Lygiai prieš metus tokiu metu mes jau dėjomės daiktus į lagaminus, lagaminus (ir dar dešimtį maišelių-dėželių) lyg kokį lego talpinom į automobilio bagažinę, ir tada – tada leidomės į kelią link Italijos, Dolomitinių Alpių. Dar ir dabar man tiesiog užima kvapą prisiminus tą kelionę – kokia ji buvo nuostabi!
Šiandien į kelionę prisiminimais leidžiuosi kaip pridera – ragaudama tų pačių Alpių skonius; tik darydama tą savo virtuvėje. Jei jau atvirai, kelionėje daug ko neišragavom – įveikti dar vieną viršukalnę tuokart rūpėjo nepalyginamai labiau nei tai, ką valgysim pusryčiams ar vakarienei. Bet! Kai tas viršukalnes įveikdavom, dovanodavom sau pusvalandį kojoms pailsinti: kalnų trobelėje (it. rifugio) užsisakydavome po puodelį karštos arbatos, po gabalėlį šilto obuolių štrudelio ir, sėdėdami kažkur velniškai aukštai tarp debesų, bandydavom suvokti, koks beprotiškas yra pasaulis, kokia didinga yra gamta, ir kokia neišmatuojama LAIMĖ yra kalnai!
Tai kvailystė, bet prisimindama tą kelionę visad noriu ir plačiai šypsotis, ir nuverkti posmelį. O neprisiminti jos šiandien tiesiog negaliu, nes kvepia visi namai – mes valgome tokį pat obuolių štrudelį. Dosniai aplietą šiltu vaniliniu padažu, su daug, daug obuolių ir keliom razinom, kurias aš pati sąžiningai išrankioju ir palieku liūdėti lėkštelės krašte.
Šią savaitę Alpių šalių tradicijų įkvėptus „Alpenfest“ produktus rasite „Lidl Lietuva“ parduotuvėse – nuo vokiškų dešrelių ir Švarcvaldo kumpio, iki sūrių mažučių riestainėlių ir jau kepimui paruošto… štrudelio su obuoliais!
Žinot, prisiminimai turi skonį, kvapą, dainas. Mūsų kelionė po Alpes tikrai kvepia cinamonu, obuoliais ir vanile. O koks maistas jums labiausiai primena keliones?
Štrudelis su obuoliais ir vaniliniu padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
60 g tirpinto sviesto
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
žiupsnio druskos
1/3 stiklinės (80 ml) šilto vandens
Obuolių įdarui:
poros saujų (50 g) razinų
2 valg. š. romo
apie 700-800 g obuolių, be sėklų ir odelių
1 valg. š. citrinų sulčių
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 arb. š. malto cinamono
100 g kapotų migdolų
100 g tirpinto sviesto
¼ stiklinės (30 g) maltų džiūvėsėlių
Vaniliniam padažui:
4 kiaušinių trynių
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
2 stiklinių (500 ml) pieno
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Plaktuvo dubenyje sumaišykite tirpintą sviestą, miltus, druską ir šiltą vandenį. Maišykite plokščiu antgaliu vidutiniu greičiu apie minutę, kol gausite minkštą, elastingą tešlą.
2. Iš tešlos suformuokite rutulį. Dėkite jį į dubenį, išteptą lašeliu aliejaus. Apsukite tešlą dubenyje kelis kartus, kad visas tešlos paviršius pasidengtų aliejumi, ir tešla neapdžiūtų. Uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie valandą.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
4. Paruoškite įdarą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite razinas ir romą. Leiskite pastovėti apie 30 minučių, kol razinos išrinks, tuomet romą nupilkite.
5. Obuolių odelę nupjaukite, išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite obuolius nedideliais kubeliais. Sumaišykite su citrinų sultimis, cukrumi, vaniliniu cukrumi, maltu cinamonu, smulkiai kapotais migdolais ir razinomis.
6. Susukite štrudelį. Ant virtuvės stalviršio patieskite rankšluostuką, pabarstykite jį miltais. Kočiokite ant rankšluosčio tešlą, stengdamiesi ją iškočioti kuo ploniau, kad persišviestų rankšluosčio raštas. Jei reikia, dar šiek tiek patempkite rankomis. Turėtumėte iškočioti iki maždaug 45×30 cm dydžio stačiakampio.
7. Iškočiotą stačiakampį pasukite taip, kad prieš jus jis būtų išilgai. Aptepkite tešlos paviršių puse tirpinto sviesto.
8. Dešinę stačiakampio pusę, palikdami švarius poros centimetrų kraštus, apiberkite džiūvėsėliais. Ant jų tolygiai paskirstykite paruoštą obuolių įdarą. Jei obuoliai yra išskyrę sulčių, jas palikite dubenyje – ant džiūvėsėlių nepilkite.
9. Užlenkite siaurus švarius tešlos kraštus (stačiakampio viršuje ir apačioje, tuomet dešinėje) ant obuolių įdaro. Kairėje pusėje liks tuščios tešlos kraštas. Pradėkite vynioti nuo tos pusės, kurioje yra obuolių įdaras. Sukite į ritinį, iš pradžių suvyniodami dalį su obuoliais, tuomet – apsukite ir likusią tešlos dalį.
10. Susuktą štrudelį atsargiai perkelkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi (tešlos jungimo „siūle“ žemyn). Aptepkite pora šaukštų tirpinto sviesto.
11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių, kol štrudelis bus iškepęs ir gražiai auksinės spalvos. Kas 20 minučių atidarykite orkaitę ir aptepkite štrudelio paviršių tirpintu sviestu, tuomet kepkite toliau.
12. Iškepusiam štrudeliui leiskite 10-15 minučių atvėsti, tuomet apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite dar šiltą, su šiltu vaniliniu padažu.
13. Paruoškite vanilinį padažą. Dideliame dubenyje kiaušinių trynius išplakite su kukurūzų krakmolu.
14. Puode sumaišykite pieną su cukrumi ir kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol užvirs.
15. Lėta srovele karštą pieną pilkite į dubenį su kiaušinių tryniais, nuolat juos maišydami šluotele. Supilkite mišinį atgal į puodą ir grąžinkite ant silpnos ugnies. Kaitinkite, nuolat maišydami, kol sutirštės. Neleiskite užvirti, kitaip padažas gali sušokti į gumuliukus.
16. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir patiekite su dar šiltu štrudeliu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #AlpenFest
Recepto įkvėpimas: Plated Cravings
3 komentarai
Gaminau šį vanilinį padažą prie varškėčių. Tobulai skaniai 🙂
Ar galima tešlą laikyti pet naktį ir kepti ryte pyragą?
Sveiki, Rūta, nesu bandžiusi, bet manau, kad viskas turėtų būti gerai 🙂