Pirmą kartą šiuos sausainius prieš kelias savaites kepiau Zakopanėje. Žinodama, kad mūsų „Airbnb“ butuko virtuvėje bus orkaitė, negalėjau praleisti progos – vargiai sugalvočiau geresnį derinį už kalnus ir sausainius! Apsipirkti stabtelėjom kažkur netoli Krokuvos, į pirkinių krepšelį įsidėjau bazinių produktų: miltų, kepimo miltelių, cukraus, vanilinio cukraus, sviesto, porą plytelių šokolado. Vieną vakarą iškepusi kelias skardas sausainių, kitą dieną juos jau pakavau į mūsų žygį po kalnus. Saulėto virtuviuko šypsena, man rodos, geriausiai išduoda, kokio gerumo tai buvo mintis!
Beje, sausainiai pavyko tokie puikūs, kad per tas kelias savaites kepiau juos dar keturis kartus. Žinau, kad kepsiu ir dar ne kartą. Paprasti, greitai paruošiami, minkštučiai, saldūs, labai skanūs. Išsikepkit ir jūs!
Minkšti sausainiai su šokolado gabalėliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g minkšto sviesto
1 stiklinės (200 g) rudojo cukraus
1/4 stiklinės (50 g) cukraus
2 arb. š. vanilinio cukraus
2 didelių kiaušinių
3 stiklinių (420 g) miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1/2 arb. š. druskos
200 g juodojo šokolado
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
2. Minkštą sviestą, rudąjį cukrų, cukrų ir vanilinį cukrų elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol masė taps puri.
3. Po vieną įplakite kiaušinius. Plakite neilgai, tik kol įsimaišys į masę.
4. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite gabalėliais supjaustytą šokoladą (arba šokolado lašelius), kad šie tolygiai pasiskirstytų tešloje. Tešla bus minkšta, bet tiršta, ją bus lengva formuoti rankomis.
5. Semkite po šaukštą tešlos, tarp delnų formuokite kamuoliukus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdama nemažus tarpelius (nes sausainiai kepdami plėsis).
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sausainiai ims vos vos rusti. Kol karšti, jie bus labai minkšti ir gali atrodyti neiškepę, bet vėsdami sutvirtės. Tik tada nuimkite nuo kepimo popieriaus ir ragaukite.