Nieko negaliu su savimi padaryt: „kreminis sūris“ mano galvoje visad nuskamba kaip „sūrio tortas“, šypt. Taip ir šįkart, – šįkart jis KARAMELINIS!
Nes tortų niekad nebūna per daug.
Nes save palepinti norisi ir pirmadieniais (o gal net ypač – pirmadieniais!).
Nes maistas yra meilė, o sūrio tortai – ir meilė, ir laimė, ir šypsena nuo ausies ligi ausies!
Šiandien „Lidl Lietuva“ prasidėjo itališkų skonių savaitė „Italiamo“; žinoma, kad pirmiausia skubiu žingsniu aš lėkiau prie sūrių šaldytuvo! Tada – prie makaronų, tada – prie ledų. Bet čia jau kitos istorijos; itališkų produktų asortimentas šią savaitę „Lidl Lietuva“ toks gausus, kad tikrai galima pasijusti lyg skonių pilnoje ekskursijoje. Jei mylite Italiją, jums patiks!
Grįžkime prie sūrių ir sūrio tortų. Maskarponė ir rikota virto nuostabiu keptu karameliniu sūrio tortu, o pirmadienis tapo tiesiog svajonių pirmadieniu!
Ar mėgstat sūrio tortus? Kuriuos labiau: keptus ar nekeptus? Aš galiausiai įsitikinau, kad esu sezonų žmogus. Vasarą man gardžiausi gaivūs ir lengvi nekepti, o štai orams atvėsus – kepti, sunkesni ir saldesni sūrio tortai.
Šiam sūrio tortui naudojau IR riebų maskarponės sūrį, IR kur kas lengvesnį rikotos sūrį, nes jau labai seniai atradau, koks puikus yra jų duetas sūrio tortuose – tortas išlieka maloniai minkštas, kremiškas, švelnios tekstūros, tačiau kiek puresnis ir lengvesnis, ne per riebus. Mums l-a-b-a-i patiko! Ką jau bekalbėt apie sūdytą karamelę ir keptus lazdynų riešutus – ne tortas, o pasaka!
Karamelinis sūrio tortas su lazdynų riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
225 g kvadratinių sausainių
100 g lazdynų riešutų
100 g sviesto, tirpinto
Kremui:
500 g maskarponės sūrio
500 g rikotos sūrio
1 stiklinės (200 g) cukraus
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
5 kiaušinių
1/3 stiklinės (85 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
3 valg. š. sūdytos karamelės
Sūdytai karamelei:
300 g cukraus
120 g sviesto
¾ puodelio (190 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnio jūros druskos (pagal skonį)
Papuošimui:
150 g lazdyno riešutų
sūdytos karamelės
juodojo šokolado
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE SŪDYTĄ KARAMELĘ (galite pasiruošti iš anksto)
1. Cukrų suberkite į didelį storadugnį puodą ar keptuvę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies nemaišydami, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Tuomet mediniu šaukštu ar mentele lėtai ir lengvais judesiais pradėkite maišyti nuo puodo ar keptuvės kraštų link centro. Kai visas cukrus ištirps, toliau kaitinkite lėtai maišydami, kol sirupo spalva taps tamsiai gintarinė. Vos pajautę lengvą dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir iš karto nuimkite puodą ar keptuvę nuo ugnies.
2. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas ištirps. Sudėjus sviestą, karamelė ims burbuliuoti, todėl būkite atsargūs, kad neapsidegintumėte.
3. Sviestui ištirpus, nuolat maišydami masę, lėtai plona srovele supilkite grietinėlę. Elkitės labai atsargiai, kadangi karamelė vėl pradės stipriai burbuliuoti. Jeigu, supylus grietinėlę, karamelė staiga sukietėtų, dėkite puodą ar keptuvę ant labai silpnos ugnies ir maišydami trumpai pakaitinkite, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnį jūros druskos pagal skonį.
4. Šiek tiek atvėsinkite karamelę ir po 10-15 minučių supilkite į stiklainėlį (apie 300 ml talpos). Sandariai uždarę, šaldytuve stiklainėlį su atvėsinta karamele galite laikyti iki 2 savaičių. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, valandą palaikykite kambario temperatūroje arba pašildykite ant silpnos ugnies, perdėję į nedidelį puodą.
PARUOŠKITE TORTO PAGRINDĄ
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros (kepimo režimas – su ventiliatoriumi).
2. Sausainius sumulkinkite maisto smulkintuvu iki smulkių trupinių. Riešutus smulkiai sukapokite. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su sausainių trupiniais bei riešutų gabalėliais. Turite gauti lipnią masę.
3. Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Paruošta sausainių mase išklokite kepimo formos dugną ir kelių centimetrų aukščio sieneles.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol pagrindas gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
PARUOŠKITE TORTO KREMĄ
1. Į didelį dubenį sudėkite maskarponės ir rikotos sūrius, suberkite cukrų ir kukurūzų krakmolą. Lengvai išmaišykite plaktuvu, kol gausite vientisą masę.
2. Po vieno įmuškite kiaušinius, po kiekvieno lengvai išplakite.
3. Supilkite grietinėlę, sūdytos karamelės padažą ir išmaišykite, kol gausite švelnų vientisos tekstūros kremą.
IŠKEPKITE TORTĄ
1. Paruoštą torto kremą tolygiai supilkite į kepimo indą ant apkepto pagrindo.
2. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kepimo režimas – su ventiliatoriumi) 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 120 ºC ir kepkite dar 90 minučių, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, dar šiek tiek virpės.
3. Praverkite orkaitės dureles ir tortą palikite orkaitėje, kol atvės iki kambario temperatūros. Ant viršaus tolygiai užpilkite apie pusę puodelio sūdytos karamelės padažo, kad jis pakankamai storai ir tolygiai padengtų visą torto paviršių.
4. Perkelkite tortą į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar, geriausiai – per naktį.
PAPUOŠKITE TORTĄ
1. Lazdynų riešutus pakepinkite orkaitėje, kol atšoks odelės. Pirštų pagalvėlėmis odeles pašalinkite.
2. Riešutus atvėsinkite ir sumaišykite su keliais šaukštais sūdytos karamelės.
3. Gerai atšaldytą tortą išimkite iš kepimo formos ir perkelkite ant didelės lėkštės, padėklo ar tortinės. Papuoškite karameliniais skrudintais lazdynų riešutais, kapotu juoduoju šokoladu ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama #lidl #lidllietuva #LidlPartnerystė
43 komentarai
Kiek Karamelės dėti į sūrio mišinį?
Man irgi neaisku kiek karameles del i suri 🙂
Evelina, parašyta ingredientų stulpelyje prie produktų, skirtų kremui: 3 valg. š. sūdytos karamelės (paskutinė eilutė) 🙂
Jau matau😄
Sveiki, o kur perkate vanilės ekstraktą?:)
Greta, paskutinįkart pirkau LIVIN 🙂
Pagaminau šį tortą, gavosi labai skanus. 🤩🎂Tik LIDL neradau nė vienos prekės šiam tortui😁
Labai džiaugiuosi, kad tortas patiko! 🙂 O dėl LIDL tikrai keista, nes aš visut visus produktus (išskyrus vanilę ir kukurūzų krakmolą, kurio turėjau namuose), susirinkau į pirkinių krepšelį būtent LIDL: nuo sviesto, cukraus, sausainių, riešutų, iki sūrių ir grietinėlės 🙂
Gal galite patikslinti, kokius sausainius naudojate pagrindui?
Lilija, pavadinimo neprisimenu, bet naudojau „Gaidelio” tipo sausainius 🙂 Jų rūšis nėra labai svarbi, rinkitės tiesiog Jums pačius skaniausius 🙂
Laba diena, atrodo super!!!
Sakykite, kuriuos sausainius geriausia naudoti?
Aiste, ačiū! 🙂 Komentaras dėl sausainių – viena žinute aukščiau 😉
Asta, kepiau pagal Jūsų receptus 2 tortus, abu gavosi tobuli – šis ir jūsų pakoreguotas snikerinis. aprašymai labai konkretūs ir aiškūs, tiesiog neįmanoma kažką padaryti ne taip. Ačiū, kad dalijatės:)
Ačiū jums, Aurelija, gera skaityti! 🙂
Ar būtų galima vietoj ricottos dėti Philadelphia sūrį? Nes turiu mascarpone ir Philadelphia, bet labai noriu šio torto 😀
Sveiki, Reda, taip, tikrai galima 🙂
Vos pamačiusi receptą, pasižadėjau sau, kad būtinai išmėginsiu 🙂 ir štai vyro gimtadienio proga ištesėjau pažadą. Tobulas, kas ragavo, visi gyrė, netgi tie, kas nemėgsta saldumynų 😀 Ačiū už receptą 🙂
Daina, nėra už ką, labai džiaugiuosi torto sėkme! 🙂
Reto skonio tortas, pavyko tobulai. Vertas kiekvienos minutės, praleistos virtuvėje. Šis bus mano artėjančių švenčių hitas, kepsiu kol pavargsiu nuo skonio, nors tai turbūt neįmanoma. Turtingas, ne per saldus (į masę dėjau perpus mažiau cukraus), įspūdingos išvaizdos, tikras tortų karalius!
Rūta, skaitau ir šypsausi nuo ausies ligi ausies. Ačiū Jums labai! 🙂
Sveiki. Orkaitės funkciją reikia naudotis tik „ventiliatorius” ar „ventiliatorius viršus – apačia”?
Indre, o kurios orkaitės dalys kaista, kai pasirenkamas tik ventiliatorius? Aš naudoju viršus, apačia IR ventiliatorius 🙂
Nezinau, kurios kaista, nes niekada nenaudojau sios funkcijos 😀 ketvirtadieni kepiau tik virsus-apacia, siandien bandau virsus-apacia su ventiliatorium 😉 ragausim ir ziuresim 😉 ❤️
Laba diena, norejau paklausti ar kai temperatūra sumažinama iki 120 laipsnių reikia kepti vis dar su ventiliatoriumi ar jau nebe.
Lauryna, sumažinama tik temperatūra, ventiliatorius lieka veikti 🙂
Sveiki, ar galima kukurūzų krakmolą keisti bulvių krakmolu, arba kažkuo kitu? 🙂
Audinga, toks kiekis bulvių krakmolo tikrai suteiks poskonį, todėl verčiau keisti tiesiog kvietiniais miltais, jei niekaip neturite galimybės naudoti kukurūzų krakmolo (nors jo, beje, galite įsigyti daugelyje prekybos centrų, dalis jų gali pristatyti ir perkant internetu) 🙂
Labai ačiū už greitą atsakymą! 😊
Sveiki, šioms Kalėdoms ir aš susigundžiau daryti šį tortą, tikiu, kad skonis jo nuostabus 🙂 Norėjau tik pasiteirauti ar riešutus, kurie keliaus į torto pagrindą, reikia šiek tiek pakaiti ir nulupti luobeles ar ne? Ačiū 🙂
Agne, aš riešutų nekepinau prieš įmaišydama juos į pagrindą; kadangi pagrindas yra kepamas, kartu ir riešutai apkepa iki malonaus traškumo 🙂
Sveiki, labai gundausi kepti šį tortą, tačiau šaldytuve turiu tik 750g maskarponės, įdomu ar galima kažkaip išsisukti vietoje likusio kiekio sūrio galbūt įmaišant kažkiek pertrintos varškės?.. ar galbut daugiau grietinėlės.. gal gaučiau kokį patarimą kremo pakoregavimui?🙃labai jau lekti i parduotuves nesinori šiuo metu..ačiū
Drąsiai keiskite labai-labai-labai gerai pertrinta varške (kol neliks nė menkiausių gumuliukų). Bus puiku! 🙂
Ruošiuosi kepti šį tortą Naujiems Metams. Ar tortą kelti į šaldytuvą palaikyti tas 4 valandas neišėmus iš formos, ar reikia išimti? Ir karamelę užpylus jau reikia kelti į šaldytuvą, taip supratau? Ar išimti prieš visa tai darant iš formos?
Rūta, net perskaičiau pati recepto eigą – atrodo, viską esu surašiusi labai tiksliai, bet tikslinu dar kartą punkteliais 🙂
1. Kai iškepate tortą, atvėsinate jį pravertoje orkaitėje.
2. Atvėsinus iki kambario temperatūros, apliejate karamele.
3. Su visa forma perkeliate į šaldytuvą ir ten laikote 4 valandas ar per naktį.
4. Išimate iš šaldytuvo, išimate iš formos (karamelė, kadangi nėra kieta, nuteka šiek tiek per šonus), papuošiate ir patiekiate.
Sėkmės ir skanaus! 🙂
Auštant tortui orkaiteje man jis skilo per viduri, gal kazka ne taip dariau?
Ačiū, taip ir padariau 🙂
Sveiki, aš kepiau šį tortą ir tikrai laaabai skaniai gavosi. Noriu pasidalinti su Jumis savo patirtimi. Kaip man sekėsi, aprašyta čia: http://www.laimesjoga.lt/recepto-testas-karamelinis-surio-tortas-pagal-sauleta-virtuve/ Tikrai nėra pavykę pagaminti torto, kuris ir atrodo kaip tortas ir yra be galo skanus. Vaikai dažnai būna paskutiniai, kurie renkasi valgyti tortą, dažniausiai jiems patinka smulkieji saldumynai: šokolado gabaliukas, sausainis, saldainis. Tačiau tikrai ne šį kartą – valgė ir kartojo, ypatingai patiko karamelė su riešutais 🙂
Rasa, labai džiaugiuosi, kad išbandėte ir kad tortas patiko! 🙂
Ačiū ačiū ačiū, puikus receptas. Nesitikėjau, kad bus toks paprastas ir toks gardus. Kalėdų proga visa giminė gavo paragauti ir visiems labai patiko . 😉
Tai jau antras Jūsų torto receptas, kurį gaminau ypatingoms progoms. Nei vienas nenuvylė. <3
Kornelija, be galo gera girdėti, ačiū! 💛
Man nesigavo karamelė, liūdna…
Atšalus sviestas išsiskyrė, o masė paliko kieta. Nesuprantu, ką ne taip padariau.
Labai dėkoju už šį puikų receptą, dažnai kepu, tačiau savo versiją šiek tiek pakoregavau, į sūrio masę dedu riešutų kremo vietoje karamelės, taip pyragas visuose sluoksniuose turi riešutų skonio, ir taip pat į sūrio masę dedu mažiau cukraus, nes jau nebemėgstame labai saldžiai, norisi ir skonių naujų atrasti, per cukrų to neina☺️
Labai skanus ir sotus tortas. Dviese vos įveikėm per kelias dienas pusryčiams, pietums ir vakarienei 😁