Gimtadienio dieną sulaukiau viso šūsnies nuostabių sveikinimų. Nuoširdžių, tikrų ir nebanalių linkėjimų. Viena po kitos mane stebino draugės – jų žodžiai krito į širdį, džiugino ir graudino tuo pat metu. Ir vakarop, kai dangus prakiuro lietumi ir pamažu ėmė temti, sėdėjau, stebėdama šėlstančią vasarą, ir galvojau apie tai, kokia laimė šalia turėti tokius žmones.
Tikiu, kad juos, šalia esančius, kiekvienas savo kelyje sutinkame ne veltui. Kiekvienas jų papildo, praturtina mūsų gyvenimus. Vieni savo pavyzdžiu stumteli į priekį, kiti įkvepia optimizmo, treti – gal net patys to nesuprasdami – moko mus džiaugtis gyvenimu. Tiesiog. Jų dėka mes stiebiamės, augame, tobulėjame. Galbūt ir netampame tobuli, tačiau būtent šalia esančių žmonių dėka mes tampame pačia geriausia savo versija. Ir gyvename gyvenimą, pilną spalvų ir naujų potyrių, emocijų bei atradimų – apie kiek daug jų net nenumanytume, jei jų mums nedovanotų jie, šiandien tokie brangūs ir mylimi, o kadaise visai (ne)atsitiktinai sutikti mokyklos klasėse, universiteto koridoriuose, darbo kabinetuose ar tiesiog gatvėje tarp minios kitų žmonių.
Šie žmonės – tai didžioji dovana. Ne tik gimtadienio, bet kiekvieną dieną. Aš esu laiminga, daugiau nei laiminga, nes aplink mane yra jie. Visada įkvepiantys, visada nuostabūs!
Karamelinis maskarponės tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Karameliniams biskvitams:
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 kiaušinis
½ stiklinės (125 g) grietinės
¼ skardinės (100 g) sutirštinto karamelizuoto pieno „Rududu“
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
3 valg. š. sutirštinto karamelizuoto pieno „Rududu“
Biskvitų sulaistymui:
vandens
cukraus
citrinos sulčių
Maskarponės kremui:
250 g maskarponės
1 stiklinės (140 g) miltelinio cukraus
200 ml riebios (35–36 proc.) grietinėlės
1 citrinos žievelės
½ citrinos sulčių
karamelinių spragėsių papuošimui
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 15-16 cm skersmens kepimo formą.
2. Paruoškite biskvitus. Cukrų, kiaušinį, grietinę ir kambario temperatūros sutirštintą karamelizuotą pieną gerai išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir dar kartą išplakite. Supilkite į paruoštą kepimo formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Iškepusį biskvitą atvėsinkite.
3. Paruoškite sirupą sulaistymui. Puodelyje sumaišykite vandenį, šiek tiek cukraus ir citrinos sulčių pagal skonį. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite kremą. Dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite maskarponę ir miltelinį cukrų. Toliau plakdami lėtai pilkite grietinėlę. Išplakite iki standžios vientisos masės. Neperplakite! Suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, išspauskite citrinos sultis ir išmaišykite.
5. Biskvitą perpjaukite į tris dalis – tris biskvito lakštus.
6. Pirmąjį biskvito lakštą dėkite ant lėkštės ar tortinės, ant kurios patieksite tortą. Apjuoskite tortinės formos borteliu. Sulaistykite sirupu, aptepkite šaukštu „Rududu“ ir aptepkite trečdaliu maskarponės kremo. Dėkite antrąjį biskvitą, švelniai paspauskite. Sulaistykite sirupu, aptepkite šaukštu „Rududu“ ir paskirstykite antrąjį trečdalį kremo. Ant viršaus dėkite trečią biskvitą, jį taip pat sulaistykite sirupu, aptepkite šaukštu „Rududu“ ir likusiu maskarponės kremu. Jei kremo šiek tiek lieka, sudėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve, kol puošite tortą.
7. Surinktą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį. Kitą dieną atsargiai nuimkite bortelį, kraštus aptepkite likusiu maskarponės kremu, ant viršaus išdėliokite karamelinius spragėsius.
31 komentarai
Gal netyčia žinoti,kuo čia galima būtų pakeisti kiaušinį?
Rasa, niekad pačiai to neteko daryti, tačiau Google ir įvairūs straipsniai apie „egg substitute” sako, kad 1 kiaušinis = 1 valg. š. maltų linų sėmenų + 3 valg. š. vandens, kuriuos reikia sumaišyti iki lipnios vientisos masės. Galima pamėginti! 🙂
Labai nuostabiai atrodo !? reikės pabandyti, kaip tik tėčio gimtadienis artėja ? tik kepimo forma nestandartinė, neturiu tokios, tai tikriausiai reiktų kepti trumpiau jei imti standartinę 25cm?
Kristina, jei imsite didesnę kepimo formą, turėtumėte didinti ir ingredientų kiekius, o kepimo laikas liks labai panašus. Siūlau, kepant biskvitą, vadovautis šiuo receptu: https://www.sauletavirtuve.lt/?p=365 Sėkmės ir skanaus! 🙂
Kepiau biskvitą 25cm formoj padauginus visus produktus iš 1,6 (25/15)- gavosi nuostabiai kaip ir visi kiti jūsų tortai ir pyragai kuriuos teko daryt:) nesustokit kurti ir dalintis receptais! Atradusi jūsų tinkliaraštį (prieš tikriausiai daugiau nei 5 metus) supratau kaip mėgstu gaminti saldėsius ir šiuo džiaugsmu dalintis su kitais:) ačiū jums 🙂
Tai ačiū Jums, Kristina! Tokie žodžiai ne tik džiugina, bet ir įkvepia! 🙂
O koks formos skersmuo biskvitams kepti
Aisva, 15-16 cm skersmens 😉
Jūsų kepami tortai nuostabūs. Man ypač patiko, kad jūs kiekvieną įvertindavo balais 🙂 Būtų šaunu jei ir toliau po kiekvieno savo kepinio parašytumėte ir savo asmeninę nuomonę 🙂
Ramune, labai ačiū už gerus žodžius tortams! 🙂
O dėl įvertinimo balais, jau antrąkart sulaukiu šios pastabos – šįkart tiesiog pakartosiu savo „pasiteisinimą”, kurį kažkada rašiau prie kito recepto: su laiku atėjo supratimas, kad į tinklaraštį visada dedu tik pavykusius, gardžius, aukštų balų vertus receptus, kuriuos mielai rekomenduoju išbandyti ir kitiems, taigi, tas reitingavimas pagal balus visiškai prarado prasmę 🙂 O sudėtingumas – su laiku supratau, kad kas vienam labai lengva lyg dukart du, iš kito pareikalauja pusdienio darbo. Pvz., mielinę tešlą vieniems paruošti super lengva, kitiems – misija neįmanoma. Visada geriausia tiesiog peržvelgti (dar geriau – atidžiai perskaityti) receptą ir įvertinti, kiek tau pačiam, gaminančiam, tai yra sudėtinga 🙂
Paskutiniu metu, kol dar vertinau receptus balais, pati jaučiausi šiek tiek kvailokai, nes tie balai visada būdavo tik aukšti, tik 9 ar 10, nes jei pati sau įvertindavau skonį mažesniu balu, recepto tiesiog nekeldavau į tinklaraštį. Taigi, lyg ir neliko prasmės rašytų tų balų. Nors dabar, sulaukdama komentarų, kad skaitytojams jų trūksta, vėl imu pasimesti tarp savo apmąstymų 🙂
Balu gal ir nereikia, bet apibudinimo- butinai! Kai girdziu pagyras patiekalui- daug didesne motyvacija isbandyti!
Sutarėme! Nuo šiol stengsiuosi nepamiršti pagyrų ar bent jau išsamesnio pačio recepto aprašymo 😉
Su gimtadieniu!:-) Lai pildosi svajonės!:-)
Hmm…o kas tas tortų bortelis…?;-)
Ačiū! 🙂
Tortinės formos borteliu vadinu štai tokį dalyką: https://www.bohemia.lt/9676/reguliuojamas-ziedas-torto-kepimui.jpg
Arba taip pat galima naudoti bortelį nuo pačios kepimo formos (tą „atsegamą” kraštą) 🙂
Darant aukštesnį tortą nei kepimo forma aš tiesiog išlankstau „bortelį” iš folijos ir kai surinkinėji tortą pačioj pradžioj jau jį įsistatai į formą☺
Kristina, neturint specialaus aukšto metalinio žiedo – tikrai puiki mintis! Ačiū už pasidalinimą 🙂
Laba diena, Jūsų receptai nuostabus! tačiau retai kada darau skanėstus (pyragus, tortus), todėl nesėkme dažnai nutinka tose vietose, kur trūksta patirties ? iškilo keli labai kvaili klausimai, bet viliuosi, kad atsakysit. Sakykit, o sirupas biskvitu sulaistymui kokiomis turėtų dalimis būti daromas?:) dargi klausimas dėl kremo aptepimui – ar nebūna kiek per kartų sutarkavus visos citrinos žievelę?
Egle, oi, aš irgi daug klaidų esu pridariusi, kepdama pirmuosius tortus, bet iš tų klaidų labai sparčiai mokomasi! 🙂 O į klausimus, žinoma, atsakysiu. Dėl sirupo, tiesą sakant, niekada nematavau tikslių proporcijų – ragauju, kad būtų ne per saldu ir ne per rūgštu. Sakykime, į 200 ml vandens įdedu porą šaukštų cukraus ir įspaudžiu pusės citrinos sultis. Išmaišau, kol ištirps, tada ragauju – jei trūksta saldumo, įberiu dar čiut cukraus. Jei rūgštumo, įspaudžiu dar šiek tiek citrinos sulčių. O dėl citrinos žievelių, čia svarbiausia nutarkuoti tik geltonąją dalį. Karti yra baltoji dalis, o geltona tikrai nebus karti 😉 Sėkmės ir skanaus, neabejoju, kad pavyks puikiai! 🙂
Na ką, išsirinkau šį tortą Valentino dienai, rytoj žiūrėsiu kas gavosi… 🙂 bet kai padariau kremą ir paragavau negalėjau nustoti jo valgyti… 😀 toks skanus… esu dariusi maskarponės kremą daug kartų, bet kiek kitaip ir be citrinos. Bet šis kremas nuostabus… net neliko torto kraštams sutvarkyti, teks rytoj vėl bėgti į parduotuvę.
Evelina, kaip mane džiugina tokie komentarai; šypsausi iki ausų! Labai ačiū 🙂 Nekantrauju išgirsti, koks gi buvo ir kaip patiko galutinis rezultatas? 🙂
Man biskvitai gavosi kieti ir galvoju kur padariau klaida. Mano tortine didesne ir kiekius dvigubinau, tik kepimo milteliu palikau sauksteli, gal cia suklydau..? O gal proporcijas neatitaikiau nes virtuviniu svarstykliu neturiu, tai matavau stikline. Bet siaip kremas skanus, o ir valgantieji torta pagyre, tik as kaip pati dariusi priekabiai vertinu 🙂
Vaida, tikrai priežastys gali būti tos, kurias įvardijote – galbūt netiksliai pamatuoti kiekiai, galbūt netinkamas produktų santykis, kai kiekiai buvo dvigubinami. Konditerija dažnai reikalauja tikslumo 🙂 Aš, ruošdama saldumynus, o ypač tortus, visada naudoju svarstykles, o jei neturiu galimybės jų naudoti, tuomet kruopščiai viską matuoju stiklinėmis, kurių tūrį aiškiai žinau. Tikiuosi, kad kitąkart pasiseks geriau 🙂 Džiaugiuosi, kad ragavusiems patiko! Beje, tikrai esate teisi, – mes, tortus iškepę, visada juos vertiname priekabiausiai, kartais net pernelyg priekabiai 🙂
Aciu uz atsakyma. Priezastis numaniau tik norejau pas profesionala pasitikslinti 🙂 o kito karto sis tortas nezinau ar sulauks, nes tiek receptu pas jus radau kuriuos norisi isbandyti, tai kol kiekvienas savo eiles sulauks… 🙂
Vaida, man labai smagu girdėti. Skanių Jums atradimų! 🙂
Sveiki? norėjau paklausti dėl miltelinio cukraus tai čia cukraus pudra?
Tikrai taip, Loreta, miltelinis cukrus yra cukraus pudra 🙂
Isbandziau ir as – tai buvo mano pirmas tortas gyvenime :)) Ir pavyko! Tik nezinau kodel, bet ne tik man, bet ir visiems ragavusiems jis primine meduti, nieko bendro neturinti su karamele 😀 Bet kokiu atveju tortas nesudetingas ir tikrai skanus, aciu uz recepta :)))
Tik turiu klausima. Kame saknys, kad mano biskvitas iskilo kaip koks kupolas ar duonos kepalas 😀 Kas gali buti ne taip, kad jis ne plokscias?
Giedre, džiaugiuosi, kad tortas patiko! Karamelė čia slepiasi biskvituose, bet, taip, panašumo į medutį šis tortas šiek tiek turi 🙂 O dėl iškilusios biskvito kepurėlės, čia yra daug niuansų, kaip ir kiek maišyti biskvito tešlą, kad ji neiškiltų pernelyg, bet aš to neimu nei į galvą, nei į širdį – tą kupolą nupjaunu, sutrupinu ir trupiniais papuošiu tortą 😀
Jau nepamenu kiek kartų kepiau šį jūsų tortą, gaunasi nuostabus 😊 šį kartą kepsiu draugės gimtadieniui, tik labai svarstau ar iškeptas tortas antradienio vakarą nesuges iki šeštadienio, kitaip neturiu galimybių kepti..
Domante, žinau, kad ženkliai per vėlai atrašau, bet gal dar kam nors kada nors pravers šis mano atsakymas. Kai tenka tortą kepti gerokai iš anksčiau, aš visada didžiausią dėmesį skiriu atskirų ingredientų (ypač – kremo) galiojimo laikui. Jei galiojimo laikas iki tos datos nebus pasibaigęs (ir neartės prie paskutinės dienos), tuomet galima kepti. Nors, žinoma, skaniausi tokio tipo tortai būna antrą-trečią dieną po susluoksniavimo 🙂
Sveiki, sakykit kas galejo buti netaip. Man biskvitas gavosi kietas ir toks zenas ( i tris dalis net sunku supjaustyti butu) nors viska dariau tiksliai kaip parasyta, viska matavau svarstyklemus. Kokios konsistensijos turi buti tesla? Nes man gavosi labai labai tirsta…