Dažnas pasakytų, kad bulvių patiekalai – lietuvių virtuvės klasika. Nereikėtų stebėtis, kad šiauriečiai mėgsta sočius bulvinius valgius, o jei jie dar patiekiami su rieboku šoninės padažu, sutikite, nuostabiai skanu!
Orkaitėje keptos bulvinės bandelės, žinomos „švilpikų“ vardu, paruošiamos neįtikėtinai paprastai, vos iš kelių dažnų ir nebrangių ingredientų. Šoninės padažas – neatsiejama šio patiekalo dalis. Pabūkite kantrūs ir leiskite padažui įsigerti į „švilpikus“, o tuomet patiekite – jie bus minkšti ir patys gardžiausi!
„Švilpikai“ (bulvinės bandelės) su šoninės padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 kg bulvių
1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų
1 didelio kiaušinio
1 arb. š. druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
gabalėlio sviesto
Padažui:
250 g šaltai rūkytos šoninės
1 didelio svogūno
2 stiklinių (500 ml) grietinėlės (35 % rieb.)
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
ryšelio krapų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite „švilpikus“. Bulves kruopščiai nuplaukite ir su lupena išvirkite pasūdytame vandenyje. Atvėsinkite, nulupkite ir sutrinkite trintuvu.
2. Suberkite į bulves miltus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite ir išminkykite tešlą.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros.
4. Švarų darbinį paviršių (stalviršį) pabarstykite miltais. Iš paruoštos bulvių tešlos formuokite volelius, juos šiek tiek suplokite delnais ir pjaustykite rombo formos gabalėliais.
5. Perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarpelius.
6. Gabalėlį sviesto ištirpinkite, aptepkite juo „švilpikus“.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, tuomet apverskite ir kepkite dar 10-15 minučių, kol bus gražiai apskrudę ir iškepę.
8. Kol „švilpikai“ kepa, paruoškite šoninės padažą. Šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais, svogūną susmulkinkite. Berkite šoninę ir svogūnus į didelę keptuvę aukštais kraštais (arba į troškintuvą) ir pakepinkite virš vidutinės ugnies, kol svogūnais suminkštės.
9. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Pakaitinkite, kol užvirs. Įmaišykite smulkintus krapus ir nuimkite nuo ugnies.
10. Iškepusius švilpikus sudėkite į padažą ir išmaišykite. Jei norite minkštesnių, uždengę dangčiu leiskite pailsėti 10-15 minučių, tuomet patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“ ir publikuotas prekybos tinklo portale ČIA.
Daugiau „Lidl Lietuva“ receptų rasite ČIA.
#reklama #lidllietuva