Tą liūdesį dėl kelionės į Kretą, kuri taip ir neįvyko atėjus karantinui, aš jau tikrai išliūdėjau. Kaip ir tikriausiai visi, netikėtai atsisveikinę su išvykom į svečius kraštus, atradau, kodėl tai gali būti gerai. Turėjom galimybę artimiau pažinti Lietuvą, kurioje tikrai per retai pasijaučiam žingeidūs turistai. Be to, prisiminėm džiaugsmą keliauti skoniais, savoje virtuvėje, – kai kaskart, kepdamas picą, jautiesi truputį Italijoj, naminiai dešrainiai akimirksniu nukelia į Čikagos gatves, o štai naminė Bougatsa – maža skonių kelionė į kol kas dar neaplankytą Graikiją.
Kaip ir dera pirmadieniui, – jokių kraštutinumų! Į tinklaraštį šiandien atkeliauju su dviem variantais: A arba B. Ir jau dabar galiu išduoti, blogo tarp jų tiesiog nėra, šypt.
– Rinkitės A, jei gaminti mėgstate ne mažiau nei valgyti – naujas graikiško deserto Bougatsa receptas jau čia pat! Receptas tikrai ne pats trumpiausias, bet neišsigąskit; juk labai dažnai viskas yra kur kas paprasčiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.
– Rinkitės B, jei valgyti mėgstate kur kas labiau nei gaminti – „Lidl Lietuva“ parduotuvėse šiandien prasideda Graikijos virtuvės savaitė „Eridanous“, todėl Bougatsa ten galite tiesiog imti ir… nusipirkti! Kaip ir daugelį kitų graikiškų skanėstų: nuo sūrių, graikiško jogurto, iki alyvuogių aliejaus ar įvairiausių užkandžių.
Aš, žinoma, išbandžiau abu variantus, todėl tikrai žinau: kad ir kurį pasirinktumėte, ragaudami šį desertą Graikijos skonius patirsite iki pirštų galiukų. Velniškai saldu, bet KAIP skanu!
Skanių desertų nebūna per daug. Pasilepinkim, tegyvuoja skonių kelionės!
Graikiškas desertas su plikytu kremu „Bougatsa“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Plikytam kremui:
1 stiklinės (250 ml) pieno
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
½ stiklinės (70 g) miltelinio cukraus
1 didelio kiaušinio
2 didelių kiaušinių trynių
30 g sviesto
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Tešlos sluoksniams:
apie 250 g filo (phyllo) tešlos (14 lapelių)*
120 g tirpinto sviesto
Patiekti:
miltelinio cukraus
malto cinamono
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite plikytą kremą. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite ¼ stiklinės (65 ml) pieno ir kukurūzų krakmolą, kol krakmolas ištirps. Suberkite miltelinį cukrų, įmuškite kiaušinį, du kiaušinių trynius ir išplakite šluotele iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
2. Likusius ¾ stiklinės (185 ml) pieno supilkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol užvirs. Iš karto nuimkite nuo ugnies ir trečdalį verdančio pieno labai plona srovele iš lėto supilkite į dubenį su kiaušinių plakiniu, šį plakinį tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele (tai neleis kiaušiniams „išvirti“ nuo karšto pieno).
3. Puodą su likusiu karštu pienu statykite atgal ant ugnies ir pakaitinkite, kol vėl užvirs. Kiaušinių ir pieno plakinį labai plona srovele iš lėto supilkite į puodą su verdančiu pienu, pieną tuo pačiu metu energingai maišydami šluotele. Pakaitinkite, kol kremas sutirštės.
4. Kremui sutirštėjus, ugnį išjunkite. Iš karto sudėkite mažais kubeliais supjaustytą sviestą ir supilkite vanilės ekstraktą. Išmaišykite iki vientisos masės.
5. Paruoštą kremą perdėkite į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – tai neleis kremo paviršiui sustingti, apdžiūti. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite. Šaldytuve kremą laikyti galite porą dienų.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Sviestu ištepkite 24×24 cm dydžio kepimo indą.
7. Susluoksniuokite desertą. Išlankstykite filo tešlos lakštus ant švaraus lygaus paviršiaus. Uždenkite juos drėgnu rankšluostėliu – šios tešlos lakšteliai labai ploni, ir drėgmė neleis jiems išdžiūti.
8. Ant paruošto kepimo indo dugno dėkite lakštą tešlos. Šepetėliu jį visą apšlakstykite tirpintu sviestu. Taip pat ant viršaus uždėkite dar 6 tešlos lakštus, kiekvieną iš jų apšlakstydami sviestu.
9. Ant pirmųjų septynių susluoksniuotų tešlos lakštų tolygiai paskleiskite plikytą kremą.
10. Kremą užklokite dar vienu filo tešlos lakštu, jį apšlakstykite tirpintu sviestu. Taip pat susluoksniuokite likusius šešis tešlos lakštus.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol tešlos lakšteliai taps auksinės spalvos ir traškūs.
12. Iškepus leiskite 10-15 minučių atvėsti ir sutvirtėti. Apibarstykite milteliniu cukrumi, maltu cinamonu. Pjaustykite kvadratėliais ir patiekite, kol plikytas kremas dar šiltas.
* Jei receptui naudojate šaldytą phyllo tešlą, likus parai iki gaminimo, išimkite tešlą iš šaldiklio ir su visa pakuote perdėkite į šaldytuvą. Palaikykite šaldytuve 24 valandas – po tiek laiko ji bus tinkama naudoti ir gaminti. Jeigu šaldytą tešlą tiesiai iš šaldiklio ištrauktumėte į kambario temperatūrą, ji atšiltų pernelyg greitai ir su itin plonais tešlos sluoksniais nebegalėtumėte dirbti.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė
Recepto įkvėpimas: Olive & Mango