Aš visada žavėjausi žmonėmis, kurie turi nenusakomai puikų talentą kurti. Iš mažo nieko padaryti kažką didelio ir stebuklingo, priverčiančio aikčioti aplinkinius ir klausinėti, ei, kaip tau pavyko?! Taigi. Lenkiu galvą prieš žmones, kurie kuria. Pavyzdžiui, virtuvėje. Pavyzdžiui, receptus.
Ką gi, šito talento aš tai jau tikrai neturiu. Ir kai man maišant tešlą pyragui, kažkas lyg niekur nieko paklausia, ar čia mano receptas, aš nedvejodama visada sakau – „iš ten ir ten”. Dar kartais, tik pamanykit, sulaukiu klausimo, kodėl tų receptų nekuriu pati? Man telieka prunkštelėti, pavartyti akis ir numoti ranka.
Neee, šito talento aš tikrai neturiu, brangieji mano. Bet tiesa ta, kad nors ir baltai pavydžiu turintiems, pati kuo puikiausiai jaučiuosi kopijuodama (ups..). Stovėdama virtuvėje su storu segtuvu nurašytų „iš ten ir ten” receptų ir pagal juos linksmai diriguodama šaukštams, puodams ir keptuvėms. Man labai patinka virtuvė – jokia čia paslaptis. Tai lyg magija… Kaip miltai, sumaišyti su cukrumi, suplakti su kiaušiniais, su žiupsneliu to ir šaukšteliu dar ano po valandos virsta puikiausiu, puriausiu pyragu. Stebuklai! Ir man telieka vėl tik pavartyti akis, bandant suprasti, kaip gi pakiliai turėtų jaustis tie pradininkai, kūrėjai… Ak, taip, aš tikrai trupučiuką jiems pavydžiu… 🙂
Bet nereikia šokinėti aukščiau bambos, o džiaugtis tuo, ką turi ir ką moki. Aš moku gaminti. Pagal juos ir pagal jus. Pagal tave. Šįkart – pagal Brigitą. Nuostabus nuostabios autorės pyragas. Ačiū! Ačiū Brigitai ir visiems kuriantiems – ką aš be jūsų daryčiau? 🙂
Skonis: 9/10. Labai šokoladinis, labai saldus (ai, bet saldumynai turi būti saldūs!) ir labai skanus. Sodraus, turtingo skonio. Man patiko riešutai, tai, kad jie nesmulkinti. Įsidedi gabalėlį į burną ir toks malonus trakšt trakšt, kai užtinki pakepintą lazdyno riešutą 🙂 Puikus pyragas, tikrai!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Tasty Art
Šokoladinis pyragas su kondensuotu pienu ir riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
100 g juodojo šokolado
100 g sviesto (82 proc. riebumo)
2 vidutinio dydžio kiaušinių
3 valg.š. cukraus
3 valg.š. nesaldintos kakavos miltelių (aš naudojau saldintą)
1/2 stiklinės karšto vandens
1 arb.š. valgomosios sodos
1 1/2 stiklinės (245 g) miltų
kelių lašų romo esencijos
Karamelės sluoksniui:
1 ind. (400 g) kondensuoto pieno
100 g sviesto (82 proc. riebumo)
1 valg.š. klevų sirupo
1 puodelis (160 g) lazdyno riešutų, skrudintų
Šokoladiniam glajui:
150 g juodojo šokolado
75 – 85 g sviesto (82 proc. riebumo)
GAMINIMO EIGA
1. Iš pradžių iškepkite pirmąjį pyrago sluoksnį: prikaistuvyje lėtai ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Ištirpusią masę įpilkite į dubenį ir sumaišykite su cukrumi bei kakava. Įmuškite ir įmaišykite kiaušinius. Įmaišykite sodos. Supilkite pusę stiklinės karštos vandens, miltus, esencijos, gerai išmaišykite masę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje (180 ºC laipsnių temperatūroje) (aš kepiau 30 x 22 cm. dydžio kepimo inde) , kol įsmeigta šakutė neaplips tešla. Išimkite leiskite truputį atvėsti kambario temperatūroje.
2. Lazdyno riešutus suberkite į skardą ir pašaukite į karštą orkaitę (200 ºC laipsnių), tam, kad atsiluptų odelė. Pakaitinkite tol, kol odelė be didelio vargo nusilups nuo riešutų (nieko baisaus, jei truputi lieka). Išimkite riešutus ir atsargiai nulupkite odeles (atsargiai, riešutai bus karšti, todėl galite palaukti kol truputį atauš).
2. Paruoškite a la karamelinį sluoksnį: ištirpinkite sviestą, pastoviai maišydami ant silpnos ugnies, supilkite kondensuotą pieną ir masę užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir maišydami dar pavirkite 3-4 minutes, kol masė taps karšta. Įpilkite ir įmaišykite sirupo. Tirštą masę užpilkite ant iškepusio pyrago. Užberkite neskaldytų žemės riešutų. Palaikykite kambario temperatūroje apie 20 min.
3. Paskutinis žingsnis – šokoladinis glajus. Ant silpnos ugnies, maišydami, ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Kai masė bus skysta, blizgi ir vienalytė apliekite ją pyragą ir šaukštu paskirstykite glajų tolygiai. Laikykite kambario temperatūroje, kol indas su pyragu nebebus karštas, tuomet įdėkite į šaldytuvą ir stingdykite apie 3 valandas. Skanaus!
22 komentarai
pritrenkianciai gerai atrodo ♥
aguonėle, labai ačiū :))
mmm this cake looks divine!
Paula, thank you very much! 🙂
jus man papasakokit kaip teisingai islydyti sokolada… kiek bandziau, susigabaluoja, arba isskiria kazkoki sviesta ir nieko gero nepavyksta… oi, net rasyt negaliu, seiles tysta nuo sio pyrago isivaizduojamo skonio…
Ramune, pavaišint galėčiau bent virtualiu gabalėliu, bet kad jau nieko nebeliko… tik nuotraukos ir prisiminimai 😀
O apie šokoladą – kaip tirpinti ir kokį patį šokoladą rinktis – tik linksiu galva ir pritariu Monikai, Žiupsneliui ir Eglei 🙂 Ačiū merginoms, kad atėjo į pagalbą :))
Labai paprastai, aš tai sulaužau į puodą šokolado plytelę/-es ir supjaustau gabalais sviestą. Įstatau tą puodą į didesnį puodą, kuriame daug karšto vandens iš virdulio. Labai greitai išsilydo, visad maišau, kol gaunasi labai graži šokoladinė masė. 🙂
Beje, Ramune, pamiršau paminėti.. Gal čia dar priklauso ir kokį šokoladą naudoji.
Dar svarbu, kad indas su šokoladu nesiektu karšto vandens, tik kabėtų virš. Ir vanduo neturi pasiutusiai virti, tik vos burbuliuoti.
Dekui merginos, o as visada inda su sokoladu kaip tik i pati vandeni ileisdavau… matyt is cia ir visos jo tirpimo blogybes:) na ka,bandysim is naujo:)
Ramune, jei šokoladas išskiria sviestą – jame per mažai kakavos. Greičiausiai tirpinate ne šokoladą o saldžiąją plytelę. Šokoladinis gaminys, kuriam naudojamas kakavos sviesto pakaitalas – augaliniai riebalai, kurių kiekis 100 gramų viršija 5%, negali būti vadinamas šokoladu, o tik saldžiąja plytele. Todėl kaitinant ir išskiria ‘kažkokį sviestą’ 🙂
Šiaip kakavos kiekkis matuojamas procentais ir žymimas visose šokolado ar jo gaminių pakuotėse. Šis skaičius parodo, kiek šokolade yra iš kakavos pupelių išgaunamų medžiagų – kakavos sviesto ir kakavos miltelių. Kuo didesnė kakavos masė, tuo vertingesnis šokoladas, jo skoninės ir maistinės savybės.
Asta, tavo pyragai kaip visada atrodo fantastiskai! Seiles kaupiasi ziurint i nuotraukas 😛
Neringa, ačiū labai :))
Aš tai labai norėčiau ką nors pasakyti apie tai, kaip man patinka šitas blog’as, nuotraukos, receptai, įžangos ir viskas viskas. Tik nerandu tinkamų žodžių.
Patinka. Va ir pasakiau.
Insolente, dabar jau aš nebeturiu žodžių – kaip padėkoti, kaip išreikšti nuostabą ir tą užplūdusį Gerą Jausmą, perskaičius tavąjį komentarą 🙂 Tiesiog ačiū! :))
Labai jau skaniai atrodo:) Noriu pabandyt ir as ji. Tik noriu paklaust , ar klevu sirupas butinas? Gal ji glima kuom kitu pakeist?
Ieva, ne, tikrai nėra būtinas 🙂 Gali arba pakeisti skystu medumi, arba išvis nedėti 😉
Kati pasigaminau… 🙂 jauciu bus labai skanu ;)))
Na, Sandra, aš labai tikiuosi, kad tikrai bus 🙂
Buvo labai skanu ir visiem labai patiko. dabar bandysiu visa pyraga dayrti ne su juodu o su baltu sokoladu 🙂
Smagu girdėti 🙂 Linkiu skanių eksperimentų! :))
Super skonio ir texturos pyragas,as dejau paskrudintus migdolus tai primine Ferreo Roche. Tik man keista kad sodos nereikia nugesinti- taip ir jautesi jos man paskui skonis. Ar ne geriau tada butu deti kepimo miltelius?