Dievinu pavasarį. Dabar už lango – pats gražiausias metų laikas. Vieną rytą prabundi ir supranti, kad per naktį viskas sužaliavo. Kitą rytą suvoki – viskas žydi. Vyšnios. Slyvos. Obelys. Žydi, kvepia, svaigina. Norisi basom kojom eiti per pievas, pėdomis braukti per kvepiančią pavasario žolę. Tarp žydinčių saulučių pasitiesti pledą ir visą dieną praleisti su knyga, po saule. Valgyti naminius ledus, mėgautis akimirka. Toks ir bus mano savaitgalio planas; tik, prašau, tegul nelyja ir tegul temperatūros stulpelis pakyla aukščiau.
Dar vienas geras dalykas pavasariais yra salotos ir visokie kitokie žali lapai. Nors, tiesą sakant, esu visiškai netikusi sodininkė ar daržininkė. Galit mesti į mane pomidorą, bet tokia yra tiesa – nemoku auginti nei gėlių, nei bazilikų. Vienintelis augalas, kurį galiu auginti, yra kaktusas. O visi kiti, kuriuos kada nors turėjau… ai, liūdnos istorijos. Bet kad ir kokia būčiau netikus šioje srityje, vis tiek savo rožinėse ateities svajonėse matau ant virtuvės palangės išsirikiavusius dailius vazonėlius su prieskoninėmis žolelėmis, kambarį puošiančias gražias vazonines gėles. O kieme… drąsiausiose ir netikėčiausiose mano svajonėse net kieme turiu mažą (labai mažą!) darželį su keliais ridikėliais, salotų lapais, špinatais, gal viena kita cukinija ar moliūgu. Taip, žinau žinau, svajonės mano didelės ir drąsios, bet o kaip gi kitaip?
O kol kas – kol mano ir gyvų augalų keliams dar tiesiog nelemta susikirsti – visokiais žalėsiais mane kartais palepina mama. Pavyzdžiui, vakar. Grįžau nešina pilnu maišeliu kelių rūšių salotų, špinatų, baltųjų ridikėlių, mėtų… Mano salotų dubenyje buvo tikras pavasaris. Labai gardus. Ačiū, mama!
Daug anksčiau nei vakar, prieš keletą mėnesių, atradau pačią skaniausią lazaniją pasaulyje. Be jokios mėsos, bet su špinatais ir trijų rūšių sūriu. Ji fantastiška, tikrai fantastiška. Jau galėjote ją matyti „Debesų“ žurnalo pavasario numeryje, bet nepakartoti šio recepto dar kartą (nors ir šimtus kartų) būtų tikra klaida. Būtinai pasigaminkite, būtinai! Dabar, kol dar špinatų sezonas.
Skonis: 10/10. Jeigu iki šiol esate ragavę tik klasikinę lazaniją su malta jautiena ir nė neįsivaizduojate, kad galėtų būti kitaip, – šis receptas Jus įtikins, kad kitaip būti tikrai gali. Dar daugiau, ši lazanija gali įtikinti, kad puikiai žinomam tradiciniam itališkam patiekalui mėsa net nėra būtina – tinkamai parinkus kitus produktus ir prieskonius, lazanija bus ne mažiau gardi, soti, išraiškingo skonio.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Publikuota: Kulinarinis elektroninis žurnalas “Debesys”, 2014 m. pavasaris
Trijų sūrių lazanija su špinatais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. aliejaus
2 svogūnai
3 skiltelės česnako
2 kiaušiniai
50 g kietojo sūrio
100 g mocarelos sūrio
500 g rikotos sūrio
200 g šviežių špinatų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. juodųjų pipirų
2 valg. š. sviesto
½ puodelio trintų pomidorų
16 lazanijos lakštų (320 g)
Bešamelio padažui:
50 g sviesto
½ puodelio (70 g) miltų
800 ml pieno
150 g fermentinio sūrio
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. druskos
½ arb. š. maltų juodųjų pipirų
½ puodelio trintų pomidorų
150 g fermentinio sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus aliejaus. Suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir susmulkintas česnako skilteles. Pakepinkite kelias minutes, kol daržovės suminkštės. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį.
2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, kol suputos.
3. Sudėkite kietąjį sūrį, mocarelos sūrį, rikotos sūrį ir šiek tiek pasmulkintus špinatų lapus. Pagardinkite druska ir pipirais. Įmaišykite atvėsusius pakepintus svogūnus ir česnakus.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
5. Paruoškite bešamelio padažą. Keptuvėje ant vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą.
6. Suberkite miltus ir išmaišykite. Sumažinkite ugnį iki mažiausios.
7. Palaipsniui pilkite pieną, nuolat maišydami šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai.
8. Kai supilsite pieną, kaitinkite toliau, nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti.
9. Suberkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite. Nuimkite keptuvę nuo ugnies.
10. Kepimo indą (20×30 cm) ištepkite sviestu. Ant dugno tolygiai paskleiskite trintus pomidorus.
11. Išdėliokite lazanijos makaronų lakštus taip, kad jie vienu sluoksniu padengtų kepimo indo dugną.
12. Ant makaronų tolygiai paskleiskite trečdalį bešamelio padažo, ant šio – paskleiskite trečdalį špinatų ir sūrių masės. Taip susluoksniuokite visus makaronų lakštus, visą bešamelio padažą ir visą špinatų bei sūrių masę. Gausite tris sluoksnius.
13. Ant trečiojo špinatų ir sūrių sluoksnio išdėliokite paskutinius makaronų lakštus. Tolygiai aptepkite juos trintais pomidorais. Apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
14. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol makaronai bus paruošti, o lazanijos viršus gražiai apskrus.
15. Išjunkite orkaitę ir palikite lazaniją joje pastovėti dar 10-15 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės, supjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
17 komentarai
Man ši lazanijos versija visad primena cannelloni su špinatais ir ricotta. Nes mes visad gaminam juos be pimidorų, tai turbūt gali gautis kažkas panašaus, labai skanu 🙂 O, kad lazanija gali būti ne tik su mėsa, tai faktas, dažnai gaminame daržovių lazaniją. Reiks išmėginti ir šią, net su keliais sūriais, nors kaži aį mozzarella labai pakeičia skonį, reiks gal pamėginti su dar kokiu kitu sūriu 🙂
Tik klausimas, o jūs špinatų lapus niekaip prieš tai neapdorojate (keptuvėje ar verdančiu vandeniu)?
Indre, šiam patiekalui špinatų lapus tiesiog nulaunu po tekančio vandeniu, kažkaip kitaip neapdoroju.
Skanios lazanijos! Perskaičius Jūsų komentarą esu tikra, kad patiks 😉
Ar galima nenaudoti kiaušinių?
Taip, manau, kad pavyks ir be kiaušinių 😉
šitą dariau jau kelis kartus – jėga 🙂 tik naudojau visad varškę, nes jos namie niekad nestinga 🙂
Jurgita, labai smagu, kad patiko! 🙂
Sveika, skaniai labai atrodo tai rytoj darysiu! Lazanija man patinka ir ne tik su mesa, bet tokios nesu bandzius tik su lasisa.
kilo klausimelis – kietasis suris tai cia ookio tipo? Parmezano/pekorino? Ar dar koks kitoks? Nes galvojau naudot butent pekorino bet susimasciau gal dar kok kitoks…
jau klausimas nebesvarbu, nes mes po vakarienės. lazanija PUIKI! tikrai pranoko lūkesčius. Mano vyrelis jau klausė ar turiu receptą, ar čia ir iš galvos, na su mintim, kad sekantį kartą mokėčiau atkartoti 🙂
Tad užskaityta. Ačiū!
Na va, aš vėluoju su atsakymu, bet džiaugiuos, kad ir be jo viskas pavyko šauniai 🙂 Smagu girdėti, kad patiko 🙂 O jei dar ir vyrą sužavėjo (vyrai gi standartiškai teikia pirmenybę mėsiškiems patiekalams), tai išvis super! 😀
Beje, atsakant į jau ne tokį aktualų klausimą, aš naudoju parmezano tipo kietąjį sūrį 😉
O la la! Va cia tai mano patiekalas 🙂 Suriai suriai suriai – gaminsiu irgi greitu laiku 🙂 Mazdaug sia savaite 😀
Super! Labai tikiuosi, kad patiks ir lauksiu atsiliepimų 😉
labai geras receptukas! Ilga laika ieskojau gero spinatines lazanijos recepto, isbandyti buvo ne vienas ir ne du… ir nors daznai lazanija pavykdavo ne taip ir blogai, bet tokio , kad „vau” neiseidavo. O cia superinis receptukas, lazanija minktute ir sultinga is pradziu bijojau, kad per daug dregmes ,bet viskas puikiausiai susigere, sutirstejo ir buvo labai gerai. Zodziu 10 balu, butinai ir kita kart vadovausiuos situo receptuku!
Ana, šypsausi nuo ausies iki ausies – be galo gera žinoti, kad „Saulėtoje virtuvėje” pagaliau atradote tą ilgai ieškotą receptą 🙂 Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! 🙂
Ačiū Jums už puikų receptą, kepiau pirmą, visada kepdavau lazaniją su mėsa… Skonis – super, aišku, pakoregavau pagal šaldytuvo turinį: vietoje mocarelos, įdėjau jau seniai užsilikusios fetos, varškės… o visa kita taip pat gaminau, ir ta rūgštelė pomidorų man labai patiko. Dabar lauksiu, kol vyras grįžęs iš darbo paragaus, kadangi ir jo gomuriui tai bus naujiena… 🙂 dar kartą Ačiū, kad dalinatės puikiais receptais! Sėkmės Jums 🙂
Ačiū, Alina, tai Jums ačiū, kad išbandėte ir pasidalijote įspūdžiais! 🙂 O improvizacijos virtuvėje – kaip gi be jų? 🙂
Labai geras receptas! Ypač kai darže priauga kalnai špinatų. Tik aš dar tarp sluoksnių barsčiau smulkiai pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų.
Agne, džiaugiuosi, kad išbandėte! Įsivaizduoju, kad saulėje džiovinti pomidoriukai čia tiko tiesiog puikiai 🙂