Pasakykit, kuo kvepia Jūsų vasara? Sultingu iki saldumo sunokusiu arbūzu, gaiviais ledais ant pagaliuko, o gal ant ugnies čirškančiais kepsniais? Salotomis tiesiai iš (mamos) daržo ar kvapniomis raudonomis braškėmis? Vasara turi tiek skonių; negalėčiau išsirinkti vieno iš jų. Švęsti vasarą – tai mėgautis jais visais! O tada, nusivalius lūpų kampučius, užsimerkti prieš saulę, pūkštelėti į ežerą ar leistis į žygį miškais.
Vasarą, rodos, daug lengviau didelę laimę kurti iš mažų ir paprastų dalykų: iš kavos pertraukėlės terasoje, basų pėdų prisilietimo prie šviežiai nupjautos žolės ar trumpų savaitgalio pabėgimų tolyn nuo miesto.
O dienomis, kai gyvenimas sukasi namuose ir aplink juos, net vakarienės lėkštėse norisi sukurti vasarą. Ir tuomet nutinka salotos, tokios kaip šios – paprastos, lengvos, gaivios, truputį netikėtos. Su braškėmis ir trintų braškių padažu, pagardintos dosniu žiupsniu šviežiai grūstų „Santa Maria“ TELLICHERRY pipirų.
Sakysit, derinys truputį nekasdienis? Galbūt, bet baimintis nėra ko – braškės tikrai puikiai dera su pipirais, ypač, jei tai – iš Indijos kilę puikieji TELLICHERRY pipirai. Jiems visiškai netiktų apibūdinimas „kartūs“, nes skonių ir jų natų jie turi kur kas daugiau ir ženkliai švelnesnių – šviežiai sumalti, jie atsiskleidžia citrusinių vaisių, žolės, gėlių ir medžio tonais. Na, gerai, gal ir negalėčiau tonų išvardinti pati, neturėdama sufleruojančios špargalkės, bet tai nekeičia fakto, kad jau keletą metų jokių kitų pipirų aš tiesiog nenaudoju. Subalansuotas TELLICHERRY aštrumas neužgožia kitų skonių ir nekanda liežuvio, todėl ir su braškėmis šie pipirai tinka tiesiog puikiai!
O juk vasara pilna netikėtumų ir progų atradimams! Dalijuosi receptu ir kviečiu – išbandykit!
Salotos su vištiena ir braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Vištienai:
300-400 g vištos krūtinėlės
1-2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 arb. š. džiovinto malto česnako
½ arb. š. rūkytos paprikos
½ arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų „Santa Maria“ TELLICHERRY pipirų
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
mažo žiupsnelio kajeno paprikos
Padažui:
150 g braškių
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. baltojo vyno acto
1 valg. š. klevų sirupo
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų „Santa Maria“ TELLICHERRY pipirų
Salotoms:
70 g špinatų lapelių
2 gerai sunokusių avokadų
150 g braškių
saujos migdolų riešutų (arba riekučių)
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio).
2. Vištienos krūtinėlę įdėkite į dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite visus prieskonius. Aliejaus ir prieskonių mišiniu tolygiai ištrinkite vištienos krūtinėlę iš visų pusių.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes (priklausomai nuo krūtinėlės storumo). Galite patikrinti termometru – vidinė iškepusios krūtinėlės temperatūra turi siekti 72 ᵒC. Jei norite, kad vištiena būtų labiau apskrudusi, paskutinėms porai kepimo minučių įjunkite grilio funkciją.
4. Leiskite vištienai dešimt minučių atvėsti, tuomet pjaustykite ir patiekite su salotomis.
5. Paruoškite padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
6. Paruoškite salotas. Į lėkštes paskirstykite špinatų lapelius, perpus perpjautus ir riekelėmis supjaustytus avokadus, riekelėmis ar ketvirčiais supjaustytas braškes. Ant viršaus dėkite riekelėmis supjaustytą vištieną. Apšlakstykite padažu, apiberkite migdolais ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Santa Maria Lietuva“.
Reklama #santamaria #santamarialietuva #tellicherry