Kokie ledai jūsų mylimiausi? Ar yra tokie, dėl kurių kaušelio galėtumėte vykti į bala žino kaip toli esančią krautuvėlę karštą vasaros popietę? O kur jūs perkate ledus? Keliaujate į ledaines, mėgaujatės ledų desertu kavinukėje, o gal renkatės paprasčiausią būdą – prekybos centro šaldytuvus? Ar… gal gaminatės juos patys?
Neapsimetinėsiu ir nevaidinsiu labai patyrusios – ledus dariau antrą trečią kartą. Pirmasis – juokingai paprastas braškių šerbetas, taigi, tarkime, jog jis nesiskaito. Antrasis – pirmasis rimtas – blynas buvo daugiau mažiau prisvilęs, nes baisingai saldus, todėl tobulintinas ateity.
Ir dabar tas laimingasis, niekad nemeluojantis trečias kartas. Esmė ta, kad aš be proto mėgstu ledus. Įvairiausių skonių ir rūšių (nors viskio – skaniausi!). Tačiau dėl logiškai nepaaiškinamų priežasčių ilgą laiką maniau, jog jų gaminimas – gana sudėtinga ir iš dalies beprasmė terlionė, nes… nusipirkti paprasčiau. Na, žinoma, juokinga, žinant, kad, pavyzdžiui, tortų aš neperku niekad – atseit, jau tortą tai pagaminti paprasčiau. Taigi, aš ir sakau, kad priežastys nėra logiškai paaiškinamos, kad ir kokios jos būtų.
Bet! Viskas gerai, kas gerai baigiasi. Lietuvos blogosferoje kaip grybams po lietaus pradėjus dygti vienas už kitą puikiau atrodantiems naminiams ledams, aš… atrodo, supratau, jog tai visiškai mission possible. Pažvelgiau į spintelės kamputyje liūdnai kiūtantį pradėtą riešutų sviesto stiklainėlį ir… taip, trečias kartas TIKRAI nemeluoja.
Skonis: 9,5/10. Pusę balo paliekam rezervui – nes gi ketvirtas kartas garantuoja, todėl naivuoliai tikisi – gal kitąkart bus dar skaniau? O šie ledai… jei paklaustumėte, kodėl juos pamilau, atsakyčiau, jog dėl jų saldumo – jis toks, koks turi būti. Ir dėl ne per ryškios riešutų sviesto gaidelės – ji jaučiama, bet švelni ir subtili.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Spoonful of sugar
Žemės riešutų sviesto ledai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
130 g riešutų sviesto
150 g cukraus
1 puodelio (250 ml) pieno
1 1/2 puodelio (360 g) riebios grietinėlės
1 arb.š. romo esencijos
žiupsnelio druskos
GAMINIMO EIGA
Viską sumaišyti. Supilti į indą ir dėti į šaldymo kamerą. Kas valandą tris kartus išimti iš kameros, supilti į gilų indą ir gerai išplakti. Po trečio karto šaldyti per naktį. Kitą dieną gardžiuotis ir svaigti iš malonumo. Skanaus!
28 komentarai
Labai nuodėmingi ledai 🙂
Kas tiesa, tas ne melas :))
Kaip tik turiu stiklainėlį žemės riešutų sviesto ir galvoju ką daryt. Buvau nusprendus kepti tavo sausainius, bet ledai.. oh ledai.. negaliu aš be jų.. Eilinė dilema iškilo 😀
Karolina, gi ne bėda! Žinok, aš iš savo stiklainėlio (būtent to pačio vieno!) išsikepiau ir anuos sausainėlius, ir šiuos ledus pasigaminau :)) Taigi, dilemos kaip ir nėra 😛 😉
o kur yra pirkti riešutų sviesto? kažkaip niekad neatkreipiau niekur dėmesio…
Alex, tikrai yra didžiosiose Maximose – čia bene paprasčiausias variantas 🙂 Reikia ieškoti lentynose kažkur šalia Nutellos ir pan. 😉
Manau, turėtų būti ir didžiosiose Rimi, Iki. Ir Vilniuje tikrai yra Marks&Spencer 😉
mmmm.. mmm.. 🙂
aš vakar pagaminau ledus, turbūt pačius skaniausius, kokius tik besu gaminusi (ir vienus skaniausių, kokius esu valgiusi!) – persikinį plombyrą. net nugapuoti nespėjau, kad tinklarašty pasidalinčiau, va! kas ten tėra tas litras ledų… 😀
Jule, nu tu duodi :)) Bet, žinai, kai taip tuos persikinius išgyrei… ar galima receptą? Tiesiog negaliu nenorėti išbandyti ir aš :))
nusišnekėjau, ten nektarininiai, bet pagal receptą persikiniai, o aš tik pakeičiau, tai va va va, bet turiu užsakymą dar kartą kuo greičiau juos gamint, tai gal ir išvys tinklaraščio šviesą, bet, jei nori, atpaštuosiu 🙂
arba va, šiti. tik aš trputį kitaip gaminau, bet esmė ta patiiii.
na, iš šitų antri – iš deivio knygos 🙂
Niaaam, Jule, gaminsiu ir aš, žinoki :)) Na, tikriausiai, nes… atrodo, bus čia kaip su keksiukais. Kaip tada sirgau keksomanija, tai tuoj sau diagnozuosiu ledomaniją 😀
visiškai tave suprantu – ir man tas pats.
tik nėr jų kaip fotkint, dingo įkvėpimas, din-go. 😀
Esu ir aš gaminus 🙂 Tik man klaikiai, klaikiai saldūs pavyko (tiesa, pagal kitą receptą, bet sudėtis panaši), bet va žiūriu, kad ir pati dėjai stiklinę cukraus – kaip, nieko tau? Gal didesnė saldžiamėgė esi 🙂
Na, ne visai pilną, pilnas puodelis 200 gramų 🙂 Bet, žinok, tikrai nesaldūs. Na, saldūs, bet ne per daug – pats tas. Tiesa, jei sakyčiau tik savo nuomonę, butų subjektyvu, nes vis gi tikrai esu nepataisoma saldomanė, bet valgėm keliese ir visiems labai patiko 🙂 Prieš tai gaminau kitus – cinamoninius kondensuoto pieno ledus – tai anie tiiikrai buvo per saldūs, labai labai per saldūs, net man 🙂
Labas,Asta, o man toks klausimas iskilo – viska tiesiog ismaisyti ar grietinele isplakti pries maisant reikia? jau kaip gamiiiiiiiinsiuuuuu tai laukiu nesulaukiu….:)) ir kitu ledu receptu labai labai laukiu;)
Ramune, taip taip, tiesiog viską išplakti kartu, grietinėlės atskirai plakti nereikia 🙂 Papasakok, kaip patiko, kai pagaminsi :))
O dar bent keliomis ledų variacijomis pažadu nustebinti 🙂
mmmm… patvirtinimas – nerealiai skanus ledai! gaila tik,kad riesutu sviesto mazai turejau, tai dariau tik is puses normos, del ko sulaukiau bais daug priekaistu:)) ir tai buvo vienintelis siu ledu minusas – per mazai:))
Aš padarius iš visos savo normos jau šiek tiek priekaištų girdėjau, tai įsivaizduoju tuos, kuriuos išklausyti turėjai tu 😀 O jei rimtai, tai labai džiaugiuosi, kad patiko :))
Beautiful photography…
Thank you 🙂 I’m not sure about it, but… thank you anyway :))
Lovely photos!
Thanks! 🙂
Ledų skonis tai tikrai neapsakomas! Db gaminu iš 1,5 normos. tik klausimukas. pirmą kartą man jie gavosi tokie kaip vata.na nzn kaip paaiškint. pirktiniuose leduose būna kitokia konsistencija. tai kažin taip gavos, kad išplakiau tik kartą ar visuose naminiuose leduose toks priemaišų skonis jaučias?
Ina, vata? Nelabai įsivaizduoju, apie kokį skonį kalbi, bet tikrai galiu pasakyti, kad plakti reikia ne kartą. Būtent plakimas ir duoda tą efektą – ledai pamažu įgyja tokią konsistenciją kaip kas pirktiniai. Nes jeigu neplaki, jie turėtų būti tokie… hm, kaip šerbetiniai, kažkas panašaus. O plakant, jie po kiekvieno karto tirštėja ir įgauną tą skonio vientisumą 😉
O plakti su elektriniu plaktuvu, ar rankom? ir kiek mazdaug laiko, nes cia kiekvienas skirtingai supranta:)
Neringa, labai priklauso nuo Jūsų plaktuvo, todėl laiką pasakyti labai sunku. Tiesiog gerai išplakite – iki vientisos, lygios masės 🙂
o žemės riešutų sviesto saukstais kiek gaunasi maždaug?
Rasa, maždaug 5 šaukštai su kaupu (arba dvigubai daugiau be kaupo) 🙂