Man visada atrodė, kad svarbiausia gerai šeimininkei yra turėti ne tik savo firminį super-duper tortą ar išskirtinius mėsos suktinukus su trijų rūšių įdarais, ar tobulos naminės duonelės, ruošiamos septynias dienas, receptą; ne mažiau svarbu savo aptrintoje užrašų knygelėje turėti bent vieną (o dar geriau – kelis) „viens-du-trys-visi-prie-stalo” receptus. Na, žinot, tokius tikrai velniškai paprastus. Tokius, kuriems reikalingus produktus beveik kasdien galime rasti savo virtuvėse. Ir tokius, kuriuos paruošti galėtum tiesiog užsimerkusi, kitoje rankoje laikydama taurę vyno ir nerūpestingai plepėdama su šiek tiek anksčiau į svečius atskubėjusia drauge. Jokios įtampos ir vien tik malonumas – kai žinai, kad tikrai pavyks, tikrai bus labai gardu. Tikrai bus gerai.
Štai tokie receptai tikrai reikalingi. Kai neturi laiko, kai nenori sukti galvos (išeis? neišeis? spėsiu? nespėsiu?), kai nutinka kažkas netikėto ir pyrago reikia dabar pat. Atšvęsti džiaugsmams ar nuvyti liūdesiams.
Šis apelsinų keksas tiks visoms tokioms iš dangaus nukritusioms situacijoms. Kai vėlų vakarą įlendi į minkštą rožinę pižamą ir susirangai lovoje su knyga, o į svečius staiga užsuka draugai. Kai tėvai pakviečia pietų… po valandos, o taip norisi nunešti ką nors desertui. Kai nežmoniškai tingi daryti bet ką, o Jis vis prašo ir prašo „ko nors skanaus”. Arba kai vėlų rudens vakarą staiga supranti, jog vien puodelis arbatos nesušildys…
Tiesa, tokioms situacijoms tiktų bene kiekvienas keksas. Šis, kitas ar dar kitas. Bet juk dar vienas puikus receptas tikrai nepamaišys, ar ne?
Skonis: 10/10. Aromatingas, minkštas, purus ir drėgnas. Atitinkantis visus reikalavimus, kuriuos paprastai keliam geram keksui.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? About.com
Apelsinų keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 kiaušiniai
1 1/2 puodelio (300 g) cukraus
1/2 puodelio (115 g) aliejaus
1/2 puodelio (125 ml) šviežiai spaustų natūralių apelsinų sulčių
1 apelsino tarkuota žievelė
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 puodeliai (280 g) miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. druskos
Glaistui:
cukraus pudra
apelsino sultys
keli apelsino griežinėliai
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 32×12 cm dyžio kepimo indą.
2. Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius ir cukrų, kol cukrus ištirps. Supilkite aliejų ir vėl išplakite iki vientisos masės.
3. Įmaišykite šviežiai spaustas apelsinų sultis, tarkuotą žievelę ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
5. Miltų mišinį įmaišykite į plakinį ir lengvai išmaišykite.
6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių.
7. Paruoškite glaistą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukraus pudrą ir šlakelį apelsino sulčių. Masė turi būti neskysta, tačiau ir ne per tiršta.
8. Aptepkite glaistu iškepusį ir atvėsusį keksą. Papuoškite apelsino griežinėliais. Skanaus!
61 komentarai
Tas papuošimas iš apelsinų tobulai atrodo, kaip restorane kokiam. ♥
Ačiū, Saule! 🙂
Asta, kazkur komentaruose skaiciau, kad megstate saldzius kepinius 🙂 O jei nemegstant itin saldziai, ar cia nurodytas kiekis – 300 g. cukraus – nebus per saldu (jei dar ant virsaus saldus glajus dedamas)? Dekui uz atsakyma 🙂 O keksas atrodo nuostabiai, jau savaitgali bandysime 🙂
Dovile, kadangi apelsinų sultys turi nemažai rūgštelės, tai mums tikrai jis nebuvo saldus 🙂 O tie, kuriuos vaišinau, irgi tik čepsėjo ir sakė, kad super duper 🙂
Prašome daugiau 1-2-3 receptų.
Vyteni, jų tikrai yra ne vienas ir ne dešimt, tik ne niekada jų taip nepristatinėjau 🙂 Bet galiu pasakyti, kad buvo, yra ir dar bus tokių daug! 🙂
..dar kuo galima pakeisti „šviežiai spaustų natūralių apelsinų sulčių”? Spaudyklės neturiu, o rankomis 1-2-3 nesigaus. 🙂
Galima keisti pirktinėmis natūraliomis šimtaprocentinėmis apelsinų sultimis 😉
Mmm… Pakvipo Kalėdomis… Gal todėl, kad Norvegijoje jau sulaukėme pirmojo sniego… Šįvakar keksas bus iškeptas 🙂
Jolanta, viliuosi, kad keksas patiko? 🙂
Taip, jis labai aromatingas ir skanus 🙂
Labai džiaugiuosi 🙂
Vyteni, aš naudojau pirktines sultis iš koncentrato (šimtaprocentines). gal r būtų skirtumas su šviesiai spaustom, na bet man super keksas, pirmą kartą gyvenime toks drėgnas. labai skanu!
Egle, labai džiaugiuosi skaitydama, kad keksas patiko! 🙂
Ačiū už puikų receptą, tikrai puikus keksas, o jo kepamas kvapas man taip priminė artėjančias Kalėdas…Patiko visiems ragavusiems, tikrai nepersaldus ( ko aš irgi bijojau), tik glaisto nespėjau padaryti, suvalgėm ir taip:)
Akvile, labai smagu, kad patiko 🙂 Glaistas, beje, čia irgi labai gardus; saldžiarūgštis dėl apelsinų sulčių ir labai puikiai papildo kekso skonį. Kitą kartą rekomenduoju pasidaryti ir jį 😉
Labai neprastas, nes minkstutis ir toks aromatingas 😀 Klausimas: tuose kepiniuose, kur pilamas aliejus, tai tinka bet koks ar pageidautina saulegrazu? Musu namie dazniausiai tik alyvuogiu buna, si karta irgi sita naudojau, bet man toks itarimas, kad siuo atveju kazkokio nereikalingo prieskonio suteike, matyt busiu padarius technine klaida :)))) Nieko, sitas greitasis desertas dar bus kepamas, man patiko :)) Aciu, Asta, kaip visada pradziugini 🙂
Agota, aš visuomet naudoju saulėgrąžų aliejų; jis man jokio kvapo nesuteikia kepiniams ir tinka puikiai. O alyvuogių aliejus tikrai turi specifinį kvapą; tikiu, kad ir įtakos skoniui ar aromatui galėjo turėti. Pabandyki su saulėgrąžų aliejumi ir tada tikrai bus aišku, kas ir kaip 😉 Skanaus!
Atsiprašau už kvailą klausimą,bet 2 puodeliai bus 560ml ar 2 puodeliai 280g.?
Ačiū 🙂
Oti, priklauso nuo to, ką sversim/matuosim 🙂 Mano puodelis yra 250 ml tūrio. Bet jei į šitą puodelį subersim miltus, tai jie svers 140 gramų 🙂
O aš ir galvojau,kur tas apelsinų kalėdinis kvapas pripildantis visus namus. Uosčiau,uosčiau įbedęs nosį į keksą,bet aromatą jaučiau minimaliai 😀 O kur dar tas minkštumas,purumas ir drėgnumas apie kurį čia šnekama… Dabar priežąstis aiški 😀 Kalta milžiniška miltų dozė,kurią subėriau gerai neįsiskaitęs į receptą 😀 Žinoma,keksiukas nebuvo blogas. Nepaisant nepavykusio dar ir glaisto,kai šliūkštelėjau sulčių į cukraus pudrą ir tik vėliau supratau,kad pudros daugiau neturiu 😀 Skaniai susivalgė 🙂 Bet viskas! Ryt keliausiu į parduotuvę,nusipirksiu produktus ir būtinai kepsiu! Juk norisi paragauti to tikrai puraus,drėgno,minkšto ir apelsinais kvepiančio kekso 🙂
Oti, net smalsu pasidarė, kiek gi tų miltų keksui buvo sunaudota? 😀
Tikiu, kad antras kartas bus nepalyginti sėkminesnis. Skanaus! 🙂
Na man susišvietė taip: 2 puodeliai (280 g) miltų.
Hmm… Bet ji juk visada minėjo,kad jos puodelis yra 250ml.,tai kaip čia dabar yra? Gal ji naudojo kitą puodelį?…. 😀
Kaip čia dabar daryt?
Na,jei jau 280g yra vienas puodelis,tai 2 puodeliai bus 560g. Tiesa? 😀
Ir taip iš pradžių supyliau tik 1 puodelį,bet ta masė buvo tokia įtartina,kad nežinojau ar pilti toliau,ar ne. Valandėlę pagalvojęs šliūkštelėjau antrą puodelį miltų ir,kad maišiau,kad maišiau 😀 Supyliau tešlą į formą ir iškepiau. Gavosi toks tvirtas keksas. Jis skanus buvo,bet,kai vakar iškepiau taip kaip reikėjo,tai skirtumas iš karto pasijuto. Jis buvo drėgnas,minkštas ir purus. Tą pastebėjo ir sesė,ir net brolis,kuriam šiaip jau būna arba skanu,arba ne 😀
Tai wa…tokie tie nuotykiai su tais miltais 😀
Ačiū už skanų keksą 🙂
Oti, svarbiausia, kad tie nuotykiai su miltais nepradangino noro pamėginti dar kartelį ir iškepti visko reikiamom proporcijom 🙂 Nes keksas tikrai puikus; džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Puikus keksas, ooooooooo skonis, oooooo kvapas, as net glaisto nedariau, jam dar kepant vos islaukem kol iskepe, tik istraukus prapjoviau, mmmm gardumelis! Aciu uz puiku recepta. Siek tiek suabejojau, kai atsimatavau alieju, pasirode, kad laaabai jau didelis kiekis, net galvojau ar tiek pilti, taciau is tavo svetaines ne pirma karta kepu ir labai sutinku su tavo nuomone, jei parasei, kad butinai keptum dar karta, tai taip ir buna, patiekalas nerealus, jei parasai, kad negamintum – ir man nepatinka, labai jau sutampa skoniai ir nuomones 🙂 pasitikejau tavim – supyliau visa alieju, ir jo tikrai nebuvo per daug, tikrai zinau, kad tavo receptai – neapvils, gaminu ir esu tikra, kad patiekalas bus skanus! Aciu tau!
Ačiū, Monika! Sėdžiu visa laiminga ir išsišiepus, perskaičius tokį širdį glostantį komentarą 🙂
Pavyko! Aciu uz recepta 🙂 kvepiantis, purus…tikiuos kad toks bus ir ryt ryte- nesiuosi i darba 🙂
Koks džiaugsmas kolegoms darbe! Tikiuosi, kad keksas sulauks pasisekimo 😉
Ar alieju galima butu keisti islyditu sviestu? 🙂
Taip, toks keitimas tikrai galimas 😉
Kepiau dukart, labai minkstutis ir lengvai pagaminamas, kai norisi kazko greito ir saldaus prie puodelio arbatos. 🙂 O dar kai randi skaniu ir aromatingu apelsinu, is viso puikiai gaunas. 🙂 🙂
Justina, labai gera girdėti 🙂 Ačiū, kad pasidalinai įspūdžiais 😉 Beje, sultingi, tobulai saldžiarūgščiai ir aromatingi apelsinai yra viena iš mano silpnybių. Kai pavyksta rasti ir nusipirkti tokių, dažnai jie ir kekso nesulaukia; rankos pačios tiesiasi 🙂 Bet, žinoma, tiesa – būtent su tokiais šis keksas pats gardžiausias 🙂
nuostabus keksas, jauciu dar kepsiu ne karta:)
Labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Ar tesla gaunasi gana skysta? Supylia 280g miltu ir galvoju ar gerai cia viskas..
Jeigu naudojote tokius produktų kiekius, kokie nurodyti recepte, viskas turėtų būti gerai 🙂 Tikiuosi, pavyko sėkmingai ir skaniai? O tešla ir neturėjo būti labai tiršta 😉
Gerai kad nepanizo nagai ideti miltu daugiau.fantastiniai keksiukai gavosi!!! ACIU;)
Nėra už ką, džiugu girdėti 😉
O man nepatiko…:-( Labai kvapnus – tiesa, minkstas, bet kazkoks riebokas ir be skonio gavosi…;-) Na, tikriausiai tiesiog ne mano;-)
Kaip gaila 🙁 O negali būti apelsinai kalti? Nes jie, žinia, kartais labai skanūs ir sultingi būna, o kartais tokie… visai beskoniai.
galbut…:-) Skaniu ir sultingu apelsinu turbut niekada i keksa nedeciau – tokiu pas mane nelieka…;-))))
O galima sviesta vietoj aliejaus deti? Neturiu aliejaus o lb reikia keksiuku:)
Taip, žinoma, keksą (ar keksiukus) galima kepti ir su sviestu 😉
Pats geriausias receptas, pagal koki esu kepusi! Cia grynai mano metu atradimas 🙂 kadangi kekso formos neturejau, tai kepiau kaip pyraga. Nu tiesiog kazkas nerealaus, toks minkstutis, purutis, ne sausas ir lygiai toks pats net ir kita diena. Tikrai zinau, kad dabar tai bus pagrindas mano visiems pyragams, tik kad nenusibostu ekaperimentuosiu su priedais! 🙂 aciu is puikius receptus 😉
Keksas išėjo puikus! Drėgnas, minkštas, su puikiu apelsino aromatu ir skoniu. Kepiau silikonineje formeleje, net nereikia kloti kepimo popieriaus, lengvai issiima. Visa šeima mėgaujamės. Ačiū!
[…] Recepto šaltinis: Saulėta virtuvė […]
Puikus, nuostabus receptas! Svarbiausia, visada pavyksta, minkštas, neriebus – vienintelis minusas, kad niekad nesulaukia glaisto :))))
Vaida, kaip džiaugiuosi girdėdama! 🙂 Beje, puikiai žinau, kaip dažnai kepiniams nepavyksta sulaukti glaisto ar kokių nors kitokių planuotų papuošimų :))
[…] RECEPTO ŠALTINIS: Saulėta Virtuvė […]
Labai skanus, vakar išsikepiau 🙂 . Minkštutis, purus, drėgnas, tik miltų daugiau sudėjau, išėjo tvirtesnis 🙂
Viktorija, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂 Ačiū, kad atėjose pasidalinti įspūdžiais!
Isties labai greitai pagaminamas kepinys! Bus topuose tikrai. Tiesa, kepiau keksiukus, gavosi 20vnt. Naudojau 200g cukraus ir buvo vistiek labai saldu. Ir dali apwlsinu sulciu keiciau citrinu sultimis. Super. Dregni ir purus gavosi. Aciu uz recepta
Sigita, džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! O cukraus kiekį kitą kartą jau galėsite tiksliai pasikoreguoti pagal savo skonį 🙂
visada visada jis gaunasi idealiai ! Tobulas receptas. I svecius, i svente , prie kavos – Kaledom kasmet kaimynam iskepu ! kvepia , grazus, skanus … Tiesa dedu cukraus daug maziau ir vistiek gaunasi PERFECTO !! Aziu uz sita nuostabu recepta <3
Laura, koks džiaugmas man yra skaityti tokius komentarus! Labai Jums ačiū, labai gera girdėti, kad keksas sulaukė tokio pasisekimo Jūsų šeimoje 🙂 Ačiū!
Einu kepti, bet cukraus dėsiu gal tik 100 g. (mielai kepčiau be jo), tačiau į vidų įdėsiu pjaustyto juodo šokolado, o ant viršaus bus užpilta šokoladinio glajaus.
Vilija, šokoladas su apelsinais tikrai puikiai dera, skanaus Jums kekso! 🙂
Puikus keksas, kartosiu! Tik man laaaabai per saldus, kitakart dėsiu 150 g cukraus 🙂
Virga, džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Cukraus kiekį visada drąsiai koreguokite pagal savo skonį; mes ir dabar smaližių šeima, o prieš kelis metus, kai buvo publikuotas šis receptas, buvom dar didesni smaližiai 😀
Sveiki, ką tik ištraukiau iš orkaitės, viskas puiku, tačiau jaučiu aliejaus prieskonį. Naudojau natūralų, ekologišką, kuris savaime ryškaus kvapo neturi, tačiau vis tiek pats keksas tikrai turi ir specifinį kvapą, ir skonį. Cukraus dėjau ~150, tikrai užtenka ir visos kitos instrukcijos puikiai, tik tas aliejaus minusiukas. Bet vis tiek labai džiaugiuosi atradusi jūsų tinklalapį 😊
Įdėjau mažiau cukraus ir aliejų keičiau sviestu. Pavyko nuostabiai. Puikus desertas įsileisti į namus truputį rudenėlio. AČIŪ! 🙂