Citrinomis galėčiau gardinti kas antrą desertą, o namuose ištuštėjus citrinų kremo stiklainėliui, jaučiu – kažko trūksta. Jis saldžiarūgštis, gaivus, tad suteikia balansą desertų saldumui.
Šiuose pyragaičiuose tobulai dera nesaldi trapi tešla, saldus aviečių džemas, saldžiarūgštis citrinų kremas ir labai saldus morengas. Kai jų atsikąsite, skonių receptoriai sproginės fejerverkais, o lūpose ims žaisti šypsena, nes, dievaži, labai gardu!
Šis receptas – vienas iš daugiau nei šimto, esančių saldumynų knygoje „SAULĖTA VIRTUVĖ“.
Pyragaičiai su avietėmis, citrinų kremu ir morengo bokšteliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
1 žiupsnio druskos
100 g šalto sviesto
1 kiaušinio trynio
1–2 valg. š. šalto vandens
sviesto formelėms ištepti
Morengo bokšteliams:
2 kiaušinių baltymų
2/3 stiklinės (130 g) cukraus
½ arb. š. kukurūzų krakmolo
½ arb. š. baltojo vyno arba obuolių acto
Įdarui:
10 arb. š. tiršto aviečių džemo
1 stiklinės (250 g) citrinų kremo (žr. žemiau)
Citrinų kremui (apie 500 ml):
4 didelių sultingų citrinų
4 didelių kiaušinių
1 ½ stiklinės (195 g) miltelinio cukraus
100 g tirpinto sviesto
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Dubenyje miltus sumaišykite su druska. Suberkite kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite pirštais, kol neliks sausų miltų ir susidarys trupiniai. Supilkite lengvai paplaktą kiaušinio trynį, įpilkite šaukštą labai šalto vandens ir išminkykite minkštą tešlą. Jei ji pernelyg biri, įpilkite dar šaukštą šalto vandens.
2. Iš tešlos suformuokite rutulį, jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 min. Per tą laiką tešla taps tvirtesnė ir paklusnesnė.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Tartalečių formeles (10 cm skersmens) ištepkite trupučiu sviesto.
4. Kepkite tešlos krepšelius. Atvėsintą tešlą iškočiokite. Iš jos formele išspauskite reikiamo dydžio skritulius ir jais išklokite tartalečių formelių dugną ir kraštus. Tešlą subadykite šakute.
5. Ant tešlos užtieskite po gabalėlį folijos ir priberkite sausų pupelių ar avinžirnių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 min. Tuomet visus priedus nuimkite ir kepkite dar 10 min., kol krepšeliai bus gražios auksinės spalvos. Leiskite atvėsti.
6. Paruoškite baltymų masę. Į švarų, gerai nusausintą dubenį supilkite kiaušinių baltymus (svarbu, kad jie būtų kruopščiai atskirti nuo trynių; jei pateks bent lašelis trynio, nepavyks baltymų išplakti iki standumo). Plakite elektriniu plakikliu dideliu greičiu 2 min., kol baltymai suputos ir pabals. Plakdami toliau įberkite šaukštą cukraus ir paplakite minutę. Įberkite antrą šaukštą cukraus ir plakite dar minutę. Taip po šaukštą įplakite visą likusį cukrų.
7. Dideliu greičiu baltymus plakite dar 7–8 min., kol cukrus visiškai ištirps, o baltymų masė taps labai tvirta ir blizgi. Šiek tiek baltymų masės patrinkite tarp pirštų – neturite užčiuopti nė menkiausio cukraus kristalėlio.
8. Į dubenį su išplaktais baltymais suberkite kukurūzų krakmolą, supilkite obuolių arba baltojo vyno actą. Plakite pusę minutės, kol viskas tolygiai įsimaišys. Atlikite baltymų testą – dubenį apverskite. Baltymai gerai išplakti, jeigu tvirtai jame laikosi ir neiškrenta. Baltymų masę sudėkite į konditerinį maišelį su apskritu antgaliu.
9. Kepkite pyragaičius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu).
10. Atvėsusių tešlos krepšelių dugną aptepkite aviečių džemu, tuomet į juos pridėkite citrinų kremo. Ant viršaus iš baltymų masės išspauskite bokštelius.
11. Kepkite apie 10 min., kol krepšeliai švelniai parus. Ragaukite atvėsusius.
Paruoškite citrinų kremą
1. Nuo citrinų nutarkuokite žieveles, tuomet perpjaukite jas pusiau ir išspauskite sultis. Dubenyje elektriniu plakikliu iki vientisos masės išplakite kiaušinius su citrinų sultimis ir žievelėmis, milteliniu cukrumi ir atvėsintu tirpintu sviestu.
2. Masę supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant silpnos kaitros nuolat maišydami, kol sutirštės (neleiskite užvirti!). Puodą
nukaiskite ir palikite atvėsti.
3. Atvėsusį kremą supilstykite į sandarius stiklainėlius ir dėkite į šaldytuvą. Puikiai išsilaikys apie savaitę.