Kai pavasario pradžioje įsigijome grilį, žinojau, kad labiausiai jame norėsiu kepti plėšytą kiaulieną: švelniai kvepiančią dūmu, plyštančią vos palietus šakute, sutirpstančią burnoje… Šiek tiek užtrukom, kol prisiruošėm; iš pradžių kepėm bulvinius blynus, vištieną (visais įmanomais būdais), daržoves, lašišą, picas, net kugelį. Tik prieš porą dienų – pagaliau! – atėjo metas plėšytai kiaulienai. Pirmoji partija buvo suvalgyta su klasikiniais mėsainiais: plėšytą kiaulieną maišiau su barbekiu padažu, dėjau ant pašildytų brioche bandelių, ant viršaus – po dosnų šaukštą kopūstų ir morkų salotų. Paprasta, bet, o dievai, kaip buvo skanu!
Sunku numanyti, kiek laiko užtruksite plėšytai kiaulienai paruošti, nes tai stipriai priklausys nuo to, kokio dydžio kiaulienos gabalą kepsite (dažniausiai kepama kiaulienos sprandinė arba mentė). Tai vienas tų receptų, kuriame verčiau kliautis termometru, o ne laikrodžiu. Patogiausia naudoti tokį, kuris leistų matuoti temperatūrą viso kepimo metu ir stebėti ją per nuotolį. Temperatūra pasufleruos, kada ateis laikas mėsą suvynioti į foliją, o kada – iš grilio išimti, leisti pailsėti ir galiausiai plėšyti.
Lėtas kepimas yra plėšytos kiaulienos esmė. Tik lėtai ir kantriai žemoje temperatūroje kepta mėsa lengvai plyš ir bus gardžiai sultinga. Taip, vakarienę teks pradėti ruošti iškart po pusryčių, bet toji vakarienė bus nuostabaus skanumo!
Mėsainiai su plėšyta kiauliena ir kopūstų salotomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Plėšytai kiaulienai:
1,2 – 1,5 kg kiaulienos sprandinės
3 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. rudojo cukraus
1 arb. š. džiovinto česnako miltelių
1 arb. š. maltos rūkytos paprikos
1 arb. š. maltos saldžiosios paprikos
1 arb. š. druskos
1 arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1/2 arb. š. malto kumino
1/2 arb. š. kajeno paprikos
Kopūstų salotoms:
1/2 vidutinio dydžio baltagūžio kopūsto
2 morkų
Padažui:
1 stiklinės (250 ml) majonezo
2 valg. š. baltojo vyno acto
2 valg. š. agavų (ar klevų) sirupo
1 arb. š. garstyčių
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Mėsainiams:
brioche bandelių
barbekiu padažo
GAMINIMO EIGA
PAGAMINKITE PLĖŠYTĄ KIAULIENĄ (GRILYJE)
1. Kiaulienos sprandinę ištrinkite alyvuogių aliejumi, tuomet – sumaišytu visų prieskonių mišiniu. Palaikykite šaldytuve per naktį, kad mėsa įgertų prieskonius.
2. Grilį įkaitinkite iki 110 ᵒC temperatūros. Paruoškite netiesioginiam kepimui (su karščio deflektoriumi). Ant karščio deflektoriaus statykite karščiui atsparų kepimo indą (pavyzdžiui, iš folijos), į kurį nuvarvės riebalai.
3. Griliui įkaitus, ant anglių dėkite porą rūkymo kaladėlių, kurios kiaulienai suteiks gardų dūmo skonį. Ant grotelių (virš folijos indo) dėkite kiaulienos sprandinę. Lėtai rūkykite, palaikydami 110 ᵒC kaitrą, kol vidinė sprandinės temperatūra pasieks 74 laipsnius. Priklausomai nuo mėsos gabalo dydžio (ir storumo), gali užtrukti apie 2,5 – 3,5 valandos.
4. Kiaulienos sprandinę trumpam išimkite iš grilio ir kruopščiai suvyniokite į tris sluoksnius folijos.
5. Padidinkite grilio temperatūrą iki 125 ᵒC. Grąžinkite į foliją įsuktą kiaulienos sprandinę ant grotelių ir kepkite, kol vidinė mėsos temperatūra pasieks 97 ᵒC. Priklausomai nuo sprandinės gabalo dydžio, kepimas gali užrukti dar 1-2 valandas.
6. Iškeptą kiaulieną išimkite iš grilio ir leiskite folijoje pailsėti apie 30-60 minučių. Tuomet išvyniokite iš folijos (skysčio iš folijos neišpilkite!), perkelkite mėsą į indą į indą ir šakutėmis suplėšykite. Supilkite skystį iš folijos ir išmaišykite.
7. Taip paruoštą plėšytą kiaulieną galite naudoti picai, dešrainiams, nachos, o taip pat, žinoma, mėsainiams.
PAGAMINKITE KOPŪSTŲ SALOTAS
1. Kopūstą supjaustykite plonais griežinėliais, morkas smulkiai sutarkuokite. Suberkite į dubenį ir atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE PADAŽĄ
1. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos tekstūros.
2. Pusę paruošto padažo sumaišykite su kopūstais ir morkomis, likusią pusę – atidėkite mėsainiams.
3. Tiek salotas, tiek padažą iki patiekiant laikykite šaldytuve.
SURINKITE MĖSAINIUS
1. Plėšytą kiaulieną sumaišykite su keliais šaukštais barbekiu padažo (pagal skonį).
2. Mėsainių bandeles trumpai pašildykite grilyje ant grotelių, kol sušils.
3. Apatinę bandelių dalį aptepkite padažu. Ant viršaus dėkite plėšytos kiaulienos, ant jos – dosnų šaukštą kopūstų ir morkų salotų. Užvožkite viršutine bandele.
4. Ragaukite nedelsiant, skanaus!