Sulig pavasariu, sulig atbundančia gamta – vis daugiau šviesos, lengvumo ir noro kasdienybę pripildyti saulės. Ją rasti galima visur, net desertuose. Vis dar svarstote, kokiu saldėsiu pradžiuginti šeimą artėjančių Velykų proga? Turiu dar vieną pasiūlymą. Susukite žavų, puošnų ir labai gardų citrininį vyniotinį!
Saldus vyniotinis – tai lyg tortas, tik jo forma yra kitokia. Iškepę didelį ploną biskvitą ir padengę jį kremu, švelniai susukite. Apiberkite milteliniu cukrumi, papuoškite uogomis ir šviežių mėtų lapeliais. Paruošite jį neįtikėtinai greitai ir paprastai, o minkštas, kremiškas, burnoje sutirpstantis desertas patiks daugeliui.
Nežinia kodėl, bet būtent citrininiai desertai man dvelkia pavasariu. Gal dėl citrinų spalvos – po ilgos žiemos mes visi būnam išsiilgę geltonos. O gal dėl jų rūgštumo, kuris kepiniuose atsiskleidžia taip gardžiai, suteikdamas gaivumo pojūtį. Šiame deserte citrinų skonis labai subtilus, bet jei norisi jo intensyvesnio – įmaišykite į kremą kelis šaukštus sodraus citrinų kremo.
Tai desertas, kviečiantis švęsti pavasarį, Velykas ir kiekvieną saulės nušviestą dieną. Gaminkime drauge, žingsnis po žingsnio!
PATARIMAI
- Puraus biskvito paslaptis – labai gerai išplakti kiaušiniai. Plakite juos su cukrumi dideliu greičiu, ilgai, kol tūris padidės, masė pabals ir cukrus visiškai ištirps. Gerai išplakti kiaušiniai biskvitui suteiks tūrio, purumo.
- Biskvitą susukite vos iškeptą, kol dar šiltas. Tai apsaugos biskvitą nuo sutrūkimo (suskilinėjimo). Tam, kad sukamas biskvitas neprikibtų prie rankšluostėlio, tolygiai ir gausiai apiberkite jį milteliniu cukrumi.
- Vyniotinį galite ragauti iš karto, bet skaniausias jis bus, jei bent kelias valandas palaikysite šaldytuve. Kaip ir būdinga daugeliui sluoksniuotų desertų, per šį laiką biskvito ir kremo skoniai bei tekstūros susijungs į harmoningą visumą.
- Maskarponės ir grietinėlės kremas – pats lengviausias ir universaliausias. Svarbiausia jo neperplakti. Plakdami neatsitraukite toli, stebėkite ir nustokite plakti, vos tik susiformuos standus, formą laikantis kremas.
- Vyniotinio įdarą galite pagardinti šviežiomis uogomis, pavyzdžiui, avietėmis. Tiesiog įmaišykite jų į maskarponės kremą. Jei norite, kad desertas būtų intensyvesnio citrinų skonio, į kremą galite įmaišyti porą šaukštų citrinų kremo.
Citrininis vyniotinis su maskarponės kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitui:
5 didelių kiaušinių
¾ stiklinės (150 g) cukraus
¾ stiklinės (105 g) kvietinių miltų (550D)
½ arb. š. kepimo miltelių
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 valg. š. citrinų sulčių
Sulaistymui:
¼ stiklinės (62 ml) šilto vandens
1 valg. š. cukraus
½ citrinos sulčių
Kremui:
250 g maskarponės sūrio
1 stiklinės (130 g) miltelinio cukraus
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 valg. š. citrinų sulčių
Papuošimui:
125 g maskarponės sūrio
½ stiklinės (65 g) miltelinio cukraus
¼ stiklinės (62 ml) riebios grietinėlės
šviežių uogų
šviežių mėtų lapelių
miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Standartinę orkaitės kepimo skardą (apie 30×39 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite reikiamus ingredientus.
3. Kiaušinius ir cukrų plakite elektriniu plaktuvu dideliu greičiu 7-10 minučių, kol cukrus visiškai ištirps ir masė taps balkšva, labai puri, jos tūris padidės.
4. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
5. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Neplakite ir nemaišykite pernelyg energingai, kad plakti kiaušiniai neprarastų savo tūrio.
6. Lengvais judesiais įmaišykite nutarkuotas citrinos žieveles ir citrinos sultis.
7. Paruoštą tešlą tolygiu sluoksniu supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
8. Rankšluostėlį (šiek tiek didesnį už kepamą biskvitą) apiberkite milteliniu cukrumi.
9. Iškepusį biskvitą iš karto, kol dar šiltas, apverskite ant rankšluostėlio. Nuimkite kepimo popierių ir suvyniokite kartu su rankšluosčiu, pradėdami vynioti nuo trumpesnės kraštinės. Padėkite ant grotelių ir palikite atvėsti maždaug pusvalandžiui.
10. Paruoškite sirupą sulaistymui. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
11. Šiltą vandenį sumaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis, kol cukrus ištirps.
12. Išplakite kremą. Paruoškite reikiamus ingredientus.
13. Į plakimo dubenį sudėkite maskarponę ir suberkite miltelinį cukrų. Trumpai paplakite elektriniu plaktuvu, kol produktai susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, pamažu pilkite grietinėlę. Plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol gausite tvirtą, formą laikantį kremą.
14. Įmaišykite į kremą nutarkuotas citrinų žieveles ir citrinų sultis.
15. Susukite vyniotinį. Atvėsusį biskvitą išvyniokite. Sudrėkinkite paruoštu sirupu.
16. Visą biskvitą tolygiai aptepkite maskarponės kremu.
17. Švelniai, pernelyg nespausdami, suvyniokite biskvitą su kremu atgal į vyniotinį. Suvyniokite į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent porą valandų ar pernakt.
18. Papuoškite. Iš maistinės plėvelės išvyniotą vyniotinį gausiai apiberkite milteliniu cukrumi.
19. Išplakite dar šiek tiek maskarponės, miltelinio cukraus ir grietinėlės kremo. Sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir išspauskite ant vyniotinio viršaus.
20. Papuoškite šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.