Baru save už tai, kad nevykdau pažadų (nors anokia čia naujiena, kai pagalvoji?). Nespėju atrinkti gražiausių nuotraukų mūsų kambario sienoms, nespėju iškepti žadėtų sausainių, nespėju susitvarkyti baisingo bardakėlio va aname stalčiuje ir nespėju atnešti į saulėtą virtuvę pyrago, žadėto jau balažin kada. Žadėjau aš jį facebooke, pagyriau, kad labai skanus, padariau nuotraukas… ir kartais taip jau būna. Kad pasimiršta viskas labai sėkmingai. Ups.
Šiaip ar taip – jis čia. Jau. Vaišinu jus puikiu pyragu su citrinų kremu. (Jule, man patinka tavo vyras :)) ).
Man labai patiko! Ir iš nieko negirdėjau anei vieno blogo žodelio, tik… iš savojo. Jam, jūs tik pamanykit, kremo per daug! Netiesa, norėčiau tvirtai patikinti, ir neklausykit jo, norėčiau visiems pasakyti. Aišku, skonis, kaip žinia, subjektyvus dalykas, bet… jis labai skanus. Na, gerai, kompromisas – man labai skanus, o jūs išmėginkit ir patys nuspręskit, gerai? 🙂
Skonis: 9/10. Citrinų kremas (lemon curd) mane jau seniai viliojo. Vis pažiūrėdavau, pasigrožėdavau ir pačepsėdavau, įsivaizduodama, kaip gi skanu turėtų būti, bet rankos kilo visai neseniai – aną savaitę. Išviriau stiklainėlį, pasidėjau ir… vos išsaugojau nuo savęs, kad sulauktų pyrago, kuriam ir buvo suplanuotas :)) Taigi, jam tik geriausi žodžiai ir pagyros, o pats pyragas (tešla, taip sakant) man irgi patiko, nes ji tokia minkšta, puri ir… mmm, tikrai skani.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Pyragas – David Lebovitz, citrinų kremas – Pease Pudding
Pyragas su citrinų kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pyragui:
9 valg.š. (110 g) sviesto, kambario temperatūros
½ puodelio (100 g) cukraus
1 didelis kiaušinis
1 didelis kiaušinio trynys
1/8 arb.š. migdolų esencijos
1 ½ puodelio (240 g) miltų
½ arb.š. druskos
2 arb.š. kepimo miltelių
1 ¾ puodelio (450 g) citrinų kremo (receptą žr. žemiau)
Citrinų kremui:
4 citrinos, sultys ir žievelės
200 g cukraus pudros
100 g sviesto, tirpinto
4 kiaušiniai
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ
1. Kartu išplakti citrinos sultis, žievelę, cukraus pudrą, tirpintą sviestą ir kiaušinius, kol jie pavirs į visiškai vientisą masę.
2. Supilti gautą masę į puodą, gerai pralaidų karščiui.
3. Virti ant silpnos ugnies ir nuolat maišyti, kitaip masė prikibs prie puodo dugno ir sienelių. Neužvirti masės!
4. Kai masė sutirštės, nuimti nuo ugnies ir supilstyti į stiklainėlius, uždengti dangteliais.
5. Naudoti šį citrinų kremą galima tartoms, įdarams ar įvairiems desertams.
PAGAMINKITE PYRAGĄ
1. Suplakti sviestą su cukrumi. Įmaišyti kiaušinį, kiaušinio trynį ir migdolų esenciją.
2. Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, druską ir kepimo miltelius. Palengva sumaišyti su kiaušinių plakiniu, kol masė taps vientisa.
3. Atmatuoti apie 300 g (apie du trečdalius) paruoštos tešlos, suformuoti plokštą apvalų kamuoliuką, suvynioti į maistinę plėvelę ir atšaldyti. Iš likusios tešlos suformuoti taisyklingą apvalų „ritinį“ (~ 5 cm. skersmens), taip pat suvynioti į maistinę plėvelę ir atšaldyti.
4. Išimti tešlą iš šaldytuvo ir kelias minutes palaikyti kambario temperatūroje. Rankomis iškloti tešla paruoštą, riebalais išteptą kepimo indą (~24 cm. skersmens).
5. Ant išklotos tešlos tolygiai paskleisti kremą.
6. Išimti tešlos „ritinį“ iš šaldytuvo ir supjaustyti apvaliais griežinėliais. Šiuos griežinėlius gražiai išdėlioti ant džemo, ant pyrago viršaus. Viršų anot originalo reikėtų apibarstyti mažiausiai dviem valgomais šaukštais stambaus cukraus. bet… aš pamiršau.
7. Kepti, kol tešla taps auksiniai rudos spalvos, apie 25 – 35 minutes. Atvėsinti ir patiekti kambario temperatūros.
33 komentarai
labai skaniai atrodo, taip vasariskai gaiviai 🙂
o kiek laiko tesla saldytuve pasaldyti? 🙂
Lina, na, džemas toks nuodėmingas, visgi su sviestuku ir visa kita, bet valgosi tikrai labai skaniai ir lengvai :))
O tešlą šaldytuve pašaldžiau gal apie 30 min., kol sutvirtėjo šiek tiek 😉
kepaiu siandiena, be tsu apelsinu dzemu, na ka as galiu pasakyt-parasyt, nuostabu :)))) noriu dar ir dar as jo…. 😀 aciu aciu uz nuostabaus pyrago receptuka, bet jsi tirkai nuodemingas, bet taip skaniai valgesi :)))
Lina, nėra už ką 🙂 Džiaugiuosi, kad patiko :))
seniai jau varvinu seilę dėl to citrinų džrmo (kažkodėl man atrodydavo, kad verčiasi „citrinų varškė” :)) pasirodo labai lengvas dalykas… reiks , oi reiks kad ir šį vakarą pasigaminti :))
Taigi kad tikrai „curd” varškei palei Anglono vertimą yra 😀 Nu bet jau čia tikrai nesąmonė visiška, kur matyta? Gryniausias džemas, nieko nežinau :))
Beje, man irgi laaabai ilgai atrodė, kad čia yra ooo, kiek darbo! Pasirodo, visiškas niekis 🙂 Būtinai išmėgink – kad ir šį vakarą :))
P.S. O bet tačiau, kadangi džemas tikrai skanus, o tinka idealiai ne tik pyragams, bet ir sausainiams ir kam tik netinka, tai rekomenduočiau dvigubint normą, jei norisi daugiau – šitas visas ir sueina į vieną pyragą 😉
ot zaraza esu – „džemo” 😀
O man tai lemon curd labiau kremą primena. Kam kaip 🙂 Skonis nuo to nesikeičia, right?
Puikiai tu su pyragais, bijočiau aš tiek kept 🙂
Sakai, kremas… hm. Aha, kremas irgi tinka 😀 Kažkoks absurdas – paskutiniu metu man vis tenka dilema ieškoti lietuviškų atitikmenų ir – ne paslaptis čia jokia – dažniausiai nepataikau… :))) Ai, nu bet gi skanu svarbiausia, kaip tu sakai – visiškai teisingai 🙂
Aš irgi bijočiau, Egle, jei vienai tektų viską suvalgyti. Bet kažkaip dėkinga situacija – aplinkui bet kokiu atveju visada sukasi žmonės, kuriems saldumynai yra kažkas toookio, taigi. 🙂
Aš ta trumpai – puiki pirma nuotrauka. Va 🙂
Pyragai yra gėris, patinka juos pas tau matyt 🙂 Nėr ten ko bijot, dažniausiai pusę tvarkingai suvalgau, aš nuo bandelių nestorėju, kaip ten reklama pasakoja :))
Aš tai trumpai – puiki pirma nuotrauka. Va 🙂
Pyragai yra gėris, patinka juos pas tau matyt 🙂 Nėr ten ko bijot, dažniausiai pusę tvarkingai suvalgau, aš nuo bandelių nestorėju, kaip ten reklama pasakoja :))
Oi, persikomentavau, haha :)) Pardon.
Nieko tokio 😀
Baisingai ačiū už pagyrimą nuotraukai – kadangi aš dažniausiai nemenkai dėl jų pergyvenu, smagu sulaukti gero atsiliepimo :))
Pyragai yra gėris, bet aš nuo jų storėju, deja 😀 Bet vis tiek valgau, o ką daryt.. gyvenam vieną kartą :))
Tas citrininis kremas yra pats tikriausias gėris, kurį man gaila dėt į pyragus 🙂 jis pats vienas labai gerai valgosi 😀
Aš ir sakau.. kai paragavau galą šaukštelio, sunku sau stop pasakyti buvo 😀 Per didžiausius vargus.. Tikrai skanumynas didelis, niam :))
oi oi, man patikti anas deivio rekomenduotas pyragiūkštis – va taip patinka; o šeima dar-ir-darsyk gaminti prašė. tai, reiškias, liuksusinis 😀
o man, hm, citrininis kurdas pernelyg… intensyvus. pernelyg rūgštus ir pernelyg saldus vienu metu. bet kad anas vasariškas atrodo, tai faktas.
Geeeras, Jule, aš arba praleidus buvau, arba pamiršus, kad ir tu jį kepei 🙂 Pas tave tikras gražuooolis! :))
O dėl intensyvumo pritariu. Tik skirtumas tas, kad man patinka tas rūgštumas-saldumas, besipešantys tarpusavyje 🙂
Taigi….atėjau to mažo gabalėlio..:)
Jurga, šaunus sandoris, kaip kad jau sakiau! :)) Man tinka kuo puikiausiai – prašom vaišintis 😉
Labai sudomino citrinų džemo receptas (:
Norėjau paklausti, kokios džemo laikymo sąlygos? Nes aš jį naudosiu tik kitą savaitę. Paprasčiausiai užsukamu dangteliu užsukti ir šaldytuve pravėsusį laikyti?
Na, jei laikysi tik savaitę, toks laikymo būdas kuo puikiausiai tiks 🙂 Jei norėtumei laikyti ilgiau, reikėtų užkonservuoti it kokią uogienę 😉
Jau šaldytuve stovi 😛
Be to, laaabai skanu 😀
Aha aha. Dėl šito aš įspėjau 😀
[…] Citrininio kreminio sūrio įdarui: 130 g maskarponės 2 valg.š. (20 g) cukraus 2 valg.š. (30 g) grietinės 1 arb.š. šviežių citrinos sulčių 2 valg.š. (15 g) miltų 1/2 puodelio (120 g) naminio citrinų kremo […]
[…] sluoksniui (1 sluoksniui): 300 g citrinų džemo 8 g želatinos* 25 g […]
Turiu labai rimtą klausimą. Turiu dar citrininio kremo ir galvoju ar kepti dar kartą tą nuostabiąją mielinę pynę, kuri tobula, ar visgi išbandyti šitą pyragą? 🙂
Vilma, jie abu skanūs… bet jei reiktų rinktis vieną… neabejotinai laimėtų pynė 🙂
Kazkokia nesamone gavosi, pradzioje, tai isviso, sausu trupiniu kalnas, po 15 min minkymo akmenines teslos, kazkas panasaus gavos, bet ir tai trupejo… visiska katastrofa, net nesinori testi.. nebe reikalo, nei vieno komentaro apie pyraga 😥
Labai apgailestauju, kad nepavyko, tačiau net ir nežinau, ką bepakomentuoti. Tai, koks pyragas pagal šį receptą pavyksta man, iliustruoja nuotraukos. Gaila, bet nežinau, kodėl Jums nepavyko ir pavirto į katastrofą.
Ar galima c.pudra keisti cukrumi?
Živile, cukraus pudra citrinų kreme naudojama ne tik dėl saldumo, bet ir dėl to, kad ji padeda jam sutirštėti. Todėl vertėtų naudoti būtent ją 😉
[…] varškės kremo 250 g maskarponės ½ puodelio (70 g) miltelinio cukraus 2-3 valg. š. (100 g) citrinų kremo 2 valg. š. kukurūzų krakmolo 2 valg. š. aguonų 3 […]
[…] sluoksniui (1 sluoksniui): 300 g citrinų džemo 8 g želatinos* 25 g […]