Iš namų rytais pajudu anksti; būna taip tamsu, nors į akį durk. Apgaubta tos juodos tamsos važiuoju į darbą, o automobilyje plyšauja radijas. Įvažiavus į greitkelį, keliskart sumirksiu nuo šviesų: automobilių čia daug, nes kiti du trečdaliai miesto gyventojų darbą pradeda tikriausiai labai panašiu metu.
Anądien tų automobilių – tų tamsoje ryškiai plieskiančių baltų ir raudonų švieselių – buvo dar daugiau nei visada. Ir per radiją lyg tyčia pradėjo groti tą dainą, kuri visada akimirksniu nukelia kelis tūkstančius kilometrų tolyn nuo čia, kur esu dabar; ir pora metų atgal nei šiandien. P!nk įsimylėjau viešėdama Amerikoje. „Try“ tada buvo didysis jos hitas ir mums jis labai patiko. Juokdavomės, kad jei norime paklausyti šitos dainos, tiesiog reikia perjungti visas radijo stotis – bet kuriuo metu bent viena iš jų turėtų groti. Na, jei jau ne šitą, tuomet Ellie Goulding „Lights“. Ir štai taip kažkaip savaime šios dvi dainos tapo mūsų kelionės po Ameriką hitais. Dabar, kai išgirstu bent vieną iš jų, mintimis iškart grįžtu ant kokio aukšto kalno, nuo kurio atsiveria įspūdinga panorama, įsirėžusi į atmintį visam gyvenimui.
O jei tai rytas ir aplink mane yra tūkstantis automobilių švieselių tamsoje, prisimenu vieną stebuklingą momentą, kai pravažiavę šimtus kilometrų tuščiomis gatvėmis, pagaliau iš tolo pamatėme nesuskaičiuojamą galybę švieselių, susispietusių vienoje vietoje vidury aklinai juodos tamsos. Tai buvo Las Vegas. Ryškus, spindintis ir šviečiantis iš tolo. Žinau, kad abu tada viduje jautėme virpulį: galbūt dėl to, kad aplankius gausybę parkų, tai buvo pirmasis ryškus miestas mūsų kelyje. O galbūt dėl to, kad žinojome: pagaliau išpakuosime lagamino kampe iki šiol tyliai tūnančius suknelę ir kostiumą.
Aš jaučiau begalinį jaudulį. Aš gyvenau svajonėje. O pro šalį lekiant kilometrams, vis artėjant prie šviesų, per radiją P!nk skatino… pabandyti.
Praėjo dveji metai. Beprotiškai pasiilgstu kelionių. Jei galėčiau, susikraučiau lagaminus čia ir dabar. Nors ir į pasaulio kraštą. Bent trumpam, bent kelioms dienoms – tiek laiko kuo puikiausiai užtektų pasisemti įkvėpimo ir naujos energijos. Suprantu, kad dabar tam laikas nėra pats tinkamiausias, bet vis tik… jei labai labai norėsiu… kartais verta tikėti net tuo, kas atrodo neįtikėtina.
Skonis: 10/10. Mano virtuvėje vėl karaliauja riešutų sviestas. Tas stiklainėlis, tūnantis spintelėje, man neduoda ramybės, kai žinau, kokius puikus skanumynus iš jo galima paruošti. Šie sausainiai – vieni iš tų, kurių skoniui apibūdinti gali pritrūkti žodžių. Nuostabūs, puikūs, fantastiškai skanūs. Valgyčiau juos nuo pirmadienio iki sekmadienio, ir norėčiau dar, dar, dar. Jei ir Jūsų spintelėje tūno stiklainėlis riešutų sviesto, Jūsų vietoje eičiau kepti dabar pat, šytp.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Julia’s Album
Žemės riešutų sviesto sausainėliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
¼ puodelio (65 g) žemės riešutų sviesto
30 g minkšto sviesto
½ puodelio (100 g) rudojo cukraus
1 kiaušinis
½ arb. š. vanilės ekstrakto
¾ puodelio (105 g) miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
2 valg. š. cukraus sausainiams apvolioti
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Pasiruoškite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.
2. Elektriniu plaktuvu išplakite riešutų sviestą ir minkštą sviestą iki vientisos masės. Suberkite rudąjį cukrų ir dar kartą išplakite. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą. Dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3. Į kitą dubenį išsijokite miltus. Sumaišykite su kepimo milteliais.
4. Miltų mišinį suberkite į riešutų sviesto plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
5. Į lėkštę suberkite cukrų, skirtą apviliojimui.
6. Semkite po arbatinį šaukštelį tešlos ir tarp delnų suformuokite į mažus apvalius kamuolėlius. Kiekvieną kamuolėlį apvoliokite cukruje ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tarp kamuolėlių skardoje palikite apie 5 cm tarpus, kadangi kepdami jie išsiplės.
7. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių, kol jie taps gražiai auksinės spalvos, o jų paviršius šiek tiek sutrūkinės.
8. Kadangi iškepę sausainiai bus labai minkšti, išėmę sausainius iš orkaitės, palikite atvėsti kepimo skardoje bent 10 minučių. Vėsdami sausainiai sutvirtės. Perkelkite juos ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
22 komentarai
Sveiki,
norėjau pasiteirauti – kokį riešutų sviestą naudojate? Lygios kreminės konsistencijos ar tokį, kuris su traškiais riešutų gabaliukais? Ir gal teko susidurti, ar Marks&Spencer žemės riešutų sviestas šiems sausainiams būtų tinkamas? Nes nuotraukos atrodo tiesiog fantastiškai, o sausainiai – naminiai jaukūs:)
Ačiū
Naudoju kreminį žemės riešutų sviestą 🙂 Marks&Spencer esantis žemės riešutų sviestas tikrai tiks; aš ir pati jį neretai naudoju 🙂
Ačiū už komplimentus nuotraukoms, o sausainiai tikrai labai gardūs, rekomenduoju išbandyti 😉
Superiniai sausainiukai, kepsiu Kalėdų rytą ir nešiuos į svečius užtikrintai 🙂 Jau taip lengvai ir greitai pagaminami! vienas du ir jau nuoėmingai skanauju 😉 Ačiū už receptą :*
Erna, nėra už ką, džiaugiuosi, kad sausainėliai patiko 🙂 Ir labai tikiuosi, kad jie paskanins Jūsų bei svečių švenčių stalą!
Šaunūs sausainėliai! Greitai pasigamina, dar grečiau susivalgo 😀
Indre, nieko negaliu pasakyti – komentaras labai taiklus 😀
Labai skanūs sausainukai! Ką tik iškepiau, atvėsinau ir paragavau 🙂 Man šiek tiek gal per saldūs, bet visada galima dėti mažiau cukraus. Pasilikau šiek tiek tešlos, nes norėjau paeksperimentuoti – į tešlą įmaišiau trinto banano. Siūlau pabandyti, nes riešutų sviesto ir banano derinys, kaip žinom, super 🙂
Ačiū už receptus, Asta.
Linkėjimas ir gražių švenčių!
Karolina, džiaugiuosi, kad patiko, o dėl cukraus – labai teisingai, galima jo kiekį pasikoreguoti 🙂 Neabejoju, kad su bananais sausainiai taip pat labai gardūs; tikrai žinau ir labai labai mėgstu bananų ir riešutų sviesto derinį 🙂
Už receptus dėkoti nereikia; tai aš esu dėkinga, kad vis atsiranda žmonių, išbandančių ir pasidalinančių įspūdžiais 🙂 Ačiū!
Gražių ir skanių švenčių Jūsų šeimai taip pat! 🙂
Trapūs, bet nebirūs, išskirtinio skonio ir kerinčiai paprastos išvaizdos. Yummy!
Labai džiaugiuosi, kad patiko, ačiū! 🙂
Darom su šešiamete jau antrą kart 🙂 Tie 20 sausainiukų iš vienos porcijos labai jau mažai, tad darėm dvigubą porciją.
Netrynėm jokiu elektriniu plaktuvu, sviestą šildėm mikrobangėj, rudas cukrus mums prabanga, tad naudojom baltąjį. Sausainiai kepė +- 15 minučių, nieks netrūkinėjo, vos ištraukti iš orkaitės buvo normalaus kietumo 🙂 Labai labai skanūs, atsinešiau į darbą ir nespėjau pamatyt kaip dingo 🙂 Vyras sakė – patys skaniausi iš visų jūsų eksperimentų, Toks komplimentas reiškia – VAU 🙂 Padaromi nerealiai greitai, žodžiu, TOBULI 🙂
Labai džiaugiuosi kad nusprendžiau kepti iš dvigubos normos kad sunaudot likusį riešutų sviestą!!! Gavosi nuostabūs!!!! Tikrai superiniai ir greiti. Vyras liepė pasižymėt receptą su pastaba – valgyti šiltus 😀 per sekundę pusės skardos dingo 🙂 ačiū labai už receptą
Super sausainiai! Kadangi negalime valgyti kvietinių miltų, juos pakeičiau į begliutenių miltų mišinį, o riešutų sviestą dėjau su riešutų gabaliukais, sumažinau cukraus. Gavosi tobuli sausainiai! Net mano išrankieji berniukai valgė! Ačiū Jums!
Asta, oi, kiek daug puikių improvizacijų! Labai džiaugiuosi, kad sausainiai pavyko puikiai 🙂
Kiek per daug cukraus, bet geras receptas – greitas, sausainiai traškūs ir gražūs. Tik neatitaikiau, kad būtų vienodo dydžio – kaip jūs darote? Nes pas mane turbūt vienas arb.šaukštelis su kaupu, kitas be.
Giedre, žinokit, aš irgi iš akies tos tešlos vis semiu, stengiuos kuo vienodžiau, bet dažniausiai pirmieji sausainiai būna mažesni, o kuo toliau – tuo didesni 😀 Cukrų drąsiai pasikoreguokite pagal savo skonį! Buvo laikas, kai mes valgome tikrai LABAI saldžiai, todėl pati kartais stebiuos, kokie tikrai labai saldūs yra kai kurie senieji receptai; dabar jau ir aš pati kartodama receptus neretai cukraus beriu kiek mažiau 🙂
Ilgai stovėjas riešutu sviesto stiklainėlis atrado savo paskirtį. Sausainiai nuostabaus skonio! Greita gardu ir paprasta! Džiaugiuosi Jus atradusi! ?
Dovile, labai džiaugiuosi! Ačiū! 🙂
Ar sausainiai ne kieti?
Kristina, nė trupučio – jie minkšti! 🙂
Super
Džiaugiuosi, kad patiko! 🙂