Netiesa, kad salotos – vasaros maistas. Net ir didžiausioms rudens darganoms už lango šėlstant, duokit man šen šiltų bulvių salotų. Jos nuostabios, nuostabios, nuostabios!
Pirmiausia, jums reikės tobulai iškeptų bulvių. Tai – paprasta. Jei turite galimybę, rinkitės mažas bulvytes, kurias pakaks švariai nuplauti po tekančiu vandeniu, kruopščiai nusausinti rankšluostėliu ir perpjauti perpus. Jei vis tik naudosite didesnes bulves, supjaustykite jas vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, druska ir pipirais, paskleiskite kepimo skardoje vienu sluoksniu ir kepkite aukštoje temperatūroje su vėjeliu. Bulvės gardžiai apskrus išorėje, o viduje bus minkštos. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių (ar jų gabalėlių) dydžio, tad stebėkite ir patikrinkite peiliu – jei jis lengvai sminga į bulvę, o bulvių išorė jau apskrudusi kone iki traškumo, pats metas orkaitę išjungti.
Viskas būtų per paprasta, jei tai būtų bulvių ruošimo finišas. Jas reikia pagardinti – kad būtų tobulos! Kol bulvės kepa, čiupkite stiklainėlį ir sumaišykite jame šiek tiek alyvuogių aliejaus, garstyčių, tarkuoto česnako skiltelę, šlakelį citrinų sulčių, šiek tiek kvapnaus šviežiai kapoto rozmarino, dar – druskos ir pipirų. Sumaišykite viską iki lygios tekstūros ir šiuo padažu apliekite iškepusias dar šiltas bulves. Kruopščiai išmaišykite, kad padažu pasidengtų ir jį sugertų kiekviena bulvės puselė.
Pakaktų lėkštę prisipildyti vien taip paruoštų bulvių, kad vakarienė būtų gardi, bet dar vienas papildomas žingsnis, dar keli papildomi ingredientai – ir ant stalo galėsite tiekti fantastiškai skanias šiltas bulvių salotas.
Čiupkite gerai sunokusį kremišką avokadą, saujelę įvairiaspalvių vyšninių pomidoriukų, bulvėms baigiant kepti minkštai išvirkite kiaušinius. Minkštus kiaušinius aš verdu štai taip: puode užverdu vandenį, sumažinu ugnį iki vidutinės, kad vanduo burbuliuotų ne per stipriai. Šaukštu lėtai įleidžiu kiaušinius ir verdu septynias minutes. Nupilu karštą vandenį ir dukart perpilu šaltu vandeniu. Žinoma, kiekvienas kiaušinis skirtingas (jie gali būti didesni ar mažesni, šviežesni ar mažiau švieži), tad septynios minutės tikrai nėra auksinė taisyklė, garantuojanti, kad išvirsite būtent minkštos tekstūros kiaušinius – kartais ir mane pačią ištinka nesėkmė, bet sėkmė ištinka kur kas dažniau, šypt.
Ar tokios salotos tiktų jaukiai rudens vakarienei? Nuostabiai. Už lango lyjant, dangumi plaukiant pilkiems debesims, šaltukui gnaibant nosį ir žandus, pagaliau grįžus namo – paprastai ir greitai pasiruoškite dubenį šiltų bulvių salotų. Lai būna vakarienės jaukios.
Šiltos bulvių salotos su skumbre
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bulvėms:
500 g mažų bulvyčių
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Padažui:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. garstyčių
1 skiltelės tarkuoto česnako
1 valg. š. citrinų sulčių
1 valg. š. kapoto šviežio rozmarino
¼ arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
1 gerai sunokusio avokado
saujos vyšninių pomidorų
2 minkštai virtų kiaušinių
100 g atlantinės skumbrės filė „Teriyaki“ padaže
šakelės šviežių rozmarinų
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite bulves. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite folija.
2. Mažas bulvytes švariai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite perpus. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
3. Paskleiskite ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių, kol išorėje apskrus, o viduje bus minkštos.
4. Kol bulvės kepa, paruoškite padažą. Į stiklainėlį sudėkite visus jam skirtus ingredientus, sandariai užsukite dangteliu ir gerai supurtykite, kad susimaišytų iki vientisos tekstūros.
5. Bulvėms iškepus, sudėkite jas į dubenį, užpilkite paruoštu padažu ir gerai išmaišykite, kad juo tolygiai pasidengtų visos bulvės.
6. Paruoškite salotas. Į lėkštes paskirstykite keptas bulves, ant viršaus dėkite riekelėmis pjaustytą avokadą, perpus perpjautus vyšninius pomidoriukus, perpus perpjautus minkštai virtus kiaušinius ir pasmulkintą atlantinės skumbrės filė.
7. Apiberkite žiupsniu grūstų pipirų ir kapotais rozmarinais. Patiekite nedelsiant.