Kartais žmonės būna kategoriški. Kartais aš būnu kategoriška. Viskas juoda arba balta – viskas tik gerai arba… tik blogai. Dar kartais žmonės mėgsta būti akli – niekad nepastebėti, jog stiklinė visgi puspilnė.
Aš nežinau, ar kelionės, ar pažiūrėjimas pro rakto skylutę į kitokį gyvenimą kitur ir kitaip, tačiau kažkas ima ir pasibeldžia vieną ankstų rytą į langą. Supratimas. Nėra tik juodos ir baltos, nėra.
Ramybė yra švelniai žalsva, tikėjimas – melsvas. Meilė yra rožinė, o aistra – sodriai raudona. Pilkas yra liūdesys, o juoda spalva nusidažęs pyktis. Akimirkos džiaugsmas spinduliuoja geltoną, viltis – baltą.
Gyvenimas yra spalvotas. Lyg vaivorykštė, nušvintanti pro mažą lašelį lietaus, pro nedrąsų saulės spindulį. Nuo manęs, tik nuo manęs priklauso, kokių spalvų kreideles imsiu į rankas, ką piešiu šiandien ant savo vis dar balto popieriaus lapo. Ei, juk netyčia perlūžus ir subyrėjus gražiausiam pasaulyje pyragui perpus, imant kuo atsargiausiai jį ant padėklo, aš galiu nuliūsti, galiu supykti ant viso pasaulio arba galiu pasijuokti iš savęs ir paraginti visus imti šaukštus į rankas. Aš galiu! Galiu spalvinti. Ryškiai, žaviai, laimingai. Piešti saulę ir šypsenas, nors už lango kapsi lietus ir pučia šaltas vėjas.
Šiandien mano stiklinė tikrai yra puspilnė. Šiandien aš sau pažadu jos neišlaistyti pro kraštus, pažadu išsitraukti visas spalvotas kreideles iš po lovos, nupūsti dulkes ir… gyventi trupučiuką kitaip. 🙂
Skonis: 9/10. Vienų favoritai yra varškės, kitų – obuoliniai pyragai. Bent jau mano akimis tai bene dažniausiai sutinkamos nuomonės. Tuomet, sakykit, kas galėtų būti geriau nei obuolių pyragas su varške? Su ta mintimi ir kepiau šį pyragą – jau ne pirmą panašų, tačiau juk jie visi toookie skanūs. Skanus ir šis, o taip! Nesausas, o riešutiniai trupinukai maloniai traškinasi. Pyragas puikiai pjaustosi (jei tik palauksite, kol visiškai atvės), tačiau pagrindas nėra kietas, o trapus. Kreminė varškė maloniai susilieja su obuolių įdaru, tačiau jei naudojate paprastą varškę (aš naudojau paprastą liesą pakeliuose), verta gerai padirbėti su blenderiu, kad neliktų jokių gumuliukų – tikrai labai pagerina skonį. Ir obuolius svarbu rinktis tinkamus pyragams, gana drėgnus, tačiau tvirtus. Ir saldžiarūgščius – bent jau man su tokiais pyragai skaniausi.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Sonatinos receptuose
Migdolinis obuolių ir varškės pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 1/4 puodelio (210 g) miltų
¼ arb. š. druskos
90 g kreminės varškės (naudojau liesą varškę, gerai pertrintą blenderiu)
4 valg. š. (50 g) sviesto, kambario temperatūros
1/4 arb. š. migdolų esencijos
1/4 arb. š. vanilės esencijos
½ puodelio (100 g) cukraus
1/3 puodelio (70 g) maltų migdolų
Įdarui:
200 g kreminės varškės
1/2 puodelio (100 g) cukraus
1 kiaušinis
1 arb. š. citrinų sulčių
žiupsnelis druskos
400 – 500 g obuolių, nuluptų ir supjaustytų plonomis skiltelėmis
Trupiniams:
2 valg. š. miltų
2 valg. š. cukraus
1/4 puodelio (50 g) migdolų, smulkintų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinti iki 180 ºC temperatūros. Kepimo formą (22 cm. skersmens) iškloti kepimo popieriumi.
2. Tešlai miltus sumaišyti su druska.
3. Minkštą sviestą su varške išplakti iki vientisos konsistencijos.
4. Supilti migdolų ir vanilės ekstraktus ir plakti dar minutę.
5. Suberti cukrų ir vidutiniu greičiu maišyti, kol gausime vientisą masę.
6. Iš lėto įmaišyti miltus ir maltus migdolus, kol gausis nestambūs trupiniai.
7. Atidėti į šalį 2/3 puodelio trupinių (viršui pabarstyti), o likusius suberti į paruoštą kepimo formą, iškloti jais dugną, paspausti rankomis, subadyti šakute ir kepti įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol pagels.
8. Įdarui nulupti ir plonomis skiltelėmis supjaustyti obuolius.
9. Išplakti varškę su cukrumi, kol cukrus ištirps, įmaišyti kiaušinį, citrinos sultis ir druską.
10. Trupiniams sumaišyti nuo pagrindo tešlos likusius trupinius su miltais, cukrumi ir smulkintais migdolais.
11. Ant apkepto pagrindo paskleisti obuolius, ant viršaus užpilti varškės įdarą ir pabarstyti paruoštais trupiniais.
12. Kepti įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus, apie 45 – 50 min. Aušinti formoje apie 30 minučių, tuomet išimti į lėkštę. Prieš pjaustant reikėtų visiškai ataušinti.
26 komentarai
looks so delicious with this filling!
Thank you, Paula 🙂 It’s really delicious – as almost all apple pies 🙂
Žavus pyragas.
Pas mane tai turbūt devynios galybės šokoladinių pyragų.
Vienas nuo kito keliais ingredientais skiriasi arba… kokiu kiaušinių kiekiu.
Bet vistiek. Reikia gi išbandyti. o.O
🙂
Ačiū, Diana 🙂
Šokoladiniai taip pat gėris. O jau brownies kokie nerealūs… Šitų turiu ir aš daug daug, ir kaip tik vieną netrukus tikiuosi parodyti – artimiausiuose planuose 🙂
Sėkmės tau išbandant visus šokoladainius! :))
O kiek užima laiko visa šita procedūra ?
a) Apsiprekint (nukeliaut, grįžti);
b) pasiruošti;
c) gamyba;
d) susitvarkymas.
🙂
galima ?
Smagus klausimas, kantai 🙂
Apsiprekint užtrunka, tarkim, kad valandą – jei namie nieko neturi ir specialiai važiuoji į parduotuvę. Pasiruošt? Porą minučių, kol nusiprausiu rankas ir susirišu plaukus :)) Gamyba šito pyrago užtruko apie… gal 1,5 val 🙂 O susitvarkymas čia jau nuo žmogaus priklauso, kiek jis prisikuičia virtuvėj, bet tikriausiai maksimum 20-30 minučių 🙂
velnias, daug laiko… geriau jau tada pasižiūrėti ir susitaikyti 🙂
3-4 valandos, tai galima sakyti visa diena paaukoti dėl skanumyno, o jeigu dar neišeitų pagaminti.. ar ką pamiršti įdėti..
ne.. ne man 🙂 ačiū už atsakymą
Na, iš esmės paaukoti reikia ne 3-4 valandas, o ne daugiau kaip valandą 🙂 Nes į parduotuvę bet kokiu atveju važiuoji ne kartą į metus, o dažniau – susipirkti produktus galima tuo pačiu, kad ir duoną perkant. Gamybos didžiąją dalį sudaro kepimas orkaitėje, o ką tuo metu veikia kepėjas? ką tik nori! :)) Lieka ne tiek ir daug to paaukoto laiko, ar ne? 🙂
na tau paprasčiau tai, įpratus, o aš pvz pamirščiau per tą laiką , jeigu užsiimčiau kitkuo 🙂 nors laikmatis gal ir gelbėtų padėtį, bet vis vien ilga procedūra
gal ir mažiau laiko, bet vis vien reikėtų kapstytis; reikia ko nors greitesnio 🙂 jog spėti per 20-30 min
Na, taip, kiekvienam savo – čia jau tikrai neverta ginčytis 😉
Stai dar vienas receptas kuri isbandysiu. Man labai patinka tavo detalus aprasymas, ypac kai kepimo ‘zingsniai’ sunumeruoti. Tada viskas dar aiskiau. As patikusius receptus, ir isbandytus, rasausi i savo knyga ir kepimo eiga taip pat numeruoju. Man patinka visi tavo receptai, nors isbandyti visu turbut niekada nespesiu. Is tavo svetaines paimti receptai visada gaunasi sauniai ir mano seimai labai patinka. Niekada nera per daug prieskoniu ir visada gaunasi toks pazistamas, savas, skonis. Esi puiki, aciu uz visas kepimo idejas!
Rima, vėl pliūpsnis komplimentų į „mano daržą” – labai ačiū už kiekvieną gražų žodį 🙂 Kaip jau ne kartą sakiau, dėl tokių ištikimų skaitytojų norisi stegtis tik dar labiau 🙂 Ačiū! :))
Tiesa, labai puikus naujas svetaines ‘layout’.
O su tokiais kaip Kantas, tai kita karta maziau prasidek, kazkoks neaiskus jis man pasirode….
Na, su layout čia man nesibaigianti daina, kaip ir visu šablonu – noriu kažko, bet niekaip neatrandu tos savosios tobulybės 🙂 Bet vis tiek dėkui :))
Na, Kantą pirmą kartą sutikau dabar, o atrašau juk visiems, taigi… 🙂
kitą kartą man neatrašyk, nes kitaip nugalbys tave nepatenkintieji 🙂
Kaip sakiau – atrašau visiems, taigi tikriausiai tuo diskusiją šitą ir baigsim 🙂
Man niekaip nepasiseka gauti tos kreminės varškės… Kai nereikia, lyg ir matau ją, kai reikia, nepamenu, kur mačiau:) ir tenka pirkti paprastą varškę…:)
Vilma, jei kalbi apie varškę „Mūsų Švelnioji”, kur tokiuose pakiukuose mėlynuose, tai aš jos dažnai matau Rimi parduotuvėse 😉
Aciu uz superini recepta, jau nebeliko net draugam paragauti. Norejau tik pasiteiraut kaip galima si recepta padaryti kiek sveikesni? Ypac mane gasdina tos esencijos, gal imanoma kazkuo jas pakeisti? Atsisakyti vien jau del kvapo [kuris puikus!] tikrai ju nenoreciau! Ir gal dar imanoma pagrinda padaryt kazkiek panasesni i kofe -ino cheescake’u? Toki dregnesni, sakau gal medum sutepti? .. o siaip aciu dar karta, tikrai puikus receptas ir labai aiskiai viskas aprasyta!!
Vaida, nėra už ką 🙂 Na, su sveikumu pas pyragus visad nelabai kas būna, ką jau čia ir bekalbėt… :))) Tos esencijos – jos toookios kvapnios, kad aš sunkiai įsivaizduoju, jog kažkoks natūralus produktas Šitaip kvepėtų. Nežinau, aš niekad nesureikšminu. Man patinka, gi tas lašas kitas nenužydys. Dar ne tiek niekingo maisto privalgom, net patys to nežinodami. Aišku, ieškoti tobuliausio varianto yra labai labai pagirtina! 🙂 Ai, o dės Coffee Inn cheescake’o nieko negaliu pasakyti, nes nesu jo ragavusi 🙂 Galvoju, kad gal tau labiau patiktų pagrindas štai toks –> http://sauletavirtuve.wordpress.com/2010/08/13/tradicinis-olandiskas-obuoliu-pyragas/ ? Beje, ir pats šitas pyragas, esu tikra, kad patiktų daaar labiau, jei apie obuolinis šnekame :))
Ačiū už receptą, gavosi labai skanus piragiūkštis, tik pas mane jis nebu toks „aukštas”.. galbūt obuolių per mažai ar dar kažkas..
Greta, tikrai nebuvo ir pas mane jis aukštas 🙂 Jei kiekiai tie patys ir kepimo indo skersmuo toks pats, turėtų viskas gautis taip pat 🙂 Tiesa, obuolių kiekis gramais čia jau yra paruoštų, t.y. nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis 🙂
Labai netycia radau sia puikia svetaine ir negaliu nesizavet,kad yra tokiu nuostabiu zmoniu,kurie taip nuosirdziai dalijasi tuo,ka sugeba patys.Dar neteko nieko gamintis is tavo receptuku,taciau zinau,kad tikrai bandysiu ir ne viena:)Aciu,kad esi ir turi tokia puikia svetaine:)
Rasa, kaip miela, labai ačiū! Jūs, skaitytojai, ir jūsų komentarai, mane labai įkvepiate, o tokie komentarai kaip šis sunku net apsakyti, kiek dovanoja džiaugsmo 🙂 Ačiū! 🙂
Tikiuosi, kad tikrai tarp čia esančių receptų rasi patinkančių ir tinkančių, ir labai gardžių 🙂
great outfit. love your blog!
Thanks! 🙂