Pavasaris pokštauja ir erzina: čia nutvieskia dienas saule, čia vėl paskandina po debesimis. Nežinau, kaip jums, bet man kartu su orų prognozėmis keičiasi viskas: nuotaika, energijos lygis, ūpas, apetitas, įkvėpimas. Nieko čia nepakeisiu (nors daug kartų norėjau) – tokia jau ta gamta, visa apimanti. Be to, tikrai nieko tokio pilkesnes dienas išbūti ramiau, o saulėtas – garsiau ir žvaliau.
Virtuvėje istorijos irgi kasdien vis kitos – čia maišau salotas ir pirmuosius šiemet šaltibarščius, čia verdu jaukią lęšių sriubą ar šaunu į orkaitę bešamelio padažu užpiltą daržovių apkepą, kurio receptą tikrai norėsiu prisimint ir rudenį.
Ribos tarp metų laikų kartais atrodo išsitrynusios, bet skanus maistas visad yra skanus maistas. Taip ir su šiuo apkepu – paprastas, greitai paruošiamas, gardus.
Su daržovėmis viskas paprasta kaip dukart du: bulves tereiks supjaustyti nedideliais kubeliais, brokolius ir žiedinius kopūstus – išskaidyti žiedynėliais. Kotelius taip pat sunaudokite, tiesiog supjaustykite juos smulkiau, kad išvirtų kartu su visomis daržovėmis. Apvirkite daržoves pasūdytame vandenyje, nukoškite ir atidėkite į šalį.
Atėjo metas svarbiausiai daliai – bešamelio padažui.
Geras bešamelio padažas prasideda nuo gabalėlio tikro, kokybiško sviesto – tikrai neapsigausit pasirinkdami turtingo skonio „DVARO“ saldžios grietinėlės sviestą, kaip kad padariau aš. Pakepinkite jame kelias skilteles česnako, kol šios paskleis malonų aromatą, berkit pusę stiklinės miltų ir maišykit, kol jie visi apkeps išsilydžiusiame svieste. Tuomet lėtai, po nedidelį šlakelį, pilkite pieną. Maišykite, maišykite, vis maišykite. Mažas triukas: bus lengviau ir patogiau, jei maišymui naudosite plakimo šluotelę. Galiausiai, kai jau paruošite glotnios tekstūros padažą, pagardinkit jį muskatu, garstyčiomis, druska ir pipirais. Ragaukite, įberkite daugiau ar mažiau, pasiskaninkite pagal savo skonį. Pabaigoje, nukėlę keptuvę nuo ugnies, įmaišykite kelias dosnias saujas tarkuoto čederio sūrio.
Užpilkite paruoštu padažu daržoves, apiberkite kietojo sūrio ir traškių džiūvėsėlių trupiniais. Kol orkaitėje keps, paruoškite dubenėlius ir didelį šaukštą. Patiekite apkepą vos tik iškeptą, kol daržovės bei padažas dar karštas, o trupiniai – traškūs.
Nelaukit rudens, kad iškeptumėt šį apkepą. Permainingoms pavasario dienoms jis taip pat labai tinka. Skanaus!
Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Apkepui:
½ brokolio (apie 300 g)
½ žiedinio kopūsto (apie 300 g)
3 vidutinio dydžio bulvių (apie 300 g)
Bešamelio padažui:
50 g „DVARO“ sviesto
3 skiltelių česnako
½ stiklinės (70 g) kvietinių miltų
600 ml pieno
1 arb. š. „Dižono“ garstyčių
½ arb. š. malto muskato
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
150 g tarkuoto čederio sūrio
Viršui:
½ stiklinės (35 g) stambių (Panko) džiūvėsėlių
¼ stiklinės (25 g) tarkuoto kietojo sūrio
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
½ arb. š. česnako miltelių
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškit didesnį ir gana gilų kepimo indą (22-24 cm cm skersmens).
2. Paruoškite daržoves. Brokolio ir žiedinio kopūsto žiedynėlius bei nedideliais kubeliais supjaustytas bulves apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės, tačiau dar tvirtai laikys savo formą. Nepervirkite! Nukoškite ir atidėkite į šalį.
3. Paruoškite bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite sutarkuotas česnako skilteles ir pakepinkite apie minutę, kol pasklis česnakų aromatas.
4. Suberkite į keptuvę miltus ir išmaišykite mentele, kol neliks sausų baltų miltų. Sumažinkite ugnį iki mažiausios ir pamažu pilkite pieną, nuolat maišydami miltų, sviesto ir pieno mišinį šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Palaipsniui supylę pieną, toliau kaitinkite nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti. Sutirštėjus pagardinkite druska, pipirais, muskatu, garstyčiomis ir gerai išmaišykite. Galiausiai įmaišykite tarkuotą fermentinį sūrį. Nuimkite nuo ugnies.
5. Paruoštą bešamelio padažą sumaišykite su apvirtomis daržovėmis. Sukrėskite į kepimo indą, paviršių išlyginkite.
6. Paruoškite trupinius. Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir prieskonius. Suberkite juos ant apkepo viršaus.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Jei norite, kad viršus būtų labiau apskrudęs, porai minučių kepimo pabaigoje įjunkite „grill“ kepimo režimą.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.
Reklama #DVARO #pienozvaigzdes