Sakot, sninga? Šalta? Apsiniaukę? Nieko nežinau – užsimerkiu ir man pavasaris, šypt. Pavasariškas yra ir šis desertas, kurio sluoksniuose: trupinti morengai, braškės ir plakta grietinėlė. Sutikit, skamba gardžiai!
Eton Mess – klasikinis angliškas desertas. Mess, išvertus iš anglų kalbos, reiškia netvarką, ir išties – šiam desertui tvarka nebūdinga. Tik kam tai rūpi, kai skonis tobulas? Niekam!
Paruošti šį desertą tikrai paprasta. Mažučius morenginius sausainius sutraiškykite iki mažų gabalėlių. Braškes sutrinkite šakute ir sumaišykite su trupučiu citrinų sulčių. Grietinėlę išplakite iki purių putų. Beliks viską susluoksniuoti. Ragauti reikėtų nedelsiant; tuomet desertas skaniausias, o skirtingos sluoksnių tekstūros – išraiškingiausios.
Morenginiai sausainiai yra šio recepto žvaigždė, o jų iškepti be kiaušinių tikrai nepavyktų. Kai kiaušinius perku parduotuvėje, visada atkreipiu dėmesį į ženklinimą. Atkreipkite ir jūs – pirmasis ant kiaušinio esantis skaičius nurodo vištų laikymo sąlygas. Kokybiškiausi laimingų vištų kiaušiniai bus paženklinti skaičiumi 1 (laisvai laikomų vištų) arba 0 (ekologiniame ūkyje laisvai laikomų vištų). Laisvai laikomų vištų ir ekologiškų kiaušinių visada rasite nuolatiniame „Lidl Lietuva“ asortimente – manieji iš ten pat.
Beje, šiam metų laikui labai gardžių braškių taip pat rasite „Lidl Lietuva“ parduotuvėse.
- Morenginius sausainius galite išsikepti iš anksto, o pilnai atvėsintus laikyti sandariame inde. Arba – desertui galite naudoti ir pirktinius morengus.
- Iš dviejų kiaušinių baltymų iškepsite kiek daugiau morenginių sausainių nei prireiks desertui. Likusius galite smaližiauti vienus ar naudoti kitiems desertams.
- Desertą galite ruošti ir su kitokiomis uogomis (pavyzdžiui, avietėmis), bet braškės – klasika!
- Desertas skaniausias iš karto, nes ilgainiui morengai suminkštėja ir praranda savo traškią tekstūrą. Sluoksniuokite prieš pat patiekiant ir ragaukite iš karto!
Tikiuosi, receptą išbandysite. Gal net Velykoms? O gal išsisaugosit vasarai? Pažadu, labai skanu!
Morengų, grietinėlės ir braškių desertas „Eton Mess“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Morenginiams sausainiams*:
2 didelių kiaušinių baltymų
½ stiklinės (100 g) cukraus
½ arb. š. obuolių (arba baltojo vyno) acto
Grietinėlei:
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės
¼ stiklinės (32 g) miltelinio cukraus
½ arb. š. vanilės ekstrakto
Braškėms:
350 g braškių
1 valg. š. cukraus
1 valg. š. citrinų sulčių
Papuošti:
morenginių sausainių
šviežių braškių
* iš šio kiekio iškepsite apie 100 g morenginių sausainių, desertui reikės apie 60 gramų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite morenginius sausainius. Į plakimo dubenį supilkite kruopščiai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus. Plakite elektriniu plakikliu dideliu greičiu porą minučių, kol jie suputos ir pabals.
2. Toliau nuolat plakdami į baltymus įberkite šaukštą cukraus ir paplakite minutę. Įberkite antrą šaukštą cukraus ir plakite dar minutę. Taip po šaukštą įplakite visą cukrų. Dideliu greičiu baltymus plakite toliau dar 5 minutes, kol cukrus visiškai ištirps, o masė taps tvirta ir blizgi. Šiek tiek baltymų masės patrinkite tarp pirštų – neturite jausti jokių cukraus kristalėlių.
3. Į išplaktus baltymus įpilkite pusę šaukštelio obuolių arba baltojo vyno acto. Plakite pusę minutės, kad tolygiai išsimaišytų. Atlikite baltymų testą – apverskite dubenį: baltymai turi tvirtai jame laikytis ir neiškristi.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 110 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi (popieriaus kraštelius prie skardos galite „priklijuoti“ trupučiu plaktų baltymų).
5. Baltymų masę sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu. Ant kepimo popieriaus išspauskite nedidelius kauburėlius – sausainėlius.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 1 valandą, tuomet orkaitę išjunkite ir uždarytoje palikite vėsti dar valandą.
7. Išplakite grietinėlę. Į plakimo dubenį supilkite grietinėlę, suberkite miltelinį cukrų ir vanilinį cukrų. Plakite elektriniu plaktuvu iki minkštų, purių, formą laikančių putų. Neperplakite.
8. Paruoškite braškes. Sudėkite jas į dubenį ir sutrinkite šakute. Nesistenkite trinti labai kruopščiai – tegul lieka didesnių ir mažesnių braškių gabalėlių. Jei braškės išskiria labai daug skysčio, didesnę jo dalį nukoškite. Įmaišykite šaukštą cukraus ir citrinų sulčių.
9. Susluoksniuokite desertą prieš pat patiekiant. Morenginius sausainius (apie 60 gramų) sutrinkite iki nedidelių gabalėlių.
10. Į stiklines dėkite po porą šaukštų plaktos grietinėlės, ant viršaus – trintų uogų, o ant jų – smulkintų morengų. Taip pakaitomis susluoksniuokite visus produktus. Priklausomai nuo stiklinių dydžio, susluoksniuosite tris didesnius ar penkis mažesnius desertus.
11. Papuoškite morenginiais sausainiais, šviežiomis braškėmis. Patiekite nedelsiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė