Nenumanau, kiek daug cinamonu kvepiančių obuolinių kepinių reiktų iškepti, kad pavyktų jų atsivalgyti, bet štai ką tikrai žinau: prie visų puikių obuolių pyragų, kuriuos jau kepėte ar dar tik kepsite, pridėkite ir šį karamelinį tortą su maskarponės kremu ir obuoliais.
Šis tortas minkštas, drėgnas, aromatingas ir saldus, kvepiantis karamele ir jaukiomis rudens dienomis. Purius ir minkštučius karamelinius biskvitus puikiai papildo klasikinis maskarponės ir grietinėlės kremas – šįkart įmaišykite į jį porą šaukštų karamelės, kad ir kremas įgautų švelnų karamelinį skonį. Obuolius rinkitės tvirtus, gausiai pagardinkite juos cinamonu ir kepkite tol, kol suminkštės, sukris ir išgarins sultis, o tuomet keptiems obuolių gabalėliams leiskite paskęsti maskarponės kremo debesyse.
Susluoksniavę tortą, leiskite jam subręsti – kantriai palaukite per naktį, kol visi skoniai susijungs į harmoningą, nuostabiai gardžią visumą. Rytojaus dieną beliks užkaisti virdulį vandens, užplikyti puodelius kvapnios arbatos ir pakviesti save ir namiškius į jaukiausią rudenišką pasimatymą.
PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
- Biskvitas. Kepimo temperatūra ir laikas yra orientaciniai ir puikiai tinka mano orkaitei, tačiau kiekviena orkaitė yra individuali. Stebėkite kepantį biskvitą, kad neperkeptų: ar jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku (įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus); o jei viršus ims ruduoti per greitai, uždenkite lakštu folijos ir kepkite toliau.
- Biskvito kuprelė – ką daryti? Nieko tokio, jei biskvitas iškepa su nedidele kuprele – dažnai taip atsitinka. Nupjaukite ją ir atidėkite į šalį, o vėliau maisto smulkintuvu susmulkinkite iki trupinių; galėsite juos panaudoti torto papuošimui. Arba, jei puošti trupiniai nenorite, tiesiog supjaustykite gabalėliais ir suvalgykite lyg pyragą.
- Kremas. Maskarponės ir grietinėlės kremas yra lengviausiai paruošiamas kremas, kurį aš pati plaku labai dažnai: tortams, sluoksniuotiems desertams (tiramisu tipo), keksiukų kepurėlėms. Svarbiausias momentas – neperplakti kremo. Iš pradžių maskarponę plakite trumpai (ji labai riebi, todėl ją lengva perplakti), o kai supilsite grietinėlę – plakite vis didindami plakimo greitį, kol gausite tirštas ir tvirtas kremo putas. Tuomet iš karto nustokite plakti. Kremą perplakus, jis sušoks į gumuliukus ir tai bus neištaisomas procesas, tačiau kremą išplakus tinkamai jis neabejotinai bus vienas skaniausių ir universaliausių kremų įvairiems desertams.
- Obuoliai. Rinkitės tvirtus obuolius iš kantriai juos kepkite tol, kol suminkštės, išskirs sultis, o tuomet sultys nugaruos. Obuoliai turi likti minkšti, tačiau ne pernelyg drėgni.
- Karamelė. Rinkitės mėgstamiausią ir jums skaniausią: sūdytą arba nesūdytą, naminę arba pirktinį karamelinį padažą.
- Papuošimas. Aš laikausi taisyklės, kad kuo paprastesnis papuošimas, tuo jis skanesnis. Todėl neretai tortus puošiu tiesios biskvito trupiniais, kremo bokšteliais. Tačiau, kaip ir visad, torto papuošimas – norų ir fantazijos klausimas; galite tortą puošti kaip tik norisi!
- Patiekimas. Tortas bus skaniausias, jei palaikysite jį šaldytuve per naktį – tuomet skoniai subręs ir susilies į harmoningą visumą.
- Laikymas. Šaldytuve tortą galite laikyti iki 3-4 dienų.
Karamelinis tortas su maskarpone ir obuoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Karameliniams biskvitams:
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
200 g karamelės padažo (sūdytos arba ne)
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinės
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. sodos
Biskvitų sulaistymui:
1/3 stiklinės (85 ml) vandens
1 valg. š. cukraus
Obuoliams:
5 vidutinio dydžio obuolių
2 valg. š. rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ citrinos sulčių
2 valg. š. sviesto
Maskarponės kremui:
250 g maskarponės sūrio
¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus
2 valg. š. karamelės padažo
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
Papuošimui:
200 g maskarponės sūrio
½ stiklinės (60 g) miltelinio cukraus
2 valg. š. karamelės padažo
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
karamelės padažo
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite karamelinius biskvitus. Visus jiems skirtus ingredientus sudėkite į plakimo dubenį ir išplakite iki lygios tekstūros.
3. Supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol biskvitas iškils ir bus iškepęs. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro, jis turi būti švarus.
4. Perkelkite biskvitą ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.
5. Paruoškite sirupą biskvitų sulaistymui, sumaišydami vandenį su cukrumi, kol cukrus ištirps.
6. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Kartu su kitais ingredientais sudėkite į keptuvę.
7. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, išskirs sultis, o tuomet sultys išgaruos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
8. Paruoškite karamelinį maskarponės kremą. Maskarponę, miltelinį cukrų ir karamelės padažą trumpai paplakite, kol susimaišys. Toliau plakdami, pamažu pilkite grietinėlę. Padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol gausite purų, tvirtą kremą. Iš karto nustokite plakti, nes perplaktas kremas sušoks į gumuliukus.
9. Susluoksniuokite tortą. Biskvito kuprelę nupjaukite (ją panaudosite trupiniams), o likusį biskvitą perpjaukite į tris lakštus. Pirmąjį dėkite ant lėkštės ir apjuoskite konditeriniu žiedu (galite naudoti ir kepimo formos bortelį).
10. Apšlakstykite biskvitą vandens ir cukraus sirupu, aptepkite trečdaliu maskarponės kremo, ant kremo paskirstykite pusę keptų obuolių.
11. Dėkite antrąjį biskvitą, paspauskite delnais. Taip pat sulaistykite sirupu, aptepkite antru trečdaliu maskarponės kremo ir paskleiskite likusius obuolius.
12. Dėkite trečią biskvitą, vėl paspauskite delnais. Apšlakstykite likusiu sirupu, aptepkite likusiu maskarponės kremu.
13. Leiskite šaldytuve pastovėti bent 4 valandas ar per naktį.
14. Papuoškite. Papuošimui lygiai taip pat išplakite karamelinio maskarponės kremo. Nestorai aptepkite juo torto kraštus ir viršų. Likusį kremą atidėkite į šalį.
15. Nupjautą biskvito kepurėlę susmulkinkite iki trupinių.
16. Trupiniais padenkite torto šonus ir viršų. Likusį maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir išspauskite kauburėlius. Apšlakstykite karamele.
17. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
3 komentarai
Puikus tortas! Biskvitus laisčiau su romu 🙂 buvo gerai:)
Labai patiko! Nedėjau cinamono į obuolius, pakeičiau vanile, nes labai nenorėjau, kad cinamonas gožtų karamelę. Tikrai puikus tortas 🙂
Sveiki,
O karamelės padažą galima pakeisti kokiu rududu? Ar tas padažas yra toks kaip ant ledų pardavinėjami skystas?