Kiekvieną kartą, praeidama pro koridoriuje pakabintą mūsų kelionių žemėlapį noriu stabtelėti, paglostyti, giliai atsidusti ar net nubraukti ašarą. Nieko naujo nepapasakosiu – žinau, kad ne aš viena kelionių ilgiuosi ir kartais net sapnuoju jas naktimis. Kalnus, jūrą, siauras ir klaidinančias mažų miestelių gatveles… Pasiilgau taip, kad net nebežinau, kur labiausiai norėčiau nukeliauti: į Graikiją, kurią pavogė pirmasis karantinas; į Italiją, kur kalnuose palikau dalį savo širdies; o gal į Prancūziją, kuri tokia svaiginančiai didelė, kad jaučiuosi jos dar visiškai nemačius ir nepažinus?
Pasvajoju, pasvaičioju, o tada grįžtu į realybę – tą, kurioje kelionės vis dar vyksta knygų puslapiais, filmais ir savoje virtuvėje gaminamais patiekalais. Kad ir kaip ten bebūtų, jie irgi džiugina! Kada gi daugiau, jei ne pastaraisiais metais, galėjom išmokti, ką reiškia džiaugtis mažais dalykais?
Galetė – kažkas tarp picos ir nesaldaus pyrago; pikantiškas kepinys, populiarus Prancūzijoje (ir mūsų namuose taip pat, šypt). Sakytum, pietų kraštuose, kur kaitrioje saulėje noksta saldžiausi pomidorai, pomidorų galetės turėtų būti pačios gardžiausios, bet – nebūtina keliaut skersai visą Europą, kad atrastum skanų pomidorą.
Net dabar, kol pavasaris labiau širdy, o ne termometro stulpelyje, ir nosį vis dar kartais kanda šaltukas, „Kietaviškių“ savo šiltnamiuose turi tiek šviesos, kad joje sunokina nuostabius pomidorus: įvairių veislių, kvapnius, pilnus skonio.
Ar žinojote, kad:
– „Kietaviškių“ šiltnamiuose gyvena 140 kamanių šeimų – jos ant mažų savo kojyčių perneša žiedadulkes ir natūraliai apvaisina pomidorų kekėje esančius žiedus;
– Tokiu natūraliu būdu užmegzti pomidorai yra tvirtesni, didesni, kvapnesni ir sodresnio skonio nei atkeliaujantys šaldytuvuose iš tolimų kraštų;
– „Kietaviškių“ daržovės auginamos čia pat Lietuvoje, todėl greitai pasiekia parduotuves – šviežumui palaikyti nėra naudojami jokie priedai;
– Per dieną rekomenduojama suvalgyti 400 g daržovių, tarp jų – ir pomidorų.
„Kietaviškių“ pomidorai ir įkvėpė mane leistis į dar viena kelionę virtuvėje. Kelionės programoje: Prancūzija, skanūs lyg po pietų saule sunokę pomidorai ir labai gardi, nesudėtingai paruošiama pomidorų galetė.
Receptas – čia pat. Skanaus!
Pomidorų ir rikotos galetė
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
2 stiklinių (280 g) miltų
50 g tarkuoto kietojo sūrio
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. druskos
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
180 g šalto sviesto
¼ stiklinės (60 ml) šalto vandens
Įdarui:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
2 skiltelių česnako
250 g rikotos sūrio
100 g tarkuoto kietojo sūrio
apie 400-500 g pomidorų (įvairių spalvų ir rūšių)
šlakelio alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 kiaušinio aptepimui
saujelės sezamų sėklų apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį, cukrų, druską ir prieskonines žoleles. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti mažiau, todėl pilkite jį pamažu – tik tiek, kol tešla sukibs į rutulį.
2. Tešlą lengvai paminkykite, kol taps vientisa ir glotni. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30-60 minučių.
3. Paruoškite įdarą. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinės ugnies. Supilkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkiai supjaustytus svogūną ir česnakus. Pakepinkite, vis pamaišydami, kol suminkštės. Nuimkite nuo ugnies.
4. Pomidorus supjaustykite vidutinio storio riekelėmis.
5. Paruoškite galetę. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
6. Atvėsintą tešlą išimkite iš šaldytuvo. Dėkite ant miltais lengvai pabarstyto kepimo popieriaus lakšto ir iškočiokite į nestorą maždaug 35 cm skersmens apskritimą.
7. Tešlą, palikdami iš kraštų maždaug po 5 cm pločio švarius kraštelius, aptepkite rikotos sūriu. Ant viršaus tolygiai berkite tarkuotą kietąjį sūrį, apiberkite keptais svogūnais ir česnakais. Išdėliokite pomidorus, apšlakstykite juos šlakeliu alyvuogių aliejaus. Pabarstykite druska ir pipirais.
8. Tešlos kraštus užlenkite ant pomidorų, lengvai paspauskite pirštais, kad kepant neatšoktų. Aptepkite juos plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol tešlos krašteliai taps gražiai auksinės spalvos.
10. Leiskite galetei kelias minutes atvėsti, tuomet pjaustykite gabalėliais (lyg picą) ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kietaviškių“.
Reklama #kietaviskiu