Sausainių būna visokių: mažų ir didelių, traškių, trapių ir minkštų, saldžių ir nelabai, kvepiančių vanile, šokoladu, o kartais – jaukiausiomis rudens dienomis. Jei yra pasaulyje būdas prisijaukinti apniukusias, lietingas rudens dienas, tai tas būdas slypi virtuvėje, tarp miltų, cukraus ir cinamono stiklainėlių.
Dar prireiks sviesto – jis šių sausainių recepte pats svarbiausias, mat naudojamas degintas. Ar žinojote, kad paruošti degintą sviestą labai paprasta, o kvepia jis riešutais ir karamele? Kiekvienąkart sukasi galva nuo to aromato – visai nepykčiau, jei jis įsigertų į virtuvės sienas ir pasiliktų čia iki pat pavasario.
Deginto sviesto, moliūgų tyrės ir šildančių kvapnių prieskonių derinys – truputį aukščiau virš tobulybės. Tad ir šie sausainiai ypatingi nuo pirmo kąsnelio iki paskutinio trupinėlio. Jie lyg maži biskvitiniai pyragėliai – labai MINKŠTI, drėgni, sutirpstantys burnoje. Gali būti, kad vieni skaniausių sausainių, kokius esu iškepus kada nors rudenį. Išsikepkit ir jūs!
Moliūginiai deginto sviesto sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g sviesto
250 g kokosų žiedų cukraus*
1 kiaušinio trynio
3 valg. š. medaus
1/3 stiklinės (80 g) moliūgų tyrės
2 stiklinių (280 g) miltų
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. maltų kvapiųjų pipirų
½ arb. š. maltos vanilės ankšties**
Apvolioti:
4 valg. š. rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
GAMINIMO EIGA
1. Iš pradžių paruoškite degintą sviestą. Sviestą supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į puodą ar keptuvę. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol sviestas ištirps. Sviestui ištirpus, jis ims lėtai burbuliuoti – kartais pamaišydami, kaitinkite toliau. Galiausiai burbuliukai nuo paviršiaus ims nykti ir paviršiuje susiformuos tirštos putos. Aktyviai maišykite sviestą ir kaitinkite toliau. Netrukus atsiskirs tamsios sviesto nuosėdos, pastebėsite, kad šiame etape jau greitai maišomas sviestas taps gintarinės spalvos. Nuimkite puodą (ar keptuvę) nuo ugnies ir perpilkite sviestą į atskirą indą, nepamirškite mentele nugrandyti ir sviesto likučių nuo puodo (ar keptuvės) dugno bei sienelių. Sviestas kvepės saldžia karamele ir bus sodrios spalvos. Tai – degintas sviestas. Jį paruošti užtruks iš viso apie 10-15 minučių, priklausomai nuo to, kokio skersmens puodą (ar keptuvę) naudosite.
2. Atvėsinkite degintą sviestą iki kambario temperatūros, bet neleiskite jam sutirštėti. Norėdami atvėsinti greičiau, sviestą supilkite į puodelį, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame 20 minučių.
3. Iškepkite sausainius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
4. Dideliame dubenyje degintą sviestą ir kokosų žiedų cukrų išmaišykite šluotele. Įmaišykite kiaušinio trynį, medų ir moliūgų tyrę.
5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir visus kvapnius prieskonius. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų produktų. Tešla bus gana minkšta, bet nelipni.
6. Atskirame dubenėlyje sumaišykite rudąjį cukrų ir cinamoną, skirtus sausainių apvoliojimui.
7. Semkite po valgomąjį šaukštelį tešlos, tarp delnų suformuokite kamuoliuką. Apvoliokite jį rudojo cukraus ir cinamono mišinyje, ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Taip paruoškite visus sausainius ir išdėliokite kepimo skardose, palikdami tarp jų nemažus tarpus (nes kepdami sausainiai gana stipriai plėsis į šalis).
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 minučių. Iškepę sausainiai bus gražiai iškilę ir labai minkšti. Iš pradžių juos atvėsinkite ir tik tada nuimkite nuo kepimo popieriaus.
* galite naudoti smulkų rudąjį cukrų (pvz., muscovado).
** naudojau „Dr. Oetker“ vanilės ankšties malūnėlį, tačiau galite naudoti vanilės ekstraktą, pastą ar vanilinį cukrų.
Recepto šaltinis: Butternut bakery