Tikiu, kad kartais daug žodžių nereikia. Juk būna, kad kartais, kai jų per daug, žodžiai tik sujaukia magiją. Todėl tyliai, tyliai, – tiesiog dalinuosi receptu ir linkiu visiems į širdis įsileisti Kalėdas.
Biskvitinio medaus torto receptas jau eilę metų mūsų šeimoje yra vienas mėgstamiausių – paruošiamas labai greitai ir paprastai, o skonis išties ypatingas! Šįkart susluoksniavau jį dar šventiškesnį:
• kiekvieną biskvito lakštą dosniai aptepiau apelsinų džemu,
• į grietinėlės-grietinės kremą įmaišiau apelsinų sulčių ir nutarkuotų apelsinų žievelių,
• sluoksniuodama tortą, kremo sluoksnius apibarsčiau mandarinų gabalėliais.
Galiausiai, žinoma, papuošimas! Pasiruošiau savo mylimiausios meduolių tešlos ir išpjausčiau iš jos nedidelius namelius. Kol meduoliai kepė, skaičiavau dienas iki Kalėdų, o tuomet dekoravau juos baltu „Dr. Oetker Lietuva“ glajumi, spalvotais glajaus pieštukais, papuošiau pabarstukais. Beliko šį mielą Kalėdų miestelį perkelti ant torto.
Nors truputį ir kreivai, ir šleivai, bet svarbiausia – su didele meile ir namie skambančiom kalėdinėm dainom!
Biskvitinis medaus tortas su apelsinais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Medaus biskvitams:
200 g cukraus
200 g medaus (dirbtinio arba natūralaus)
200 g sviesto arba kepinių margarino
žiupsnelis druskos
žiupsnis cinamono
žiupsnis muskato
žiupsnis imbiero
3 dideli arba 4 maži kiaušiniai
400 – 450 g miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
Kremui:
500 g grietinėlės (35-36% riebumo)
300 g grietinės (30% riebumo)
100 g cukraus
žiupsnis vanilinio cukraus
½ apelsino nutarkuotų žievelių
½ apelsino sulčių
300 g tiršto apelsinų džemo
2-3 mandarinų
Papuošti:
imbierinių meduolių
„Dr. Oetker“ balto glajaus maisto dekoravimui
„Dr. Oetker“ auksinio glajaus pieštuko
„Dr. Oetker“ pabarstukų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite torto biskvitus. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kepimo režimas su vėjeliu). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
2. Cukrų, medų ir sviestą sudėkite į nedidelį puodą. Suberkite druską, cinamoną, muskatą, imbierą. Kaitinkite virš silpnos ugnies, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
3. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakite.
4. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų ir gausite grietinės tirštumo tešlą.
5. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Ar biskvitas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku, – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro jis turi būti švarus.
6. Iškepusį biskvitą atvėsinkite, tuomet perpjaukite į tris storesnius ar keturis plonesnius daugmaž lygius biskvito lakštus. Jei biskvitas iškeps su kuprele, ją nupjaukite ir atidėkite papuošimui (trupiniams) arba suskanaukite su arbata.
7. Paruoškite kremą. Į didelį dubenį sudėkite visus kremui skirtus ingredientus. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite tirštą, standžios tekstūros kremą.
8. Mandarinus nulupkite, odeles nulupkite nuo kiekvienos skiltelės. Perpjaukite skilteles į 2-3 gabalėlius.
9. Susluoksniuokite tortą. Pirmąjį torto biskvito lakštą dėkite ant tortinės, padėklo ar lėkštės. Apjuoskite borteliu (žiedu), kad lygiai sluoksniuoti būtų paprasčiau. Plonai aptepkite apelsinų džemu, ant viršaus tolygiai paskleiskite dalį kremo. Apiberkite mandarinų gabalėliais. Dėkite antrąjį biskvito lakštą, lengvai paspauskite delnais. Vėl aptepkite mandarinų džemu, paskleiskite kremą ir apiberkite mandarinų gabaliukais. Taip susluoksniuokite visus lakštus.
10. Susluoksniuotą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 1-2 dienas, kol visi skoniai persigers ir tortas taps pats skaniausias.
11. Per šį laiką, kol tortas bręsta, išsikepkite meduolių-namelių ir juos dekoruokite glajui, pabarstukais.
12. Papuoškite. Nuimkite bortelį (žiedą). Prie torto kraštų (aplink visą tortą) glauskite meduolius-namelius ir lengvai juos paspauskite, kad geriau laikytųsi. Jei reikia, papildomai išsiplakite šiek tiek kremo, ir aptepkite juo torto kraštus, prieš glausdami meduolius.
13. Torto viršų papuoškite likusio biskvito trupiniais, mandarinais, spanguolėmis, rozmarinais ir milteliniu cukrumi.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
19 komentarai
Sveiki koki apelsinu dzema naudojat
Lina, aš naudojau MACKAYS gamintojo marmeladą, bet iš tiesų gamintojas nėra toks svarbus; svarbiausia, kad džemas/marmeladas būtų pakankamai tirštas ir jums skanus 🙂
Aš jau nuo pavasario svajoju, kaip šiemet kalėdinę eglutę puošiu džiovintais citrusinių vaisių griežinėliais, tai šitas tortas taip puikiai derės prie tokios atmosferos! Tik dvejoju dėl cukraus kiekio. Kadangi jauniausiam valgytojui dar tik čiut daugiau nei vieneri, svarstau, ar torto skonis nukentėtų dedant pvz perpus mažiau cukraus?
Egle, džiaugiuosi, kad torto idėja patiko! 🙂 Mums tortas nebuvo per saldus, nes tą saldumą puikiai atsveria apelsinų pikantiškumas, grietinės kremo švelnus rūgštumas. Kita vertus, galbūt puikiai pakaktų ir sumažinto cukraus kiekio, ypač, jei nesate dideli smaližiai 🙂 Mes mėgstame saldžius tortus, ir skonis – labai subjektyvus dalykas, todėl sunku man atsakyti į šį klausimą 🙂
Man iškilo panašus klausimas – ar proporcingai reiktų mažinti kitų ingredientų kiekius, jei dėčiau mažiau cukraus?
Vilte, ne, cukraus kiekį mažinant nereikia mažinti kitų ingredientų kiekių 🙂
Sveik. O jei grietinę pakeisčiau maskarpone?
Sveiki, jei grietinę pakeisčiau maskarpone?
Karolina, tikrai vienareikšmiškai likčiau prie grietinės – grietinė turi rūgštumo, dėl kurios kremas tampa lengvesnis, gaivesnis 🙂
Laba diena, šiandien dariau repeticiją..bet man su vėjaliu sudegė viršus, šonai, o viduriukas liko neiškepęs. Jei antrą kart bandyčiau kepti , tiesiog, viršus apačia, be vėjelio, ar būtų blogai? Ką tokio duoda vėjelis? Ačiū P.S. torto grožis kaip iš pasakos🌼
Sveiki, Jovita! Vėjelis tolygiai paskirsto temperatūrą orkaitėje. Jei matote, kad biskvito išorė jau parudusi, o vidus dar žalias, uždenkite kepimo indą folija ir kepkite toliau. Tai padės iškepti biskvito vidui, bet išorė toliau nebeskrus 🙂
O kiek tas žiupsnis? Šaukštelis ?😊 🙂
Rūta, gali būti ir šaukštelis, gali būti ketvirtadalis šaukštelio – čia jau pagal skonį, ar labiau intensyvesnio norite, ar švelnesnio biskvito 🙂
Sveiki! O jeigu torto viršaus ir šonų nebarstysiu trupiniais ir niekaip kitaip nepuošiu, ar grietinės kremas nepageltonuos ir nesuskeldės? Noriu daryti kažką panašaus į naked cake 🙂
Aiste, deja, nuo apelsinų kremas tikrai įgauna gelsvą atspalvį 🙂
Miela Asta, žaviuosi Jūsų kūrybiniais kulinariniais sugebėjimais! Su šeima kepėme šį tortą šv. Kalėdų proga, tikrai labai skanus, medus ir apelsinai labai dera. Tik aš į biskvitą visai nedėjau cukraus, puikiai gavosi. Visa kita dariau pagal Jūsų pateiktą receptą.
Įkvėpimo naujuose ieškojimuose! 😉
Asta, džiaugiuosi, kad tortas patiko, ačiū, kad išbandėte ir ačiū už palinkėjimus! 🙂
Nepatiko ir nuvylė ,nes del didelio cukraus kiekio tešloje meduolinis biskvitas tapo kietas net ir po 3 dienu .Nepadejo nei kepimo milteliai nei sutepimas kremu. Jei kas galvotu išsikepti , siulyčiau iškeptą meduolį prieš tepant kremu gerai sulaistyti .Arba rinktis kitokio meduoliniio biskvito receptą kuris nenuviltu.
Rita, apgailestauju, kad tortas jums nepavyko ar nepatiko. Vis tik, aš pati biskvitinio medaus torto biskvitus jau eilę metų kepu pagal šį receptą; žinau, kad man jis pavyksta puikus ir nekeičiant proporcijų (nors cukraus kiekį tikrai galima mažinti, jei jums per saldu). Nežinau, galbūt galėjo nutikti ir taip, kad biskvitą tiesiog perkepėte, todėl jis jums iškepė kietas? Bet kategoriškai teigti, kad šitas receptas yra nuviliantis lyg ir nėra teisinga – mano patirtis yra visai kitokia, be to, Kalėdų metu sulaukiau labai nemažai asmeninių pasidalinimų iš žmonių, kurie taip pat kepė šį tortą – ir jų patirtys taip pat buvo teigiamos. Nuoširdžiai apgailestauju, kad jums nepavyko, bet jūsų nesėkmė nereiškia, kad nepasiseks ir visiems kitiems, šį tortą kepsiantiems 🙂