Ar mėgstat plikytus pyragaičius? Aš – dievinu! Kad ir kokie jie bebūtų – jaukiai nostalgiški ar elegantiški prancūziški, – visi jie nuostabūs.
Maži plikytos tešlos kamuoliukai, įdaryti kremu ir glaistyti šokoladu, prancūzų kalboje turi atskirą pavadinimą – profiteroles. Dažniausiai jų įdarui naudojamas švelnus plikytas vanilinis kremas, kartais – plakta grietinėlė. Tai išties nuostabus desertas: jie saldūs, minkšti, itin kremiški, sutirpstantys burnoje.
Jei jau panorėjot, klausimas beliko vienas: gaminsite namie ar čiupsite iš „Lidl Lietuva“? Jei renkatės antrąjį variantą, žinote, ką daryti – kaip ir kaskart prieš šventes, „Lidl“ parduotuvėse karaliauja platus, gardus, gurmaniškas „Deluxe“ asortimentas; ten pat rasite ir plikytų pyragaičių, ir begalę kitų skanėstų.
Be to, pirkdami „Deluxe“ produktų už 5 eur ar daugiau, galite dalyvauti žaidime „Op! Ir važiuoji“, tarp kurio prizų yra kelialapiai į Madeirą, elektroniniai paspirtukai ir „Lidl“ dovanų kortelės. Žaidimas vyksta „Lidl Plus“ programėlėje, tad nepamirškite jos nuskenuoti ir aktyvuoti žaidimo bilietą. Daugiau informacijos rasite čia.
Na, o jei renkatės gaminti namuose, čia pat turiu receptą ir kviečiu gaminti drauge. Tai tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pradžių, pažadu!
Iš tiesų, kad ir kurį variantą pasirinktumėte – pirkti ar gaminti namuose – bus skanu. Bus saldu. Ir tikrai, tikrai norėsis dar, šypt. Turbūt reikėtų palinkėti saiko, bet, žinot, tiesiog pasimėgaukit!
Plikyti pyragaičiai su vaniliniu kremu ir šokolado glaistu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Plikytai tešlai:
½ stiklinės (125 g) pieno
½ stiklinės (125 g) vandens
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
100 g sviesto
1 stiklinės (140 g) miltų
4 didelių kiaušinių (kiaušinio svoris su lukštu – 55-60 g)
Plikytam vaniliniam kremui:
2 stiklinių (500 g) pieno
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
4 valg. š. kukurūzų krakmolo
žiupsnio druskos
4 kiaušinių trynių
30 g sviesto
Šokolado glaistui:
125 g juodojo šokolado
½ stiklinės (125 g) riebios grietinėlės
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite plikytą tešlą. Į nedidelį puodą supilkite pieną ir vandenį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ir sviestas ištirps, masė užvirs ir ims smarkiai kunkuliuoti. Tuomet vienu ypu suberkite visus miltus ir maišydami mediniu šaukštu kaitinkite, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite dar porą minučių, kad išgaruotų nereikalinga drėgmė ir tešla būtų sausesnė.
2. Tešlą perkelkite į dubenį ir šiek tiek atvėsinkite. Tada po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart tešlą lėtai išplakite. Turi išeiti glotni, blizgi ir tiršta tešla. Nuo šaukšto ji turi kristi gabalais (o ne bėgti srovele); perbraukus per tešlos paviršių pirštu ar šaukšteliu, turi likti griovelis.
3. Paruoštą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį storu apskritu antgaliu.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
5. Tešlą išspauskite ant kepimo popieriaus, formuodami apvalius nedidelius kauburėlius, palikdami tarp jų apie 5 cm tarpus. Turėtumėte išspausti apie 50-60 tešlos kauburėlių.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol pyragaičiai gražiai iškils, apskrus ir taps auksinės spalvos. Iškepti pyragėliai turi būti tvirti ir pakankamai sausi, kad išimti iš orkaitės nesukristų (naudokite orkaitės vėjelio funkciją, nes ji labiau džiovina).
7. Paruoškite plikytą vanilinį kremą. Puode ant vidutinės kaitros užvirinkite pieną. Nukaiskite ir palikite šiek tiek atvėsti.
8. Dubenyje cukrų, kukurūzų krakmolą, druską ir kiaušinių trynius elektriniu plakikliu išplakite iki purumo. Nuolat plakdami į masę plona srovele supilkite karštą pieną. Perpilkite atgal į puodą, grąžinkite ant vidutinės kaitros ir maišydami kaitinkite kelias minutes, kol masė sutirštės. Iš karto sudėkite mažais kubeliais supjaustytą sviestą, vanilės pastą ir gerai išmaišykite.
9. Kremą perdėkite į dubenėlį ir uždenkite maistine plėvele taip, kad ji gerai priglustų prie kremo paviršiaus ir neleistų kremui apdžiūti.
10. Atvėsinkite iki kambario temperatūros.
11. Įdarykite pyragėlius. Kambario temperatūros kremą sudėkite į konditerinį maišelį plonu antgaliu, juo bakstelėkite į atvėsusių pyragaičių šoną (ten, kur tešla ploniausia) ir įspauskite kremo.
12. Paruoškite šokolado glaistą. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir suberkite į dubenėlį.
13. Nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę, kol kraštuose ims kilti pirmieji burbuliukai, ir supilkite į dubenėlį ant šokolado. Leiskite pastovėti 10 min. (nemaišykite), tada šluotele išsukite tolygios tekstūros.
14. Paruoštu glaistu apliekite įdarytus pyragaičius.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė #Deluxe
1 komentaras
Puikus receptas būtinai išbandysiu .