Devynios dienos iki Kalėdų, vos devynios! Kvepiančios imbieriniais sausainiais ir karštu šokoladu, lyg cukraus pudra nubarstytos snaigėm, pilnos šventinių lempučių mirgėjimo, žvakių šviesos ir gražių norų.
Aš tikiuosi, kad šiemet jums pavyko prisijaukinti lėtą ir ramų laukimą. Kad jis nepasimetė tarp visų darbų ir reikalų, tarp visų varnelių, kurias norisi sužymėti niekad nesibaigiančiam sąraše. Kad vietoj bėgimo per dienas, atradot minutėlę stabtelėti ir padėkoti. Pasidžiaugti. Pasimėgauti.
Man – truputį pavyko, truputį ne. Dar liko dienų, kad šias svarstykles pavyktų persverti į kurią nors pusę, šypt. Linkiu ir sau, ir jums, kad magijos tame likusiame laukime būtų bent truputį daugiau nei buities, o mielų ritualų – šiek tiek daugiau nei kartais slegiančios rutinos.
Jei paklaustumėt, kokį desertą pagaminti juokingai lengva, o galėtų atstoti net šventinį tortą, sakyčiau, – trifle! Dailiose stiklinėse ar taurėse – penki sluoksneliai skanumo, meilės ir Kalėdų jausmo.
- gaivi vyšnių skonio želė (visada naudoju „Dr. Oetker“ želė; man patinka jų tekstūra, skoniai ir jų įvairovė);
- švelnus vanilinis kremas;
- aromatingi, sodraus skonio imbieriniai sausainiai;
- saldžios kukurūzų krakmolu sutirštintos vyšnios;
- purus maskarponės ir grietinėlės kremas.
Svarbiausia, visų sluoksnių ragaukite iškart, taip bus skaniausia! Kiekvienas sluoksnis savitas – skirtingų skonių ir tekstūrų – o kartu jie sudaro tobulai harmoningą visumą. Saldu, švelnu, gaivu… LABAI skanu!
Kalėdinis trifle su vyšniomis ir imbieriniais sausainiais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Želė sluoksniui:
1 pakuotės „Dr. Oetker“ vyšnių skonio želė
400 ml vandens
8 valg. š. šaldytų vyšnių (be kauliukų)
Vaniliniam kremui:
1 ¾ stiklinės (440 g) pieno
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilės pastos
4 valg. š. kukurūzų krakmolo
žiupsnio druskos
4 kiaušinių trynių
30 g sviesto
150 g imbierinių sausainių
Vyšnioms:
400 g šaldytų vyšnių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
Maskarponės kremui:
200 g maskarponės
½ stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilės pastos
¾ stiklinės (190 g) riebios grietinėlės
Papuošti:
imbierinių sausainių
miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite želė sluoksnį. Karštu vandeniu užpilkite želė miltelius ir maišykite, kol ištirps. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Į kiekvieną stiklinę berkite po šaukštą šaldytų vyšnių, užpilkite atvėsinta želė. Palaikykite šaldytuve apie pusvalandį, kol sustings.
2. Paruoškite vanilinį kremą. Į puodą supilkite pieną ir kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol kraštuose ims kilti pirmieji burbuliukai. Nukaiskite ir leiskite šiek tiek atvėsti.
3. Cukrų, vanilės pastą, kukurūzų krakmolą, druską ir kiaušinių trynius elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Nuolat plakdami kiaušinių plakinį, į jį lėta srovele supilkite karštą pieną. Gautą masę perpilkite atgal į puodą, grąžinkite virš vidutinio dydžio ugnies ir maišydami kaitinkite kelias minutes, kol kremas sutirštės. Iš karto sudėkite mažais kubeliais supjaustytą sviestą. Išmaišykite, kol ištirps.
4. Paruoštą kremą perdėkite į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – tai neleis kremo paviršiui sustingti, apdžiūti. Atvėsinkite, tuomet – paskirstykite į stiklines ant sustingusio želė sluoksnio.
5. Imbierinius sausainius sulaužykite ar sutrinkite iki smulkių gabalėlių. Suberkite į stiklines ant vanilinio kremo.
6. Paruoškite vyšnias. Į nedidelį puodą suberkite šaldytas vyšnias (be kauliukų), cukrų ir kukurūzų krakmolą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol vyšnios išskirs sultis, tuomet, dar po poros minučių – sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
7. Atvėsusias vyšnias paskirstykite ant imbierinių sausainių sluoksnio.
8. Paruoškite maskarponės kremą. Į plakimo dubenį sudėkite maskarponę, suberkite miltelinį cukrų, pagardinkite vanilės pasta. Išplakite, kol produktai susimaišys. Toliau lėtai plakdami, supilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol gausite tvirtą, formą laikantį kremą. Neperplakite.
9. Paruoštą kremą paskirstykite į stiklines ant vyšnių.
10. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar geriausiai – pernakt. Per šį laiką imbieriniai sausainiai suminkštės, o visi skoniai susijungs į bendrą harmoningą visumą.
11. Prieš patiekiant papuoškite imbieriniais sausainiais, apiberkite milteliniu cukrumi.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva