Penkios minutės iki savaitgalio gali reikšti keletą gerų dalykų: aukštyn pakilusius lūpų kampučius, uždarytą kompiuterį, poilsį, laiką su šeima ir… savaitgalio desertą, žinoma!
Kol dar žiema ir vėjai už lango siaučia, kviečiu sušilti. Kaisti orkaitę ir pripildyti namus švelnaus cinamono aromato. Minkyti minkštą mielinių bandelių tešlą ir sluoksniuoti plėšomą mielinę duonelę. Pagardinti migdolų riekutėmis, kad malonūs „trakšt“ būtų gardus netikėtumas ragaujant. Galiausiai, užsiplikyti puodelį arbatos (arba – pasiruošti stiklinę kisieliaus!) ir, kaip rašo saulėto virtuviuko „Tylenio kepyklėlėje“, pasinerti į kelias stebuklingai malonias tylos ir ramybės akimirkas. Maži dalykai gali būti labai dideli.
O apie kisielių užsiminiau ne be priežasties. Mano mylimi partneriai „Dr. Oetker Lietuva“ savo asortimente turi jų net trijų rūšių: žemuogių, spanguolių ir miško uogų. Netiesa, kad kisielius gardus tik Kūčių vakarą – toks pats skanus jis visus metus! Tirštas, sodrus ir ne per saldus. O su kuo pats gardžiausias? Mums atrodo, kad su mieliniais kepiniais, tokiais kaip kad ši duonelė. O kaip atrodo jums? Ar mėgstat kisielių?
Duonelė – tai ta pati cinamoninė bandelė, tik forma jos kiek kitokia. Valgoma plėšant lapeliais, skaniausia vos iškepus, kol yra minkšta it cukraus vatos debesėlis. Bet jei kitą dieną iš likučių nuspręstumėte iškepti prancūziškų skrebučių, jie irgi bus tobuli!
Suprantu, kad savaitgaliui galima sukurpti tūkstantį ir vieną planą, bet, ei, išsikepkime mielinę cinamoninę duonelę? Pažadu, bus labai skanu ir jauku!
Mielinė cinamoninė plėšoma duonelė su migdolais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
½ stiklinės (125 ml) pieno
1 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) „Dr. Oetker“ sausų mielių
3 stiklinių (420 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 arb. š. malto cinamono
70 g minkšto sviesto
2 kiaušinių
Įdarui:
½ stiklinės (100 g) cukraus
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
2 arb. š. malto cinamono
30 g tirpinto sviesto
poros saujų migdolų riekučių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, vanilinį cukrų ir cinamoną. Supilkite mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite. Sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite tešlą. Iš pradžių ji atrodys pernelyg minkšta ir lipni, tačiau kuo ilgiau minkysite, tuo elastingesnė taps tešla. Lengviausiai tešlą išminkysite su pastatomu plaktuvu. Venkite pridėti miltų (kuo minkštesnė tešla – tuo minkštesnė ir duonelė), bet jei matote, kad tešla tikrai per skysta, įberkite dar porą šaukštų miltų.
3. Paruoštą tešlą dėkite į švarų, aliejumi plonai išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 60 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Paruoškite įdarą. Cukrų, rudąjį cukrų ir cinamoną išmaišykite.
5. Suformuokite duonelę. Sviestu ištepkite ir miltais dosniai pabarstykite apie 26×12 cm dydžio kepimo formą. Atidėkite į šalį.
6. Tešlai pakilus, perkelkite ją ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Kelis kartus paminkykite ir iškočiokite tešlą į maždaug 30×50 cm dydžio stačiakampį. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu. Ant viršaus tolygiai berkite cukraus, rudojo cukraus ir malto cinamono mišinį. Užberkite porą saujų migdolų riekučių.
7. Aštriu peiliu perpjaukite tešlos lakštą išilgai į šešias ilgas vienodo pločio juostas. Sudėkite jas vieną ant kitos ir perpjaukite į šešias lygias dalis (gausite stačiakampius tešlos lakštelių „bokštelius“).
8. Tešlos lakštelius gražiai sudėkite į paruoštą kepimo formą. Užberkite dar saujelę migdolų riekučių. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir leiskite pakilti dar 30 minučių.
9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Duonelę kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Stebėkite, kad viršus neimtų pernelyg skrusti; jei taip atsitiktų, uždenkite folijos lakšteliu ir kepkite toliau, kol duonelė bus gardžiai apskrudusi išorėje ir iškepusi bei minkšta viduje.
10. Ragaukite su pienu, kava, arbata ar kisieliumi!
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
2 komentarai
Gal galite patikslinti dėl sviesto? Prie ingredientų rašoma tirpintas, o recepte – minkštas. Tai kaip reikia daryti?🤔
Simona, ačiū už pastebėjimą, patikrinau – naudojau minkštą (kambario temperatūros) sviestą 🙂