Kad ir kaip stropiai beskaičiuočiau dienas iki pavasario, už lango – pati tikriausiai žiema. Tokia tikra, kokios seniai nematėm! Su sniego kalnais, nosį kandančiu šaltuku, nesuskaičiuojamais drabužių sluoksniais ir po pasivaikščiojimų paraudusiomis nosimis. Todėl įžengus pro namų duris, labiausiai norisi šilumos, jaukumo ir… ko nors skanaus. Kai visi trys susijungia viename dubenėlyje, vadinam tai comfort food; turbūt nėra puikesnio maisto vėsioms dienoms.
Šis karis – sotus, maistingas ir šildantis namų maistas. Gamindami būtinai ragaukite, prieskonių kiekį pritaikykite savo skoniui. Galbūt norėsite įberti papildomą žiupsnį druskos, o gal panorėsite aštrumo – tuomet įberkite mažą žiupsnelį maltos kajeno paprikos, kuri čia taip pat puikiai tiks.
Patiekite karį su kokosiniais ryžiais, su pita ar su storomis paskrudintos šviesios duonos riekelėmis. Gaminkite iškart daugiau, nes ir pašildytas karis bus gardus ir kvapnus!
Šiuo receptu kartu su „AUGA“ tęsiame #Veganuary mėnesio džiaugsmus ir atradimus. Karis, nors ir visiškai be mėsos ar kitų gyvulinės kilmės produktų, yra pilnas skonių, sotus, maistingas ir, svarbiausia, labai gardus. Rudieji lęšiai – „AUGA“ juos siūlo rinktis patogiai be sūrymo supakuotus gamtai draugiškose pakuotėse – puikiai dera su saldžiosiomis bulvėmis, kokosų pienas ir pomidorų tyrė gaminimo metu virsta švelniai kremišku padažu, o rūkyta paprika, kalendra bei kuminas suteikia malonaus pikantiškumo.
Išbandykite!
Rudųjų lęšių karis su saldžiosiomis bulvėmis ir kokosiniais ryžiais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. kokosų aliejaus
1 svogūno
3 česnako skiltelių
1 morkos
1 valg. š. pomidorų pastos
1 arb. š. maltos rūkytos paprikos
1 arb. š. maltos džiovintos kalendros
1 arb. š. malto kumino
400 ml pomidorų tyrės
400 ml kokosų pieno
1 stiklinės (250 ml) daržovių sultinio
2 didelių (apie 500-600 g) saldžiųjų bulvių
300 g ekologiškų „AUGA“ rudųjų lęšių be sūrymo
100 g špinatų
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Kokosiniams ryžiams:
1 valg. š. kokosų aliejaus
2 skiltelių česnako
2 stiklinių „Jasmine“ ryžių
1 arb. š. druskos
1 skardinės (400 ml) kokosų pieno
1 stiklinės (250 ml) vandens
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų pipirų
Patiekti:
ryšelio šviežių kalendrų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite kokosinius ryžius. Įkaitinkite puodą ar gilią keptuvę, ir ištirpinkite jame šaukštą kokosų aliejaus. Suberkite labai smulkiai kapotas ar sutarkuotas česnako skilteles. Pakepinkite nuolat maišydami apie minutę, kol paskleis malonų aromatą.
2. Suberkite į puodą ryžius ir šaukštelį druskos. Juos, vis pamaišydami, kepinkite apie 2-3 minutes, kol taps skaidrūs.
3. Supilkite kokosų pieną ir vandenį. Padidinkite ugnį iki didelės ir leiskite užvirti. Tuomet iš karto uždenkite dangčiu ir sumažinkite ugnį iki labai silpnos. Virkite uždengtame puode apie 10-15 minučių, kol ryžiai sugers skystį ir suminkštės.
4. Nuimkite nuo ugnies, išpurenkite šakute. Vėl uždenkite puodą dangčiu ir leiskite apie 10 minučių pastovėti. Prieš patiekdami pagardinkite žiupsniu druskos ir grūstų juodųjų pipirų pagal skonį.
5. Paruoškite karį. Virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite joje kokosų aliejų.
6. Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus ir tarkuotas morkas. Pakepinkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės.
7. Sudėkite pomidorų pastą, suberkite prieskonius. Pakepinkite dar minutę, kol prieskoniai paskleis savo aromatą.
8. Supilkite pomidorų tyrę, kokosų pieną ir sultinį. Leiskite užvirti. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytas saldžiąsias bulves ir virkite virš lėtos ugnies apie 15-20 minučių, kol saldžiosios bulvės suminkštės. Suberkite ruduosius lęšius ir pakaitinkite dar 5 minutes. Daliai sultinio nugaravus, padažas šiuo metu turėtų būti jau šiek tiek sutirštėjęs.
9. Įmaišykite pasmulkintus špinatus, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Špinatams suminkštėjus, nuimkite nuo ugnies.
10. Patiekite karį su kokosiniais ryžiais, papuoškite šviežių kalendrų lapeliais.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „AUGA“.
Reklama #auga