Sveiki ir vėl atvykę į Italiją! Skonių kelionėje, žinoma. Apie tai, kad čia kepama nuostabiausia lazanija pasaulyje, galima sužinoti net iš animacinių filmukų vaikams, ką jau bekalbėti apie knygas ar gyvas kulinarines patirtis vietiniuose ristorante. O ar esate ragavę vegetariškos lazanijos versijos, Eggplant Parmigiana? Šalin makaronus ir mėsą – kepimo inde sluoksniuosime keptų baklažanų riekeles, naminį pomidorų padažą, pilnas saujas šviežio baziliko lapelių ir daug sūrio.
Rezultatas – nuostabiai skanus, sultingas ir aromatingas vegetariškas patiekalas. Anglakalbėse šalyse tokio tipo valgiai turi iškalbingą pavadinimą – „comfort food“. Jaukus, naminis, šildantis maistas.
Apie tai, kad kiekvienas į savo mitybos racioną turėtume įtraukti daugiau augalinio maisto, o taip pat ir apie tai, kad toks maistas yra draugiškesnis aplinkai, kalbama vis daugiau. Jei bent truputį abejojate, kad valgydami šį apkepą pasigesite mėsos, norėčiau tik patikinti – patiekalas toks išpildytas ir gausus skonių bei tekstūrų, kad jam netrūksta visiškai nieko. Taigi, taip, šis receptas – lyg ir kvietimas valgyti daugiau daržovių. Ruduo tam – nuostabus metas!
Kol pomidorų padažas burbuliuoja ant kaitlentės, orkaitėje iškepkim baklažanų riekeles, kol šios suminkštės, gardžiai apskrus, o viduje bus minkštos ir sultingos. Sutarkuokim daug sūrio, kietojo ir mocarelos, – išsilydęs jis bus nuostabus! Galiausiai, bazilikai, gal jų auga vazonėlyje ant palangės? Nepagailėkim, šviežiai nuskabytų lapelių berkime dosniai – jie suteiks gardų aromatą ir nuostabiai gardžiai suskambės derinyje su pomidorais bei sūriu.
Gaminkime žingsnis po žingsnio. Apkepui prireiks šiek tiek laiko, bet bus labai verta.
PATARIMAI
- Pomidorų padažas. Kol daržuose dar noksta paskutinių pomidorų derlius, pats metas jį išnaudoti, pomidorų padažą ruošiant iš šviežių daržovių. Virti teks šiek tiek ilgiau, tačiau padažas pavyks gardus, aromatingas, sodraus skonio. Pomidorų nereikia blanširuoti, ilgai verdant odelės taip suverda, kad jų nesijaučia. Kai pomidorų sezonas baigsis, šviežius keiskite konservuotais smulkintais pomidorais ar jų tyre. Virti tuomet reikės trumpiau, stebėkite padažo konsistenciją. Jis turi būti tirštas, ne vandeningas.
- Baklažanai. Jiems tikrai nereikia nieko daugiau – tik alyvuogių aliejaus. Dėl įvairių priežasčių ir mitų seniau buvo įprasta manyti, kad baklažanus būtina apibarstyti druska. Nedarykite to – baklažanai bus per sūrūs, be to, druska apiberti baklažanai kepimo metu netektų savo sultingumo. Lygiai dėl tos pačios priežasties, kad baklažanai iškeptų sultingi, minkšti ir kremiški, nesupjaustykite jų pernelyg plonomis riekelėmis.
- Sūris. Naudokite kietąjį sūrį (tai gali būti klasikinis parmezanas, taip pat „Džiugas“ ar kitas jūsų mėgstamas kietasis sūris) ir minkštą, tobulai besilydančią mocarelą.
- Bazilikai. Žinia, jų derinys su pomidorais yra pasakiškas! Todėl nepagailėkite ir į apkepo sluoksnius berkite jų dosniai.
- Patiekimas. Skaniausia šį apkepą valgyti, žinoma, iš karto, dar šiltą. Pašildytas sūris niekada nebus toks skanus, kaip ką tik kaitroje išsilydęs. Tiesa, šiltą apkepą bus sunku pjaustyti ir patiekti gražiais gabalėliais, mat jis tikrai minkštas, bet nieko tokio – tobulas skonis tikrai atpirks galbūt ne tokį tobulai tvarkingą vaizdą lėkštėje.
- Gaminkite iš anksto. Apkepą galite pasiruošti iš vakaro – susluoksniuokite, uždenkite maistine drobele ir laikykite šaldytuve per naktį, o rytojaus dieną įprastai iškepkite. Galite apkepą ir užšaldyti, tuomet iš šaldiklio perkeltą į orkaitę, jį reiks kepti apie 60 minučių.
Itališkas baklažanų ir sūrio apkepas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pomidorų padažui:
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
1,5 kg šviežių pomidorų
5 skiltelių česnako
1 lauro lapelio
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. džiovinto baziliko
½ arb. š. džiovinto raudonėlio
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ stiklinės (125 ml) vandens (nebūtinai)
Baklažanams:
4 vidutinio dydžio baklažanų
alyvuogių aliejaus
Sūriams:
180 g kietojo sūrio
250 g mocarelos sūrio
didelio ryšelio bazilikų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite pomidorų padažą. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pamaišydami kepinkite kelias minutes, kol svogūnas suminkštės ir pradės rusti.
2. Sudėkite vidutinio dydžio kubeliais supjaustytus šviežius pomidorus, smulkiai kapotus česnakus ir lauro lapelį. Išmaišykite. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, apie 25 minutes, kol pomidorai sukris. Galite šiek tiek patrinti rankiniu grūstuvu, jei liko stambesnių gabalėlių.
3. Suberkite cukrų, džiovintus bazilikus, raudonėlius, druską ir pipirus. Išmaišykite ir kaitinkite dar apie 15 minučių. Pomidorai turi būti visiškai sukritę, minkšti. Jei verdant pomidorų padažą keptuvėje pritrūks skysčio (taip gali atsitikti, jei pomidorai nebus sultingi), įpilkite šiek tiek vandens. Baigę virti, lauro lapelį iš keptuvės išimkite.
4. Paruoškite baklažanus. Orkaitę įkaitinkite iki 220 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
5. Baklažanus supjaustykite maždaug 6-8 mm storio riekelėmis. Išdėliokite ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu. Iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, tuomet apverskite ir kepkite dar 15-20 minučių. Taip paruoškite visus baklažanus.
7. Paruoškite sūrius. Kietąjį sūrį sutarkuokite, mocarelos sūrį – taip pat.
8. Susluoksniuokite apkepą. Sumažinkite orkaitės karštį iki 180 ᵒC temperatūros.
9. Kepimo indo (apie 20×30 cm) dugną aptepkite trupučiu pomidorų padažo. Ant viršaus išdėliokite trečdalį baklažanų – dėliokite riekeles visai šalia viena kitos, jos gali ir šiek tiek prasikeisti. Aptepkite trečdaliu pomidorų padažo, apiberkite trečdaliu kietojo sūrio, dosniai apibarstykite bazilikų lapeliais.
10. Išklokite antrą sluoksnį baklažanų riekelių, ir vėl aptepkite antru trečdaliu pomidorų padažo, apibarstykite antru trečdaliu kietojo sūrio bei bazilikų lapeliais.
11. Išklokite trečią sluoksnį baklažanų riekelių. Aptepkite likusiu pomidorų padažu, apiberkite likusiu kietuoju sūriu ir visu tarkuotu mocarelos sūriu.
12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol viršus apskrus ir apkepas ims kraštuose burbuliuoti. Jei norisi, kad sūris apskrustų labiau, paskutinėmis kepimo minutėmis galite įjungti „grill“ funkciją.
13. Leiskite apkepui apie 10-15 minučių pastovėti kepimo inde. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Galite apiberti papildoma saujele kietojo sūrio ar patiekti su šviežiomis salotomis.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
2 komentarai
Ačiū jums už tobulą receptą! Naudojau skirtingus sūrius, pamiršau baziliką, bet vis tiek gavosi labai skaniai!😍 Puikus receptas vegetarams!
Sėdžiu pilnu pilvu (gal visgi nereikėjo eiti pakartoti? 😀) ir rašau komentarą, ką darau labai retai. T O B U L A. Tiesa pasakius, iš vakarienės nieko per daug nestikėjau, bet buvo taip gerai, kad sunku apsakyti. Ačiū:))