„Moliūgai!”, – pagalvojau iškart, pamačiusi oranžines ir pieno baltumo lėkštes, ir jau žinojau, kokį pyragą kepsiu. Trupininį, su švelniu varškės ir moliūgų kremu. Jis kvepia rudens dienomis, ilgais vakarais, saldžiais savaitgaliais. Prisijaukinti rudenį lengva, kai namai kvepia kepiniais.
Šis pyragas – minkštas, saldus, su gardžiai apskrudusiais trupiniais. Tarp tešlos sluoksnių – glotnus varškės kremas. Dalį jo sumaišiau su moliūgų tyre ir aromatingais prieskoniais, tad pjaustydami gabalėlius matysite, kaip dailiai susimaišęs baltas ir oranžinis kremo sluoksniai. Taip, spalvos tos pačios kaip ir lėkščių; taip jau būna, kad kartais indai padiktuoja kepinių receptus, o kartais – atvirkščiai.
Šios dailios akmens masės lėkštės – iš „PROMO Cash&Carry”. Iš pirmo žvilgsnio jos kuklios ir visai paprastos, bet iš tiesų – man vienos gražiausių plačiame parduotuvės asortimente. Visiškai matinės, prigesintų, labai natūralių spalvų. Matote tuos jaukius brūkšnelius ir taškelius? Visiška mano silpnybė! Nuostabūs indai tiek desertams valgyti, tiek jiems fotografuoti, šypt.
Kolekcijoje, pavadinimu „Joyn by Thomas“, – trijų matinių spalvų lėkštės ir dubenėliai. Melsvi, oranžiniai, pieno baltumo. Kuri spalva labiausiai tiktų jūsų namams? Iš kurios spalvos lėkštelių gardžiausiai šį rudenį valgytumėte pyragus?
O kalbant apie pyragus… ar išsikepsite šį? Išsikepkite!
Trupininis varškės pyragas su moliūgais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
3 stiklinių (420 g) kvietinių miltų
½ stiklinės (50 g) migdolų riekučių
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. druskos
200 g minkšto sviesto
2 kiaušinių
Įdarui:
1 stiklinės (225 g) moliūgų tyrės *
2 valg. š. miltų
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. s. malto muskato
½ arb. s. malto imbiero
720 g pusriebės varškės (9 proc.)
3 didelių kiaušinių
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ arb. š. druskos
migdolų riekučių
* pyragui reikalinga tiršta moliūgų tyrė. Jei jūsų turima tyrė yra skysta, vandeninga, prieš naudodami perkoškite ją per smulkų sietelį.
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, migdolų riekutes, cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską. Sudėkite minkštą sviestą, įmuškite kiaušinius ir išminkykite minkštą, nelipnią tešlą.
2. Tešlą padalinkite į dvi dalis: du trečdalius ir vieną trečdalį. Abi dalis suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve, kol paruošite įdarą.
3. Paruoškite įdarą. Dubenėlyje sumaišykite moliūgų tyrę (ji turi būti tiršta, ne vandeninga!), miltus, cinamoną, muskatą ir imbierą. Atidėkite į šalį.
4. Į didelį dubenį sudėkite varškę, kiaušinius, grietinę, cukrų, vanilę ir druską. Maisto trintuvu sutrinkite iki visiškai lygios tekstūros, kol neliks varškės gumuliukų.
5. Į dubenėlį su moliūgų tyre sudėkite 350 g varškės masės. Gerai išmaišykite.
6. Iškepkite pyragą. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo indą (20×30 cm) išklokite kepimo popieriumi.
7. Didesniąją tešlą dalį (du trečdalius) sutarkuokite burokine tarka ar sutrupinkite pirštais ir paskleiskite kepimo inde. Paspauskite delnais, suformuodami tolygų pagrindą.
8. Ant tešlos dideliais šaukštai sudėkite varškės kremą ir moliūginį varškės kremą. Lengvai pamaišykite peiliu, kad kremai šiek tiek persimaišytų.
9. Likusią mažesnę tešlos dalį (vieną trečdalį) sutarkuokite burokine tarka ir tolygiai užberkite ant viršaus. Apiberkite saujele migdolų riekučių.
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45-50 minučių, kol tešla bus iškepusi, o įdaras – sutvirtėjęs. Jei kepant viršus ims ruduoti per greitai, uždenkite formą lakštu folijos ir kepkite toliau. Atvėsinkite pravertoje orkaitėje, tuomet atvėsusį dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų ar per naktį.
11. Pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry“.
#reklama #promocashcarry