Jei aš paprašyčiau pasakyti, su kuo jums asocijuojasi žodis pavasaris, ką man pasakytumėt? Su kuo?
Su šiluma, su saule? Su žalia spalva ir netikėtai vieną dieną išsprogusiais žiedais ant medžių šakelių? Su „kačiukais”? Gal su lengvais sijonais? Bateliais, su kuriais, rodosi, galėtum skristi? Su, chi, langų valymu? O gal su šypsenom, dažnesnėm nei niūrią žiemą ar lietumi persisunkusį rudenį? Su naujais tikslais ar iššūkiais?
O gal… su šaltibarščiais?
Nežinau, kiek žmonių nenugriūtų iš nuostabos, pamatę mano namuose valgomus šaltibarščius. Ir pamatę tą palyginti skurdų ir… tikiu, truputį netradicinį, reikalingų produktų stulpelį, kuris pateiktas žemiau. Bet būtent tokius šaltibarščius visada, saulės spinduliui įlindus pro langą, gamina mano mama, tokius gaminu ir aš. Nes jie patys skaniausi! Nepaisant visko ir nieko.
Skonis: 10/10. Ir taškas 😀
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Pas mamą… 🙂
Šaltibarščiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 l raugintų pasukų
1 stiklainio marinuotų burokėlių
1 ilgavaisio arba 3-4 trumpavaisių agurkų
ryšelio svogūnų laiškų
ryšelio krapų
GAMINIMO EIGA
1. Raugintas pasukas sumaišykite su konservuotais burokėliais, vidutinio dydžio kubeliais supjaustytu agurku, smulkintais svogūnų laiškas ir krapais.
2. Gerai atšaldykite šaldytuve. Patiekite su šviežiomis, krapais pagardintomis virtomis bulvėmis, ar orkaitėje keptomis bulvių skiltelėmis.
16 komentarai
o-o-o-o kur kiaušiniai?! 🙂 kažkaip neįsivaizduoju be jų niekaip šitos sriubytės… 🙂
Va va, sakiau, kad keisti tie mano šaltibarščiai… Aš tiesiog sunkiai įsivaizduoju juos su kiaušiniais 😀 Ne dėl to, kad kiaušinių nemėgčiau, bet tiesiog. Nuo vaikystės taip jau įskiepyta, įprasta 🙂
O mes irgi šiandien valgėm šaltibarščius! Negana to, irgi be kiaušinių (nes aš jų nemėgstu, be to, virti, lupti ir pjaustyti ilgai užtrunka), ir net be svogūnų laiškų, nes jie kaip tik pasibaigė – paskutiniai buvo nupjauti salotoms (ot gerai, aš ir jų nemėgstu! 🙂 Užtai nereikėjo darytis atskiros porcijos)
Oho, keistųjų šaltibarščių klubas 😀
Mes šaltibarščius dabar – vis dažniau pasirodant saulei – irgi dažnai gaminam, pati skaniausia sriuba! 🙂
Aš asmeniškai valgau tik mamos darytus šaltibarščius, daugiau niekur ir niekieno kito. Ir ji daro turbūt tokius kaip tavo (nežinau tiksliai, nes aš niekada jų nedarau – pas mamą juk skaniausi), be jokių kiaušinių – tokius paprastus paprastus, bet užtat pačius skaniausius… na iš nuotraukų galiu pasakyt, jog pas mus gal tik šiek tiek labiau praskiesti būna 🙂
P.S. mes turim namie tokius pat šaukštus, koks pas tave į sriubą įmerktas 😉
Žinok, kai aš kėliau receptą, mama pro petį pažiūrėjus sako, eik tu, neviešink! Mes vieninteliai tikriausiai tokius nenormalius šaltibarščius darom, ką žmonės sakys! 😀 Čia, suprask, niekas šaltibarščių vandeniu neskiedžia, niekas kiaušinių neignoruoja ir šiaip niekas šitaip neišsidirbinėja 😀 O – va va! – pasirodo, kad yra ir daugiau tokių! 😀
P.S. šaukštai šitie tikriausiai patys populiariausi virtuvėj.. nuo pat mano vaikystės 🙂
oi, kokia ideja! Jau buvau primirsus per ziema sita geri… saltibarscius :). Maniskiu vaizdelis panasus, bet skonis manau smarkiai skiriasi.. kaip suprantu megsti svelnius? As megstu astresnius, rugstesnius, todel dedu marinuotus, o ne virtus burokelius (arba siek tiek citrinos rugsteles), taip pat isspaudziu siek tiek cesnako, kraunu daaaaaug krapu, jei turiu – salotu prieskoniu. Va kaip! 🙂 Kiausinis – gali buti gali ir nebuti. Nejauciu jo skonio saltibarsciuose..
net uzsinorejau…
Dusele, kaip čia taip? 😛 Šaltibarščiai yra tikras gėris, kurį kartais net vidury žiemos verta prisiminti 😉
O mūsiškiai jie tikrai skirtingi – pakankamai švelnūs, kaip tu sakai 🙂 Matyt, kiek žmonių – tiek… šaltibarščių 😀 Ir tikiu, kad visi jie skanūs 🙂
mmmmm… kaip noriu šaltibarščių!!! Gerai, kad greitu metu grįšim pas mamą į Lietuvą, ten šaltybarščiai patys skaniausi!
Renata, oi, kaip linkiu tą laiką greičiau „prastumti” ir kuo greičiau šaltibarščių šaukštą jau laikyti rankose! 😀
Nuosirdziausi linkejimai, Astute, Tavo mamai. As dievinu pasukas, nes jos visiskai liesos ir man labai primena tarybiniu laiku piena, kurio deka uzaugau. Labai megstu saltibarscius labiau skystus, todel ir pati ipilu virinto atvesusio vandens. Bet linksmumas yra tame, kad, gyvendama airijoje savo drauga pavaisinau saltibarsciais ir kitais lietuviskais tradiciniais patiekalais. Visi pagaminti valgiai jam labai patiko, isskyrus saltibarscius, mat jis yra anglas. Tiek as, tiek mano vaikai bandem ji sugundyti atrasti, kaip skanu yra valgyti lietuviskus saltibarscius su karstomis bulvemis kaitria vasaros diena, bet mum nepavyko, gal delto, kad jis megsta labai karsta maista, ar, kad nevalgo burokeliu, ar, kad nevartoja kefyro… Skaiciau, kad ”Metlica” vaisinosi lietuviskais patiekalais koncertuodama Vilniuje, 3 muzikines grupes ir 100 juos aptarnaujancio personalo nariams buvo patiekta cepelinai, balandeliai ir saltibarsciai…As buciau nerizikavus tikrai…
Ačiū, Inesa, perduosiu būtinai 🙂 Matau, mūsų šaltibarštiniai įpročiai gana panašūs 🙂 Oi, žinok net lietuviai visi gali šaltibarščius valgyti, ką jau apie anglus kalbėt… O tavo vyras juolab, jei nei šalto maisto, nei burokėlių, nei kefyro nevalgo, tai jam išvis tikriausiai čia ne maistas. Plius dar rožinis, chi chi 😀 Beje, jei jau apie vyrus kalbant, tai mano draugui irgi šaltibarščių nepaduosi, nevalgys. Ir bala žino dėl ko, tiesiog nepatinka mat. Et, nesupranta jie, ką praranda, ar ne? 😀 Šitoks nuostabus skonis, ypač, kaip tu sakai, karštą vasaros dieną, mm. Nors aš net žiemą juos čepsėdama galiu valgyti, jei šildymas pakankamai gerai veikia 🙂
Su tuo cepelinų, balandėlių ir šaltibarščių meniu tai sujuokinai, negirdėjau šio pokšto. Na, tautiškumą gal ir pabrėžia, o bet tačiau rizika tikrai didžiulė 😀
Aciu, Mieloji, Tu tokia grazi, sumani, svelni, nuostabiai gabi ir labai nuovoki!!! Manasis tikrai taip ir sako, brrrr rozine sriuba… Juokiames iki siol. As cia trumpam uzbegau, nes dukra paliko kompiuteri. Parasysiu butinai, kai turesiu laisva diena. Silciausi, nousirdziausi linkejimai is Airijos.
Šaunūs šaltibarščiai, aš irgi nevalgau su kiaušiniais, o mano vyras atsisako valgyti šaltibarščius be kiaušinių… Bet aš jam tada pacituoju Juozą Erlicką, kad valgyti tikrai nebūtina…
Alba, linksmuolė :)) O tie šaltibarščiai… sriuba viena, variantų – milijonas 🙂 Šaunu, jei kiekvienas atranda, kuris jam mieliausias ir skaniausias :))
P.S. O maniškis visai šaltibarščių nevalgo… ką padarysi.. 🙂
Toks variantas, dar vienas is milijono. Litras kefyro ir litras pasuku, agurkas, 2 virti burokeliai, saukstas burokeliu milteliu, pundelis svogunu laisku, krapai, druska, keli laseliai balzaminio acto, tzatziki prieskoniu, ir tokiu indisku MDH prieskoniu pieno produktams (livinn pard.)