„Šarlotės“ tortas (angl. Charlotte Cake) – vasariškas ir švelnus, uogomis pagardintas, labai skanus desertas. Jį pagaminti paprasta, nereikia daug laiko, o vaizdas ir skonis – verti susižavėjimo ir liaupsių. Turguose ir soduose dar galima rasti saldžiausių braškių, tad tortą gaminau su jomis. Sezonui pasibaigus, braškes galima keisti avietėmis, kurios čia tiktų taip pat labai gardžiai.
Kai manęs klausia, koks desertas mano mylimiausias, niekaip negaliu atsakyti. Jų, tobulai skanių, tiesiog per daug, ir jie vis keičiasi. Bet žinot, koks mano mylimiausias desertas šiandien? Šis braškinis „Šarlotės“ tortas! Kiekviename kąsnelyje – gaivumas, vasara ir saulė!
Tortas tikrai patiks lengvų, minkštų, kremiškų desertų mylėtojams. Išbandykite!
- Tortui galite naudoti pirktinius „Savoiardi“ sausainius arba kepti juos naminius.
- Sausainius sirupe mirkykite labai tvirtai, kad pernelyg nesuminkštėtų ir laikytų savo formą.
- Vietoje braškių galite naudoti ir kitas sezonines uogas, pavyzdžiui, avietes.
- „Šarlotės“ torto variantų yra daug, šis – Charlotte Russe – vienas iš daugelio.
- Kremui stingdyti naudojau „Dr. Oetker“ smulkią želatiną mėlynuose pakeliuose. Renkuosi ją dar nuo tinklaraščio rašymo pradžios, taigi, jau beveik keturiolika metų. Nenuvilianti!
- Subtiliam, tačiau išraiškingam skoniui sukurti reikalinga kokybiška vanilė. Šį tortą gardinau patogiai dozuojama, malonaus skonio ir aromato „Dr. Oetker“ vanilės pasta su vanilės grūdeliais.
„Šarlotės“ tortas su braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g sausainių „Savoiardi“ („damų pirštelių“)
Sirupui:
¾ stiklinės (190 g) vandens
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 žaliosios citrinos sulčių
Braškių putėsiams:
1 valg. š. (7 g) želatinos
3 valg. š. vandens
125 g braškių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ žaliosios citrinos sulčių
1 arb. š. vanilės pastos
1 ½ stiklinės (375 ml) riebios grietinėlės
125 g braškių, pjaustytų gabalėliais
Papuošti:
šviežių braškių
mėtų lapelių
žaliosios citrinos griežinėlių
GAMINIMO EIGA
1. Išvirkite sirupą. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų ir pakaitinkite iki virimo, kol cukrus ištirps. Šiek tiek atvėsinkite, supilkite citrinos sultis. Išmaišykite ir palikite visiškai atvėsti.
2. Paruoškite sausainių pagrindą. Reguliuojamos formos žiedą (18 cm skersmens; galite naudoti ir atsegamos kepimo formos bortelį) dėkite ant lėkštės ar padėklo, kuriame norėsite patiekti tortą (arba ant lakšto kepimo popieriaus, jei prieš patiekiant jį norėsite perkelti kitur).
3. Sausainius (plokščiąją jų pusę) vieną po kito trumpam merkite į atvėsusį sirupą ir dėkite iš vidinės žiedo pusės. Išdėliokite aplink visą žiedą. Tuomet – iš likusių sausainių, trumpai pamirkytų sirupe, glausdami vienas prie kito išdėliokite torto pagrindą (dugną). Jei reikia, sausainius perpjaukite ar perlaužkite. Tiek dėliojant torto kraštus, tiek pagrindą, sirupe pamirkyta sausainių dalis turi būti torto vidinėje pusėje.
4. Pagaminkite braškių putėsius. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite pastovėti 10 minučių, kol išbrinks.
5. Braškes sutrinkite maisto trintuvu. Supilkite į nedidelį puodą kartu su cukrumi. Pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus ištirps ir šiek tiek skysčio nugaruos, braškių masė taps šiek tiek tirštesnė. Nukaiskite. Įmaišykite žaliosios citrinos sultis ir vanilės pastą. Sudėkite išbrinkusią želatiną ir išmaišykite, kol ištirps.
6. Atvėsinkite braškių masę iki kambario temperatūros, bet neleiskite jai pradėti stingti.
7. Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Po truputį, mažomis dalimis, į grietinėlę įmaišykite atvėsintą braškių masę. Jei sudėsite visą masę iškart, grietinėlė praras savo tekstūrą ir purumą.
8. Surinkite tortą. Pusę braškių putėsių sudėkite į sausainių „krepšelį“, paviršių išlyginkite. Išdėliokite dar vieną sluoksnį sirupe trumpai pamirkytų sausainių, ant jų – sluoksnį gabalėliais supjaustytų braškių. Ant viršaus sudėkite likusį kremą, paviršių išlyginkite.
9. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite pernakt, kol pilnai sustings.
10. Papuoškite. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytas braškes, papuoškite šviežių mėtų lapeliais. Pjaustykite gabalėliais ir ragaukite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva