Jei šią akimirką galėčiau būti kur tik noriu, aš… sėdėčiau lėktuve. Šypsočiaus iki ausų, nes skrisčiau, žinoma, atostogauti. Ten, kur šilta: kur nereikia po skėčiais slėptis nuo lietaus ar po storiausiom anklodėm – nuo šalčio. Ten, kur dangumi ridinėjasi saulė, o aplink kojas plazda lengvi sijonai. Ten, kur vasara. Būčiau tooookia laiminga, kad savo šypsena tikriausiai užkrėsčiau visus lėktuvo keleivius.
Tiesiog aš labai noriu atostogų. Tikrų tikriausių atostogų nuo darbų, sportų, namų. Turėdama laiko, vis tikrinu skrydžių tvarkaraščius ir kelionių pasiūlymus. Ir lūpomis tyliai šnibždu visus tuos pavadinimus vietų, kurias taip beviltiškai trokštu aplankyti. Italija. Barselona. Paryžius. Sicilija. Net negaliu sau paaiškinti, kodėl taip darau, nes juk geriau už visus žinau, kad artimiausiu metu niekur neskrisiu, neatostogausiu ir saulės voniomis nesidžiaugsiu.
Išjungiu visus mane erzinančius internetinius puslapius ir atsidūstu. Bus dar tų kelionių. Kitą kartą. Šiek tiek vėliau. O dabar išmok, Asta, džiaugtis tuo, kuo gyveni šiandien – primenu sau nuolat kartojamą pažadą. Ir stengiuos vėl mintyse vardinti viską, kas gero mane supa šiandien. Jei labai pasistengiu, tų dalykų išvardinu tikrai daug. O tai padeda bent trumpam pamiršti tai, ko labai noriu, bet neturiu.
Vienas iš tų paprastų gerų dalykų rudenį yra obuoliai. Jie mūsų namuose dar nesibaigia. Rūsyje esanti didelė sode nuo obelų nuraškytų raudonskruosčių dėžė – vis dar puspilnė. Kartais parsinešu į virtuvę visą glėbį, susipjaustau plonomis skiltelėmis ir valgau lyg kokius traškučius. O kartais – dažniausiai savaitgaliais – kepu obuolių pyragus, gardinu keptais obuoliais savo mylimą avižinę košę ar vynioju juos, gausiai pagardintus cinamonu ir ruduoju cukrumi, į plonyčius lietinius blynelius. Tą akimirką šilta cinamonu kvepianti virtuvė tampa tokia jauti, kad akimirką nieko daugiau nesinori – tik būti ir mėgautis.
Skonis: 10/10. Puikūs blyneliai. Paprasti ir jaukūs. Ir labai gardūs.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Crêpes su obuoliais ir cinamonu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Blyneliams:
1 ½ puodelio (210 g) miltų
1 arb. š. druskos
1 valg. š. miltelinio cukraus
2 dideli arba 3 vidutinio dydžio kiaušiniai
1 ½ puodelio (375 ml) pieno
½ puodelio (125 ml) vandens
60 g tirpinto sviesto
1 arb. š. vanilės ekstrakto
šlakelis aliejaus kepimui
Įdarui:
4 labai dideli obuoliai
6 valg. š. rudojo cukraus
2 valg. š. cinamono
2 valg. š. sviesto
6 valg. š. auksaspalvio sirupo
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite blynelius. Į didelį dubenį išsijokite miltus, druską ir miltelinį cukrų. Viduryje išsijotų miltų padarykite duobutę. Į ją įmuškite kiaušinius. Šluotele pradėkite plakti kiaušinius, pamažu į juos įplakdami ir dubenyje esančius miltus.
2. Dubenėlyje sumaišykite pieną ir vandenį. Palaipsniui po truputį pilkite šį mišinį į miltų ir kiaušinių plakinį, nuolat plakdami šluotele. Kai supilsite visą pieną ir vandenį, tešla turi būti išplakta iki vientisos konsistencijos, be gumuliukų ir skysta (liesos grietinėlės tirštumo).
3. Supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą bei vanilės ekstraktą. Išmaišykite.
4. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį.
5. Prieš kepdami prancūziškus blynelius, keptuvę ištepkite aliejumi ir labai gerai įkaitinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Pilkite į įkaitusią keptuvę apie 1/3 puodelio paruoštos tešlos ir greitais judesiais pasukiokite keptuvę, kad tešla kuo tolygiau plonu sluoksnu pasiskirstytų per visą keptuvę. Svarbiausia prisiminti, kad prancūziški blyneliai turi būti labai ploni, todėl tešlos sluoksnis keptuvėje turi būti taip pat labai plonas.
6. Kepkite, kol pirmoji pusė gražiai apskrus ir paviršiuje atsiras burbuliukai. Tuomet atsargiai, bet tvirtu judesiu apverskite. Kitą pusę kepkite taip pat 1-2 minutes, kol gražiai apskrus. Atsargiai išimkite iš keptuvės į didelę lėkštę. Taip iškepkite visus blynelius.
7. Jeigu norite, kad iškepti blyneliai neatšaltų, kol kepsite kitus, didelę lėkštę padėkite ant prikaistuvio su verdančiu vandeliu. Dėkite iškeptus prancūziškus blynelius ant šios lėkštės, tarp blynelių įtiesdami kepimo popieriaus lakštelius.
8. Paruoškite įdarą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
9. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir pakaitinkite apie 3-5 minutes, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, tačiau nepraras savo formos.
10. Ant prancūziško blynelio krašto dėkite šaukštą obuolių įdaro. Kampus užlenkite taip, kad įdaras liktų viduje ir likusį blynelį susukite.
11. Paruoštus blynelius apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir nedelsiant patiekite. Skanaus!
6 komentarai
Ei, viską ką publikuoji Saulėtoje Virtuvėje labai norisi pagaminti! Ir gaminu, o pagaminus didžiuojuosi savim 😀 Ir tavim, nes viskas pavyksta! Prisirpau kruasanams…šį šeštadienį mėginsiu:)) O blyneliai – į eilę! :))
Ivona, labai ačiū! Džiaugiuosi, jei „Saulėta virtuvė” įkvepia – didesnio įvertinimo nė negalėčiau tikėtis 🙂
Sėkmės su kruasanais, net neabejoju, kad pavyks puikiai, o šeštadienis bus fantastiškai skanus! 😉
nu labai skanus blyneliai, tik vy:)ras sake, kad galima dar banano ideti
Lina, džiaugiuosi, kad blyneliai patiko 🙂 Žinoma, su blynelių įdarais galima eksperimentuoti kaip tik norite, o blyneliai su bananais – tikrai labai gardūs 😉
Gaminau pusryčiams. Šiaip patiko, ypač lietiniai. Bet… tešla gavosi žiauriai gumuluota, teko ilgai žaisti, kol viską perfiltravau per sietelį. Kitą kartą taip nežaisčiau, kaip recepte rašoma. Įdaras… Cinamoną mėgstu, bet abu su vyru vienareikšmiškai nusprendėme, jog čia jo ženkliai per daug.
Sveiki. Ar įmanoma juos užšsaldyti šaldiklyje (freezer meal)? Jei taip, tai kaip ir kiek ilgiausiai galima laikyti?
Labai skanūs blyneliai!