Vienas gražiausių dalykų šeimų gyvenime man yra mažos tradicijos: vakarienė prie staltiese dengto stalo, pasaka prieš miegą ar savaitgalio pabėgimai iš miesto. Mes tokių tradicijų dar neturime labai daug, bet kai sekmadienis išaušta namuose, net pats mažiausias šeimos narys žino – blynų diena!
Tiesa, vasarą savaitgalių namuos būna retai, todėl – kas sakė, kad blynų diena negali būt… pirmadienis?
Šiandien „Lidl Lietuva“ prasidėjo prancūziškų skonių savaitė „Duc de Coeur“, tad prisiminiau ta proga seniai bekeptus crêpes; o parduotuvės lentynoj pamačius sūdytą karamelę pamaniau, kad jei jau saldžiai, tai tikrai SALDŽIAI!
Ryte, kol namuose dar buvo vėsu, prikepiau stirtą plonų prancūziškų blynelių. Čia pat skiltelėmis supjausčiau kelis sunokusius persikus. Apibarsčiusi juos ruduoju cukrumi, cinamonu ir apšlaksčiusi citrinų sultimis, iškepiau šaukštelyje sviesto, kol suminkštėjo. Į blynelius įlanksčiau persikų skilteles, apšlaksčiau sūdytos karamelės padažu. Skonį tikriausiai galit įsivaizduoti – saldu ir, žinoma, labai skanu!
Taip pat blynelius galite patiekti ir su keptais obuoliais ar bananais. Jei norisi dar desertiškiau, galite susluoksniuoti su maskarponės kremu; jei norisi gaiviau – patiekti su šviežiomis uogomis ir graikišku jogurtu. Dienos dabar pačios karščiausios, o uogų sezonas tik įsibėgėja, todėl aš net nesvarsčius pasirinkau antrąjį variantą – balansą tarp karamelės saldumo ir uogų gaivumo.
⠀
P. S. Jei prie keptuvės stovėt vis tik per karšta, o blynelių labai norisi, „Lidl Lietuva“ rasit ir jau iškeptų crêpes su šokolado įdaru – iškart galėsit ragaut! O be crêpes, Prancūzijos skonių įkvėptoje savaitėje gausu ir kitų produktų: nuo purškiamo alyvuogių aliejaus ir Dižono garstyčių iki sraigių ir varlių šlaunelių, nuo midijų ir įvairių sūrių iki kumpių ir daug įvairių saldžių desertų. Užsukit, išsirinkit ir išragaukit!
Lietiniai blyneliai (crêpes) su keptais persikais ir karamele
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Blyneliams:
3 kiaušinių
2 stiklinių (500 ml) pieno
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
½ arb. š. druskos
1 valg. š. cukraus
60 g tirpinto sviesto
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Įdarui:
3-4 persikų
1 valg. š. rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ citrinos sulčių
1 valg. š. sviesto
Patiekti:
šviežių šilauogių
sūdytos karamelės
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite blynelius. Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius su pienu iki tolygios tekstūros. Suberkite miltus, išsijotus su druska ir cukrumi. Išmaišykite, tuomet – įmaišykite atvėsintą tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Gerai išplakite tešlą, ji turi būti skysta ir be gumuliukų.
2. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį. Prieš kepant tešlą permaišykite šluotele.
3. Keptuvę plonai ištepkite šlakeliu aliejaus. Įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Pilkite po samtį paruoštos tešlos ir judindami keptuvę paskirstykite ją per visą keptuvės plotą. Nepilkite per daug tešlos – iškepę blyneliai turi būti ploni.
4. Kepkite, kol pirmoji pusė gražiai apskrus ir paviršiuje atsiras burbuliukai. Tuomet atsargiai greitu judesiu apverskite. Kitą pusę kepkite 1-2 minutes, kol gražiai apskrus. Atsargiai išimkite iš keptuvės į didelę lėkštę. Taip iškepkite visus blynelius.
5. Paruoškite persikus. Persikus perpjaukite perpus, išimkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis. Apiberkite skilteles ruduoju cukrumi, druska, cinamonu, apšlakstykite citrinų sultimis.
6. Keptuvėje ištirpinkite šaukštelį sviesto. Sudėkite persikų skilteles. Kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių, kol suminkštės ir gražiai apskrus.
7. Patiekite. Ant ketvirčio blynelio paskleiskite persikus. Perlenkite blynelį perpus, tada – dar kartą per pusę (sulankstykite į trikampį).
8. Patiekite blynelius su šviežiomis uogomis ir karamelės padažu.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama #lidllietuva
3 komentarai
O galima daryti ne su saldžiais priedais?
Lina, tikrai taip! 🙂
Pasitaikė nesunokę persikai, bet tiesiog padidinau cukraus kiekį – išmirkę sirupe buvo labai skanūs. Puikus derinys, labai geras lietinių receptas. Užmaišiau is vakaro, ryte pusryčiavom. 🙂