Turbūt kiekviena šalis turi savo tobulųjų kukuliukų receptą. Iš pirmo žvilgsnio galėtum pamanyti, kad po dešimtimis skirtingų pavadinimų – vienas ir tas pats patiekalas, bet taip tikrai nėra. Štai keftedes – graikiško stiliaus kukuliukai, gausiai pagardinti prieskoninėmis žolelėmis: ne tik krapais ir petražolėmis, bet ir gaiviomis mėtomis. Mėtos – viena populiariausių prieskoninių žolelių Graikijos virtuvėje. Jomis gardinamos salotos, pikantiški pyragai, padažai, o taip pat – ir tobulai sultingi, aromatingi graikiški mėsos kukuliukai.
Ar mėtos dera su mėsos patiekalais? Graikų virtuvėje toks klausimas nė nekiltų, o štai mūsų skoniui derinys gali pasirodyti kiek neįprastas. Pamėginti ir paragauti tikrai verta – mėtos suteikia ne tik aromato, bet ir gaivumo, lengvumo pojūtį. Gal dėl to šie graikiški kukuliukai ypač gardžiai dera su šviežių daržovių salotomis.
Ne tik mėtos, bet ir alyvuogių aliejus, įvairiausios daržovės, fetos sūris, gaivus tzadziki padažas yra neatskiriama Graikijos virtuvės dalis. Visa tai – šiame spalvingame, gardžiame, sočiame pietų dubenėlyje.
- Keftedes – graikiški mėsos kukuliukai. Jei formuotumėte ir keptumėte juos visai mažučius, pavadinimas jau būtų kitas – keftedakia.
- Dažniausiais graikiški kukuliukai gaminami iš jautienos ir kiaulienos, arba – iš jautienos ir avienos.
- Keftedes galite kepti tiek keptuvėje, tiek orkaitėje. Pirmuoju atveju jie labiau apskrus, antruoju – bus gerokai mažiau riebūs. Jei kepsite keptuvėje, naudokite alyvuogių aliejų, o prieš kepdami kukuliukus apvoliokite miltuose.
- Graikijoje šie kukuliukai patiekiami labai įvairiai: tai gali būti užkandis (meze), pietūs, vakarienė, o taip pat ir populiarus gatvės maistas, patiekiamas įvyniojus į pitos duonelę.
- Graikiškus keftedes nuo kitų šalių kukuliukų labiausiai skiria tai, kad jie gausiai gardinami aromatingais prieskoniais: mėtomis, raudonėliais, petražolėmis, krapais.
Valgymas Graikijoje – tai ne vien kasdienė rutina, bet ir šeimos, draugų ritualas. Graikai mėgsta vėlyvas vakarienes, pilnas pašnekesių, maistu jie mėgaujasi: pradedant užkandžiais, baigiant jaukiais ir sočiais karštais patiekalais. Nors graikiškos salotos yra vienas ikoniškiausių šalies virtuvės valgių, patys graikai salotas retai patiekia kaip pagrindinį patiekalą – tai garnyras, lydintis kitus valgius. Tiesa, fetos sūrio, kuris yra šių salotų dalis, yra įprasta patiekti ant kiekvieno stalo; galbūt kažkam norėsis, atsilaužus gabalėlį, užsitrupinti ant savo patiekalo. Lygiai taip pat ir duona – be jos pietų ar vakarienės stalas neįsivaizduojamas.
Greitai ir paprastai paruošiami, visiems skanūs keftedes nuo seno yra kuo tikriausiais graikų šeimų comfort food. Jie gaminami ir valgomi namuose, dedami į pietų dėžutes ir į iškylų krepšius, galiausiai – jų tikrai visada rasite ant tradicinės graikiškų užkandžių lėkštės (meze platter).
Graikija – saulės pilna šalis, tad ir jos virtuvė gausi gaivių spalvų, šviežių produktų. Nors daugelis tradicinių šalies patiekalų gana sotūs, šalia kiekvieno iš jų yra įprasta suvalgyti dubenėlį salotų. Šis receptas lygiai taip pat atspindi balansą lėkštėje; kai sultingi mėsos kukuliukai valgomi su pilna lėkšte salotų, toks valgis neapsunkina, o priešingai – suteikia džiaugsmo ir energijos!
Šį receptą paruošiau įkvėpta pažinties su kelionių agentūra „Pasirink sparnus“.
Kol aš kviečiu Graikiją pasikviesti į savo virtuvę, „Pasirink sparnus“ kviečia iš tiesų keliauti: patirti, pažinti, ragauti! Graikija, Italija, Ispanija, Turkija… Pasaulis didelis ir pilnas kelionių, kurių verta laukti.
Graikiški kukuliukai „Keftedes“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kukuliukams:
500 g maltos jautienos
500 g maltos kiaulienos
1 raudonojo svogūno
3 skiltelių česnako
1 kiaušinio
60 g stambių džiūvėsėlių (panko)
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių petražolių
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių krapų
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių mėtų
½ arb. š. džiovintų raudonėlių
1 arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Tzatziki padažui:
2 trumpavaisių agurkų
2 skiltelių česnako
1 stiklinės (250 g) graikiško jogurto
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių krapų
1 valg. š. smulkiai kapotų šviežių mėtų
1 valg. š. citrinos sulčių
½ arb. š. druskos
Patiekti:
salotų ir šviežių žalumynų (krapų, mėtų, petražolių)
vyšninių pomidoriukų
raudonųjų svogūnų
fetos sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite kukuliukus. Dubenyje sumaišykite maltą jautieną, kiaulieną, labai smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną ir smulkiai kapotas česnako skilteles, kiaušinį, džiūvėsėlius, alyvuogių aliejų ir visus prieskonius. Gerai išmaišykite, uždenkite dubenį dangčiu ar maistine plėvele, ir palaikykite šaldytuve valandą.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Semkite po šaukštą atvėsintos masės ir tarp delnų formuokite kukuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, priklausomai nuo kukuliukų dydžio. Jei norite, kad kukuliukai būtų kiek labiau apskrudę, prieš baigiant kepti kelioms minutės įjunkite grilio funkciją.
3. Kol kukuliukai kepa, paruoškite padažą. Agurkus sutarkuokite stambia tarka, česnakus – sutarkuokite smulkiai. Sumaišykite su graikišku jogurtu, alyvuogių aliejumi, prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir druska. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
4. Kukuliukus patiekite su tzadziki padažu, alyvuogių aliejumi apšlakstytomis šviežiomis daržovėmis ir fetos sūriu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su kelionių agentūra „Pasirink sparnus“.
#reklama #pasirinksparnus