Įtariu, kad tikrai ne mano vienos rūsyje jau pūpso nemenkas šviežių bulvių maišas. Ir tikiu, kad ne vienas jau lepinote savo šeimą bulviniais blynais, bulvių plokštainiu ar bent jau bulvių koše prie kepsnio. Mūsų namuose tokie patiekalai visuomet sutinkami plačiomis šypsenomis ir, lėkštėms ištuštėjus, prašymais pakartoti. Aš pati, nors nesu visiškai pamišusi dėl bulvių patiekalų, tikrai jas mėgstu. Ypač mėgstu tada, kai atrandu, jog net iš pačios paprasčiausios ir kasdieniškiausios bulvės galima paruošti kažką ne tokio jau ir kasdieniško, šimtą kartų matyto bei ragauto… Žinoma, nepasakytų to švedai, kurių tradicinis patiekalas yra Hasselback Potatoes, bet štai mūsų namuose tokios bulvės pirmąkart buvo iškeptos visai neseniai. Ir bus kepamos dar ne vieną kartą.
Restoranas, kuriame pirmą kartą buvo patiektos Hasselback Potatoes, yra įsikūręs Stokholme, viešbutyje, kurio pavadinimas neatsiejamas nuo patiekalo vardo – „Hasselbacken Hotel“. Įvairių šaltinių teigimu, pirmą kartą restorano svečiams specialiai paruoštos bulvės, meniu įrašytos hasselbackpotatis vardu, buvo patiektos 1700-aisiais metais. Dar ir šiandien, praėjus keliams šimtmečiams, restoranas ruošia tokias pačias bulves, kurių gali paragauti visi viešbučio restorano lankytojai.
Šiandien Hasselback Potatoes yra vadinamos tradiciniu Švedijos patiekalu. Tačiau per kelis šių bulvių gyvavimo šimtmečius, jos tapo populiarios ne tik šioje šiaurės šalyje. Šiais laikais Hasselback Potatoes dažnai ruošiamos ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, ir kitose pasaulio šalyse.
Hasselback Potatoes – tai pats lengviausias būdas paversti pačias paprasčiausias bulves iš nuobodžių į stebinančiai žavias. Tam nereikia nei šūsnies produktų, nei didelių įgūdžių, nei marių laiko. Tik kelių bulvių, aštraus peilio, gabaliuko sviesto, lašelio alyvuogių aliejaus ir žiupsnio druskos bei pipirų. Na, o jei dar rasite spintelėje porą skiltelių česnako, daugiau tikrai nieko netruks. Nors, jei tik norite, leiskite sau leisti kurti ir fantazuoti: pagardinkite bulves gabalėliu sūrio, duonos trupiniais, skrudinto kumpio gabalėliais ar šakele rozmarino. Bulvės su įvairiais priedais nėra klasikinis švediškų bulvių variantas, bet nuo jo nukrypsite ne taip jau stipriai, o lėkštėje bus, atrodo, tos pačios bulvės, tačiau stebinančios vis kitais skoniais.
Labiausiai šiam švediškui patiekalui ruošti tinkamos vidutinio dydžio šviežios bulvės plonomis odelėmis. Jų kepimo laikas nėra labai ilgas, bulvės iškepa idealiai: jų paviršius būna traškus, o vidus minkštas ir maloniai kreminės konsistencijos.
Tradiciškai be priedų iškeptas Hasselback Potatoes galite patiekti kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Jeigu bulves kepate su priedais – sūriu, kumpiu ar kitais – jos puikiai atstos ir pagrindinį patiekalą.
Skonis: 9/10. Mėgstate bulves? Jeigu taip, tai pakankamas įrodymas, jog šios švediškos bulvės Jums tikrai patiks! Be to, jos puikiai pakeis jau gal kiek pabodusias paprastas virtas ar paprastai iškeptas bulves.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Bulvės švediškai (Hasselback Potatoes)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 šviežios vidutinio dydžio bulvės
4 valg. š. (40 g) alyvuogių aliejaus
3 valg. š. (45 g) sviesto
4 valg. š. (40 g) alyvuogių aliejaus
2 skiltelės česnako
žiupsnis druskos
žiupsnis juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
Įkaitinkite orkaitę iki 200˚C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Šviežias bulves gerai nuplaukite.
Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą – dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Jas turite supjaustyti labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t.y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė pakankamai kieta, o aštrus peilis kartais ima… ir perpjauna ją perpus. Kad taip neatsitiktų, galite imtis gudrybių:
• I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, įdėkite jas į valgomą šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.
• II variantas. Jeigu naudojate didesnes bulves, kurios į šaukštą netelpa, galite naudoti medinius pagaliukus (pavyzdžiui, suši lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės – peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika ir bus gražiai supjaustyta.
Jeigu visos bulvės pusės yra labai nelygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir ją bus lengviau supjaustyti.
Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti savo aromatą. Jeigu norite, galite naudoti ne prikaistuvį, o sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį kaitinti mikrobangų krosnelėje apie minutę, o tuomet labai gerai išmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.
Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu jas aptepkite maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 20 minučių.
Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Ir vėl stenkitės, kad jo patektų ir tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20-30 minučių, kol bulvės bus gražiai auksinės spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.
Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų bei mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti bulves galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą.
4 komentarai
Laaabai mielos bulvikės!
Ačiū! Tikrai taip! Ir skanios 😉
kvaila klausima noreciau uzduoti 😀 ar bulves tik nuplauti, ar geriau nuskusti? 🙂
Šviežias bulves plona odele pakanka gerai nuplauti 😉