Vieną gruodžio dieną prieš šventes, kai už lango lėtai ir tingiai kris baltos snaigės, o namai bus jaukiausia vieta pasaulyje, išsikepkit šią mielinę pynę su aguonomis. Kepkite ją prieš šventes, o gal šventėms – kepkite tada, kai norėsis dieną pripildyti jaukumo, saldumo, šilumos.
Mieliniai kepiniai turi savy šitą magiją – jie be galo jaukūs. O kai pagardinti aguonomis ir supinti į dailią pynę, jie gali tapti puikiausiu Kalėdų stalo desertu.
Aguonos – neatsiejama žiemos švenčių dalis. Beriame jų į kūčiukų tešlą, įmaišome į pyragus. Jei jau kepti Kalėdoms mielinę pynę, pamaniau, tuomet tik su aguonomis. Į įdarą įmaišiau dar ir kreminio sūrio, kuris suteikė papildomo drėgnumo, bei citrinų žievelių. Susukau pynę, kantriai išlaukiau, kol dailiai iškils. Tuomet – į orkaitę pusei valandos. Ji iškepė labai graži, bet dar svarbiau – minkšta, puri ir nuostabiai skani!
Ar mėgstat mielinius kepinius? Nors… ar galima jų nemėgti, tiesa? Išsikepkit šią pynę, ji tikrai puiki!
Gražieji indai, kuriuos matote nuotraukose, – iš „Promo Cash&Carry”. Džiaugiuosi galėdama pristatyti dar vieną kolekciją, šįkart – lyg nutapytą menininko teptukais, melsvomis ir rusvomis spalvomis. Tai indai, kuriuose dera elegancija ir prabanga; jiems būdingos švelnios formos, glotnus paviršius ir sodrios matinės spalvos. „Escura“ indų kolekciją sudaro kelių skirtingų spalvų lėkštės ir dubenėliai. Derindama juos tarpusavyje, ant mūsų valgomojo stalo pamėginau sukurti Kalėdų nuotaiką. Man atrodo, kad pavyko gražiai, o kaip atrodo Jums?
„Promo Cash&Carry” prieššventiniu laikotarpiu parengė daug specialių pasiūlymų, o atrinktoms indų kolekcijoms taiko išskirtines kainas. Užsukite apsižvalgyti į artimiausią parduotuvę (jų adresų sąrašą rasite čia) – kiekvienoje iš jų rasite didelę erdvę, skirtą vien indams. Galbūt panorėsite išsirinkti dovaną sau ar savo artimiesiems?
Juk tuoj Kalėdos! Lai būna jos jaukios, gražios ir skanios, lai kvepia aguoniniais mieliniais kepiniais.
Mielinė pynė su kreminiu sūriu ir aguonomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
2/3 stiklinės (165 g) pieno
1 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
3 ½ stiklinės (490 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ arb. š. druskos
2 didelių kiaušinių
120 g minkšto sviesto
Įdarui:
200 g maltų aguonų (sausų)
¼ stiklinės (50 g) cukraus
50 g minkšto sviesto
100 g kreminio sūrio
1 mažo kiaušinio
1 citrinos nutarkuotos žievelės
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Dubenėlyje sumaišykite šiltą (bet ne karštą!) pieną su šaukštu cukraus ir mielėmis. Dubenėlį uždenkite rankšluostėliu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Mišinio centre padarykite duobelę. Į ją supilkite aktyvias mieles, įmuškite kambario temperatūros kiaušinius. Išmaišykite. Sudėkite gabalėliais supjaustytą minkštą sviestą, dar kartą išmaišykite ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą. Minkykite apie 10 minučių. Kuo ilgiau minkysite, tuo glotnesnė, elastingesnė taps tešla.
3. Paruoštą tešlą suformuokite į rutulį, dėkite į lašeliu aliejaus pateptą švarų dubenį, uždenkite jį rankšluostėliu ir palikite kilti kambario temperatūroje 1-2 valandas, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Paruoškite įdarą. Maltas aguonas suberkite į dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti apie pusę valandos. Tuomet gerai nukoškite.
5. Nukoštas aguonas sumaišykite su cukrumi ir minkštu sviestu. Šiek tiek atvėsinkite, tuomet įmaišykite kreminį sūrį, lengvai išplaktą kiaušinį ir nutarkuotas citrinos žieveles.
6. Suformuokite pynę. Tešlą perkelkite iš dubens ant miltais pabarstyto stalviršio. Kelis kartus paminkykite ir iškočiokite apie 3-4 mm storio tešlos lakštą (apie 60×40 cm dydžio stačiakampį).
7. Tešlos lakštą tolygiai aptepkite aguonų įdaru. Pradėdami nuo ilgosios kraštinės, susukite ritinėlį. Ritinėlį perpjaukite į dvi dalis išilgai beveik per visą ilgį – neperpjautą palikite tik vieną ritinėlio galą. Dvi tešlos juostas susukite vieną su kita, lyg pynę. Tuomet sulenkite į apskritimą, galus sujunkite.
8. Suformuotą pynę perkelkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (22 cm skersmens) – tuomet ji kepdama išlaikys taisyklingą formą.
9. Uždenkite kepimo formą su pyne rankšluostėliu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje dar 30-60 minučių, kol pakils.
10. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Pakilusios pynės viršų aptepkite šlakeliu pieno. Pynę kepkite apie 40–50 min., kol paviršius gražiai apskrus. Jei viršus ima pernelyg ruduoti, uždenkite lakšteliu folijos ir kepkite toliau. Ar pynė jau iškepė, patikrinkite peiliu – įsmeigus jį į kepinio centrą, ištrauktas peilis turi būti švarus.
11. Apie 10 minučių vėsinkite kepimo formoje, tuomet iš jos perkelkite ant grotelių ir palikite pilnai atvėsti.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry“.
#reklama #promocashcarry
8 komentarai
O kokį konkrečiai sūrį dedate?
Milda, aš konkrečiai naudojau „Milbona” prekės ženklo kreminį sūrį (cream cheese) iš LIDL 🙂
Sveika Asta, ar pavyktų šis kepinys su nesmulkintomis aguonimis, o paprastomis? Ar geriau tuomet reikėtų aguonas kažkaip apdoroti? Ačiū!
Emilija, tikrai pavyktų! Tik tuomet ketvirtą recepto punktą reikėtų papildyti štai taip:
4. Maltas aguonas suberkite į dubenį, užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti apie pusę valandos. Tuomet gerai nukoškite ir permalkite 2-3 kartus.
Svarstau, ar rizikuoti vietoj cream cheese dedant mascarpone 😀 gal tas riebumas pernelyg nepamaišys? Kaip tik turiu jos likutį ir kažkur norisi sunaudoti.
Asta, aš naudočiau, maskarponės riebumas šiuo atveju neturėtų pamaišyti 😀
Atrodo fantastiškai. Būtų labai naudingos nuotraukos kaip tešla yra susukama į pynę…:)
Aukse, labai ačiū! Deja, tokių nuotraukų nepadariau, bet Youtube suradau taip pat formuojamą pynę, galite pažiūrėti video formatu: https://www.youtube.com/watch?v=zcJHIaREg6A