Pilni namai švenčių laukimo, pilni puodai – jaukaus ir šildančio maisto! Kartais pagalvoju, kad skaniausias metų laikas vis tik yra žiema, kvepianti pyragais ir kunkuliuojanti šildančiais troškiniais.
Bet šįkart ne apie pyragus ir net ne apie troškinius. Su „Pilnas puodas“ paruošėme nesudėtingą ir jaukų valgį Kalėdoms – orkaitėje keptą kalakutienos vyniotinį su sūrio, šoninės ir špinatų įdaru. Skanu, gražu ir, tikiu, patiks daugeliui. Juk to ir norime labiausiai, gamindami švenčių stalui, tiesa?
„Pilnas puodas“ – smulkius Lietuvos ūkininkus jungianti internetinė parduotuvė. Internetu užsakytus produktus jie surenka ir pristato tiesiai iš ūkių, tad visad juos gaunate pačius šviežiausius. Mano krepšelyje šįkart buvo kalakutienos krūtinėlė, šoninė, sezoninės daržovės. Beveik viskas, ko reikia šiam vyniotiniui pagaminti.
Jūs taip pat dar galite spėti užsisakyti prieššventinį ūkininkų produktų krepšelį, tą padaryti galite ŠTAI ČIA.
Na, o šį puikiai atrodantį ir tikrai gardų vyniotinį paruošiau labai paprastai! Didesnę kalakutienos krūtinėlę įpjoviau, „atverčiau“ lyg knygą ir išploninau. Visą paviršių aptepiau keptų daržovių, šoninės ir sūrio įdaru. Kruopščiai susukau į vyniotinį, sutvirtinau špagatu. Išorę įtryniau prieskoniais ir tirpintu sviestu. Po kiek daugiau nei pusės valandos orkaitėje (tikslus kepimas laikas priklausys nuo kalakutienos vyniotinio storio, geriausia naudoti termometrą ir matuoti vidinę temperatūrą, kuri turi siekti 72 °C) – atėjo metas pjaustyti, patiekti ir ragauti.
Ar buvo skanu? Labai! Ar pagaminti pavyko lengviau nei gali atrodyti? Tikrai taip!
Kaip manot, ar (pa)tiktų toks valgis Jūsų šventiniams pietums? Dalijuosi receptu ir rekomenduoju – gaminkite!
Kalakutienos vyniotinis su šoninės, špinatų ir sūrio įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Įdarui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
3 skiltelių česnako
1 morkos
150 g šaltai rūkytos šoninės
100 g špinatų
150 g kreminio sūrio
100 g tarkuoto fermentinio sūrio
50 g panko džiūvėsėlių
2 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
¼ arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
apie 1,2 kg kalakuto krūtinėlės
Viršui ištrinti:
2 valg. š. tirpinto sviesto
½ arb. š. česnako miltelių
½ arb. š. rūkytos paprikos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. druskos
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite įdarą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, smulkiai kapotas česnako skilteles, tarkuotą morką ir nedideliais kubeliais supjaustytą šaltai rūkytą šoninę. Kepkite, kartais pamaišydami, kol daržovės suminkštės, o šoninė – gardžiai apskrus.
2. Sudėkite į keptuvę pasmulkintus špinatų lapelius ir pakepinkite dar apie minutę, kol jie sukris. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
3. Atvėsusį daržovių ir šoninės įdarą sumaišykite su kreminiu sūriu, tarkuotu fermentiniu sūriu, džiūvėsėliais, prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Atidėkite į šalį, kol paruošite kalakuto krūtinėlę.
4. Paruoškite kalakuto krūtinėlę. Kalakuto krūtinėlę pasidėkite ant maistinės plėvelės lakšto. Aštriu peiliu įpjaukite taip, kad galėtumėte ją atversti lyg knygą (neperpjaukite iki galo – turite gauti vientisą kalakutienos išklotinę). Užklokite antru maistinės plėvelės lakštu ir išmuškite mėsos plaktuku, kad kalakutiena taptų minkštesnė ir plonesnė.
5. Nuimkite viršutinį plėvelės lakštą. Kalakutieną tolygiai aptepkite įdaru.
6. Pradėdami nuo ilgesniosios kraštinės, kruopščiai susukite kalakutienos ritinėlį taip, kad visas įdaras liktų viduje. Atsikirpę gana ilgą virvelę (pavyzdžiui, špagatą), sutvirkinkite kalakutienos vyniotinį, kad kepdamas neprarastų formos, o įdaras – neišbėgtų.
7. Aptepkite tirpintu sviestu, ištinkite česnako miltelių, rūkytos paprikos, druskos ir pipirų mišiniu.
8. Įkelkite paruoštą vyniotinį į kepimo formą. Šalia dėkite į kelias dalis perpjautų prieskoninių daržovių (raudonųjų svogūnų, česnakų), šviežių prieskoninių žolelių (pavyzdžiui, čiobrelių).
9. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
10. Kalakutienos vyniotinį įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 40-45 minutes, priklausomai nuo vyniotinio storio (ir to, kokio storio kalakutieną naudojote). Tam, kad vyniotinio netyčia neperkeptumėte, naudokite maistinį termometrą – kalakutienos vyniotinis bus iškepęs, kai mėsos vidinė temperatūra pasieks 72 laipsnius. Tolimesnis kepimas tik sausins kalakutieną, tad jai pasiekus tokią temperatūrą – laikas išjungti orkaitę ir išimti vyniotinį.
11. Iškeptam vyniotiniui leiskite kelias minutėms pastovėti, tuomet nuimkite virvelę. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite su norimu garnyru.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pilnas puodas“
#reklama #pilnaspuodas
Recepto įkvėpimas: „Delish“ ir „Le Creme de la Crumb“.
2 komentarai
Asta, ar galima kalakutienos vyniotinį paruošti iš anksto, pvz pora dienų/diena prieš ir laikyti šaldytuve? Ačiū!
Sveiki, Lina, ilgai nelaikyčiau, bet dieną, manau, drąsiai išbūtų šaldytuve prieš kepant 🙂