Dar prieš pradėdama rašyti antrąją saldumynų knygą žinojau – jei jau rašysiu, tai joje bus toks tortas. Tortų tortas. Sunkus, saldus, sodrus, tikras. Aguoninis biskvitas, sviestinis kavos kremas su kepintais lazdynų riešutais, burnoje tirpstantis morengas ir du stori sluoksniai juodojo šokolado – net saldu skaityti, tiesa? Toks ir yra šis tortas – saldus, saldus, labai saldus.
Pjaustykit mažais gabalėliais, skanaukite prie nesaldžios kavos ir pasistenkite neskaičiuoti, kiek cukraus kristalėlių yra viename kąsnelyje. Desertai sutverti mėgautis!
Šis receptas – vienas iš daugiau nei šimto, esančių naujojoje saldumynų knygoje „SAULĖTA VIRTUVĖ“.
Tortas su morengu, sviestiniu kavos kremu ir šokoladu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Morenginiam papločiui:
2 kiaušinių baltymų
2/3 stiklinės (130 g) cukraus
1 arb. š. kukurūzų krakmolo
½ arb. š. obuolių arba baltojo vyno acto
Aguoniniam biskvitui:
2 kiaušinių
80 g minkšto sviesto
2/3 stiklinės (85 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
½ citrinos sulčių
2 valg. š. graikiško jogurto
½ stiklinės (70 g) miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
100 g aguonų
Kavos sirupui:
¼ stiklinės (62 g) stiprios kavos
1 valg. š. cukraus
Šokoladiniam padažui:
½ stiklinės (125 g) riebios (35–36 proc.) grietinėlės
125 g juodojo šokolado
Sviestiniam kavos kremui:
220 g minkšto sviesto
3 ¾ stiklinės (490 g) miltelinio cukraus
2 valg. š. tirpiosios kavos
3–4 valg. š. karšto vandens
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 valg. š. riebios (35–36 proc.) grietinėlės
100 g kepintų lazdynų riešutų be odelių
Papuošti:
50 g kepintų lazdynų riešutų be odelių
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite morenginį paplotį. Į dubenį supilkite kiaušinių baltymus (svarbu, kad juose nebūtų nė šlakelio trynio, antraip baltymus bus sunku išplakti iki standumo) ir plakite elektriniu plakikliu dideliu greičiu 2 min., kol suputos ir pabals.
2. Toliau plakdami įberkite šaukštą cukraus ir plakite minutę. Įberkite antrą šaukštą cukraus ir plakite dar minutę. Taip įplakite visą cukrų.
3. Dideliu greičiu baltymus plakite dar 7–8 min., kol cukrus visiškai ištirps, baltymų masė taps labai tvirta ir blizgi. Šiek tiek baltymų patrinkite tarp pirštų – neturite pajusti nė menkiausio cukraus kristalėlio.
4. Į išplaktus baltymus suberkite kukurūzų krakmolą, supilkite obuolių arba baltojo vyno actą. Plakite pusę minutės, kol viskas tolygiai įsimaišys. Atlikite baltymų testą – apverskite dubenį: gerai išplakti baltymai turi tvirtai jame laikytis ir neiškristi.
5. Ant lakšto kepimo popieriaus nubrėžkite 21 cm skersmens apskritimą. Į jo vidurį sudėkite baltymų masę, tada ją šaukštu arba mentele tolygiai paskirstykite iki apskritimo kraštų.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 130 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu).
7. Ant kepimo popieriaus suformuotą baltymų paplotį perkelkite į skardą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kaitrą iškart sumažinkite iki 100 °C ir kepkite 2 val. Tada orkaitę išjunkite, o morengą palikite džiūti ir vėsti uždarytoje orkaitėje mažiausiai 3 val. arba per naktį.
8. Iškepkite aguoninį biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Formą išklokite kepimo popieriumi.
9. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Dubenyje elektriniu plakikliu iki purumo išplakite minkštą sviestą su milteliniu cukrumi ir vanilės ekstraktu. Įmaišykite citrinos sultis, tada vieną po kito įplakite kaušinių trynius. Sudėkite graikišką jogurtą ir išplakite.
10. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir aguonas. Suberkite į plakinį su sviestu ir išmaišykite.
11. Kiaušinių baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Sudėkite ją į kepimo formą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min.
12. Ar biskvitas iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – ištrauktas iš kepinio vidurio jis turi būti švarus, neaplipęs tešla.
13. Paruoškite kavos sirupą. Dubenėlyje karštą kavą sumaišykite su cukrumi ir palikite atvėsti.
14. Paruoškite šokoladinį padažą. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir suberkite į dubenėlį. Nedideliame puode kaitinkite grietinėlę, kol kraštuose ims kilti pirmieji burbuliukai, o tada supilkite į dubenėlį su šokoladu. Leiskite pastovėti 10 min. (nemaišykite). Tada išsukite šluotele, kol gausite tolygios tekstūros šokoladinį padažą.
15. Išplakite sviestinį kavos kremą. Minkštą kambario temperatūros sviestą sudėkite į dubenį ir plakite elektriniu plakikliu 5 min., kol sviestas pabals ir taps visiškai purus.
16. Miltelinį cukrų išsijokite, pusę jo suberkite į išplaktą sviestą ir plakite dar 5 min. Suberkite likusį miltelinį cukrų ir plakite dar 3 min. Jei naudojate pastatomą plaktuvą su skirtingais antgaliais, rinkitės plokščią plakimo antgalį (angl. paddle attachment).
17. Tirpiąją kavą dubenėlyje užpilkite karštu vandeniu ir maišykite, kol ji ištirps. Atvėsinkite ir supilkite į dubenį su kremu. Ten pat supilkite vanilės ekstraktą ir grietinėlę. Plakite dar 3 min. Kepintus lazdynų riešutus stambiai sukapokite ir taip pat įmaišykite į kremą.
18. Sluoksniuokite tortą. Aguoninį biskvitą dėkite ant tortinės, padėklo arba didelės lygios lėkštės, jį apjuoskite reguliuojamu konditeriniu žiedu (jei turite) arba nusegtais formos, kurioje kepė biskvitas, kraštais.
19. Biskvitą apšlakstykite kavos sirupu ir apliekite maždaug puse šokoladinio padažo. Ant viršaus tolygiai užtepkite pusę sviestinio kremo, tada uždėkite morenginį paplotį, lengvai paspauskite delnais ir aptepkite likusiu kremu. Torto paviršių išlyginkite ir apliekite likusiu šokoladiniu padažu (tortinę, padėklą arba lėkštę lengvai pajudinkite, kad glajus pasiskirstytų lygiu sluoksniu). Ant viršaus užberkite smulkiai kapotų kepintų lazdynų riešutų.
20. Tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite pernakt.
16 komentarai
Šį tortą norėčiau kepti šeimai Kalėdoms, valgytų ir maži vaikai, kuo galėčiau pakeisti kavą sviestiniame kavos kreme?
Simona, būtent kava šio torto sluoksniuose yra vienas pagrindinių akcentų, todėl jos atsisakyti nesiūlyčiau – rezultatas būtų liūdnai toli nuo pirminio skonio. Galbūt geras variantas būtų rinktis kavą be kofeino? 🙂
Nežinau, ar dar aktualu, bet gal kam dar ateičiai pravers, tai pati dariau ši tortą dabar, ir vietoj normalios kavos naudojau kavos pakaitalą – grūdų kava inka. Pačio torto dar neragavau, bet ragaujant krema jautėsi kaip normalios kavos kremo skonis 🙂
Sveiki, ačiū už pasidalinimą, galbūt tikrai kažkam pravers! 🙂
O vietoj kukurūzų krakmolo tinka bulvių krakmolas?
Justina, morengui labai rekomenduoju rinktis kukurūzų krakmolą. Jo rasite visose didesnėse parduotuvėse.
Ar aguonų nereikia išbrinkinti ir permalti? 🙂
Sveiki, ne, aguonų nereikia malti 🙂
Sveiki, o kiek reikia citrinos sulčių? 1/2 ko? 😁Ačiū!
Sveiki, Egle! Pusės citrinos sulčių – citriną perpus, ir iš vienos puselės išspaudžiate sultis 🙂
Dažnai kepu jūsų deseetus, ačiū. Šitas tortas skanus, svečiams patiko, bet sviestinis kremas labai labai per saldus. Jei dar kepsiu tai cukraus pudros dėsiu per pusę mažiau.
Laba diena, Asta, sakykite ar graikišką jogurtą galima pakeisti kefyru?
Sveiki, Vaida, manau, kad tikrai tiks ir kefyras 🙂
Asta, sakykite, o cukrų morengui gal galima keisti cukraus pudra, nes aš cukrų morengui plakiau gal 20 min ar ilgiau:( Nors cukrus smulkus, jo niekaip neįmanoma taip greitai išplakti, kad tarp pirštų nesijaustų. Ir dar, kadangi nemažai cukraus torte yra, galvoju gal kužkur recepte būtų galima cukrų medumi pakeisti, vis sveikesnė alternatyva. Asta, Jūs medaus konditerijoje vartojimo specialistė, kaip manote kuriame žingsnyje būtų galima tai padaryti ir ar iš viso šiame torte galima kažkur medų panaudoti vietoje cukraus? Ačiū už receptą:)
Vaida, taip, žinoma, galite naudoti ir miltelinį cukrų. Esu girdėjusi, kad priklausomai nuo gamintojo, kai kurie reguliaraus stambumo cukrūs tirpsta tikrai labai sunkiai. Man pačiai nepasitaikė, bet gali būti, kad jūsiškis būtent iš tų sunkiai tirpių. Tad naudoti smulkesnį cukrų ar miltelinį cukrų (cukraus pudrą) – visiškai gera išeitis 🙂 Dėl medaus, nuoširdžiai atsakysiu, kad pati jo šiam tortui nenaudočiau. Mėgstu medų, bet jis turi specifinį skonį, kuris, pavyzdžiui, tobulai tinka morkų tortui, bet morenginiui – manau, nelabai (bent man asmeniškai) 🙂 Tikra tiesa, kad šis tortas laaaaabai saldus, bet jis vienas tų, kur tiesiog nereikia tikėtis didelį gabalėlį suvalgyti – pjaustyti reikėtų mažais, siaurais gabalėliais, mėgautis su nesaldžia kava ar arbata. Tikiuosi, kad pavyks ir patiks! 🙂
Sveiki, Asta, gal galite pasidalinti kokį cukrų (pavadinimą, gamintoją) naudojate morengui, nes aš kiek cukrų jau pakeičiau, vistiek baltymus plaku iki valandos kol cukrus ištirpsta🙈 Nerandu tokio, kur greičiau tirptų. Būčiau dėkinga.