g varškės
2 kiaušiniai
100 g cukraus
GAMINIMO EIGA
Tešlai skirtus produktus suminkyti ir pusei valandos padėti į šaldytuvą.
Aguonų pasei skirtus produktus sudėti į puodą ir maišant užvirinti. Šiek tiek atvėsinti.
Varškės masei skirtą varškę pertrinti iki vientisos masės su kiaušiniais ir cukrumi. Kiaušinių baltymus išplakti iki standumo ir įmaišyti į varškę.
Tešla iškloti atidaromos kepimo formos (25 cm. skersmens) dugną ir šonus. Supilti aguonų masę. Ant jos supilti paruoštą varškės masę.
Kepti įkaitintoje iki 170 laipsnių orkaitėje 50 min. Jeigu viršus pradeda per stipriai ruduoti, uždengti folija. Iškepus gerai atvėsinti (aš dėl visa ko palaikiau šaldytuve per naktį) ir tik tada išimti iš formos.
36 komentarai
Labas, Asta,
ieskojau aguonu torto ir aptikau labai gardziai atrodancia taviske nuotrauka:) Labai noreciau tecio gimtadieniui sestadieni iskepti, bet neramina kiausiniai:D, tad kadangi neliko laiko eksperimentams, noreciau paprasyti skubaus receptuko patikslinimo:)
1.Ar teslai bei aguonu masei naudojami kiausiniai su baltymu ir tryniu?
2. Rasei, kad varskes masei reikia dvieju kiausiniu. Taip suprantu, kad sutrinti reikia su varske du trynius ir i mase supilti du suplaktus baltymus?
Teisingai?
Jei gerai supratau, linktelk, prasau:)
Is anskto dekoju uz pagalba:)
Inga
Sveika, Inga, džiaugiuos, kad susiviliojai nuotrauka ir ruošiesi išmėginti – labai lauksiu pasidalinimų įspūdžiais! 🙂
O dabar – linkt, linkt – viską supratai labai teisingai, linksiu prie kiekvieno punkto 🙂
Sėkmės kepant ir skanaus ragaujant! 😉
Sveika, Asta,
aciu uz toki operatyvu atsakyma!
Si vakar isbandysiu jegas, kad dar pernakt pyragas galetu moraliskai pasiruosti seimynos verdiktui:)
Manau bus daug palaimingu sypsenu;)
Inga
Inga, to ir labai linkiu – tų palaimingų šypsenų! Palaikysiu šįvakar mintyse už tave ir šitą pyragą tavo kumštukus 😉
Labas, Agne,
;( nesigaaavo…. ;(
kai prapjoviau pyraga aguonu mases vidurys visiskai istizo, praktiskai istekejo… tai arba pieno perdaug, arba manu kruopu per mazai, arba per didele aguonu mase, arba per trumpai kepiau? nors viska dariau pagal recepta, bet pyrago vidurys atrode neiskepes ;(
na bet as nepasiduosiu ir gaminsiu, tol kol iseis;)
gal turi pora patarimu?
ir.
Oi, Inga, kaip gaila… 🙁
Kiekius aš tikrai dėjau tokius, o ir pati gaminau lygiai pagal receptą, o man gavos. Ir žinau dar vieną merginą, kuri gamino, ir kuriai pavyko. Tai kur čia šuo pakastas gali būt?
Ar tikrai dėjai tokius kiekius? Ar tikrai aguonų masę užvirinai? O gal orkaitė kalta? Ne visos jos kepa vienodai.. Aš savo senojoje dujinėje niekad tokio pyrago nebūčiau iškepus, man ten net paprasti tept šlept pusiau kepti, pusiau žali, pusiau apdegę gaudavos 😀
O gal daug mažesnio skersmens kepimo indą naudojai? Ir daug storesnis gavos pyragas?..
Net nežinau, kas daugiau čia būtų galėję koją pakišti.. 🙁
na, Astule, orkaite maniske elektrine ir kepimo indas 26cm skersmens…karma ne ta turbut … 😀 😀 😀 o sep tai is tikro kepiau pati budama nepergeriausios kondicijos, antra valanda nakties po keleto vyno tauriu… tai gal del to? reiks dar pabandyti laisvesne savaitgalio diena issikepti tiksliai pagal recepta 😀
Beje, turiu dar viena baisiausia kosmara virtuveje – eklerus ! Du kartus dariau ir abu – visiskas fiasko! Antra karta dariau pagal prancuziska autentiska recepta, bet vistiek snipstas 🙁 Sakau, gal pati esi bandzius perkast ekleru gaminimo lygtis? O jei ne, tai gal nori isbandyti ir paskui visiems papasakoti? 🙂
ir.
Inga, na, taip, visada galima apkaltinti netikusią aurą ar, tuo labiau, keletą vyno taurių 😀 Tikiuos, kad kitą kartą viskas pavyks puikiai 🙂
Dėl eklerų – jie jau ilgą laiką yra mano sąraše „būtinai pagaminti”. Ir kaip tik prieš porą dienų mąsčiau, kad jau pribrendo reikalas, nors seniau niekad nesu kepus, o ir gana pavojingas kepinys atrodo man jie 🙂
Šiaip ar taip, pažadu, kai tik išmėginsiu, pasidalinsiu įspūdžiais 😉
O čia kartais ne tavo foto panaudota?
http://lt-lt.facebook.com/note.php?note_id=104173846146
O, taip, tikrai mano…
sveika Inga,
norejau paklausti ar gaminant aguonu mase eiliskumas produktu sudejimo svarbus ar ne? pvz kiausiniai turi buti isplakti pries dedant i bendra mase? ir kaitinti mase tik iki virimo ar dar ilgiau truputi?
aciu uz atsakyma 🙂
Ieva, tikriausiai čia manęs klausi 😀 Aguonų masės darymas paprastas čia kaip dukart du – viską sudedam į puodą ir ant ugnies. Viskas 🙂 Palaukiam kol užvirs, tada nukeliam nuo ugnies ir atvėsinam 🙂
aciu uz atsakyma Asta, dariau tavo pyrageli per Velykas, viskas puikiai pavyko 🙂 gavosi laaaabai skanus 🙂 nors jis ir labai sotus, bet ant stalo greit neliko nei mazo gabalelio…:)
Ieva, labai džiaugiuos 🙂
Sveika,
as esu didele aguonu megeja, tai nusprendizua isbandyti.gavosi lyg ir gerai, garuoja ant stalo, o degustavima atidejom rytdienai 😀
aciu uz receptuka
Vida, oi, kantrybės tada palinkėsiu iki rytojaus 🙂 Ir skanaus! Tikiuosi, nenuvils 😉
na o kaip cia yra su ta aguonu mase? kitoj vietoj radau toki pat pyraga, bet ten rasoma, kad kiausinius ir sviesta nereikia kartu uzvirinti… o kaip yra is tikruju? 🙂
jurgute, nežinau, kaip kitoj vietoj, bet aš gaminau taip, kaip parašyta čia, saulėtoj virtuvėj 🙂
Sveika,
Be galo nuostabus pyragas,ir visada labai daug pagyru isgirstu 🙂 Jau tikriausiai nesuskaiciuosiu kiek kartu ji kepiau,bet kas karta darant jis gaminasi greiciau,ir paprasciau…Aciu uz nepakartojama recepta:)
Agne, nėra už ką :)) Džiugu skaityti tokius smagius ir įkvepiančius komentarus :))
Na man dabar kazkokia aguonu manija:) jau tris aguoninius pyragus kepiau… bandysim ir sita:)
Monika, narkomanė, ar ne? :)) Aš irgi tokia pati kartais… Ar patiko pyragas? 🙂
Gaminau ir LABAI patiko, tiesiog fantastiskas:) nesitikejau, kad iseis toks puikus ir svelnus aguoninis idaras, visiems labai patiko, o drauge ir recepto paprase:)
Monika, labai smagu, kad pyragas toks pasisekęs, džiaugiuosi! :))
Mniam! Pirstus apsilaizyt galima, kazkas fantastisko ir nepakartojamo, jau du kartus kepiau ir dar kepsiu 🙂
Aciu labai uz recepta, tai tikras tortas, kuriuo labai smagu pavaisinti namiskius ir draugus 😉
Roberta, labai džiugu skaityti tokius puikius atsiliepimus 🙂 Ačiū tau, kad pasidalini įspūdžiais, o už receptą tikrai nėra už ką 🙂
Puikus :} Tiek išvaizda, tiek skonis malonūs. Pabuvojo mūsų šeimos kalėdiniu pyragu šiais metais.
Per klaidą į aguonų masę įdėjau ne 130g, bet 200g cukraus, bet maniškiai nelinkę saldumu skųstis, tad tikriausiai tik į gerą tas išėjo :>
Didelis dėkui už receptą ir įkvepiančią šį receptą išbandyt nuotrauką!
Ieva, džiaugiuosi, kad išbandei 🙂 Ir, žinoma, dar labiau džiaugiuosi, kad patiko ir paskanino šis pyragiukas Jūsų Kalėdų stalą 🙂
sveika,
dabar kepu tavo pyraga ir i6kilo klausimas : d aguonu masei kiausinius idet po to ar virt su kiausiniais?
Vaida, kiaušinį taip pat reikia įmušti į puodą, kuriame viskas verdama 😉
Vakar teko išbandyti šį receptą, tiksliai darant pagal aprašymą pyragas gavosi sknus ir pakankamai didelis, panašus į tortą. Ačiū už puikų receptuką.
Lora, nėra už ką 🙂
Išbandžiau ir aš šį grožį, o dabar galiu pasakyt ir skonį:) išties labai skanus, ir visi kas vaišinos „lapnojo” net ausytės linksėjo :))
Išties, ačiū už receptuką, jis jau įtrauktas į „kartojamų” sąrašą:)
Birute, labai džiaugiuosi, kad išbandėte ir kad patiko 🙂
Turiu klausimą ir tikiuosi atsakymo dėl aguonų. Ar jos turi būti paprastos birios (ne maltos), nes parduotuvėje mačiau aguonų pyragams. Galvoju gal geriau tas jau permaltas pirkti, skirtas pyragui. Nuotraukoj matau lyg cieli grūdeliai.
Neringa, šiam pyragui naudojau paprastus aguonų grūdelius. Esu tikra, kad puikiai pavyktų ir su maltomis aguonomis, skirtomis pyragams, tuomet įdaro tekstūra būtų dar tolygesnė 🙂