„Man patinka ruduo“, – sakau ir stebiuosi, kaip neįtikėtinai tai skamba mano lūpose. Vasaros yra nuostabios, bet tai ruduo į gyvenimą grąžina rutiną ir naują įkvėpimą. Mažiau blaškymosi ir paskutinės minutės planų – daugiau ramios, nuspėjamos kasdienybės. Gali būti, kad anksčiau tai vertinau nepakankamai. O dabar? Mėgaujuosi.
Ruduo – sriubų metas. Verdu jas vieną po kitos. Tirštas, sočias, jaukias. Net vėjas ir lietus tampa mielesni, kai vakarienei laukia ji, kvapni ir šildanti.
Šios bulvių ir sūrio sriubos idėją išsisaugojau jau prieš keletą metų, pastebėjusi internete. Subalansuota lietuvio dūšiai, tada pagalvojau, šypt. Juk bulves mes mėgstam, tiesa? Nežinau, kodėl tiek ilgai atidėliojau, nes galiausiai išvirta sriuba pasirodė išties puiki: rudeniška, švelni, malonios tekstūros ir su ryškiai dominuojančiu sūrio skoniu. Įsirašau ją į sąrašą tų gardžių sriubų, kurias neabejotinai virsiu dar daug kartų.
- Sriubą šiek tiek patryniau bulvių trintuvu, bet palikau ir šiek tiek stambesnių bulvių gabalėlių. Tai suteikė malonią tekstūrą.
- Naudojau čederio sūrį, bet tiktų ir kitoks fermentinis, gerai besilydantis. Rinkitės mėgstamiausią, nes sūrio skonis sriuboje yra vienas iš dominuojančių.
- Drauge su svogūnais galite pakepinti ir smulkiai pjaustytų morkų bei salierų.
- Sultinį sriubai ruošiau iš „Vegeta Natur“ vištienos sultinio kubelių. Tai paprasčiausias ir greičiausias būdas pasiruošti sultinį, kai sriubą norite virti čia ir dabar. „Vegeta Natur“ sultinio kubelio sudėtyje – natūralūs prieskoniai ir prieskoninės daržovės, jokių skonio stipriklių.
Jei jaukumas turėtų dešimtis pavidalų, vienas iš jų tikrai būtų gardi sriuba. Išsivirkite!
Tiršta bulvių ir sūrio sriuba
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g šaltai rūkytos šoninės
3 valg. š. sviesto
1 svogūno
3 skiltelių česnako
¼ stiklinės (35 g) miltų
2 stiklinių (500 ml) pieno
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
3 stiklinių (750 l) vandens
2 kubelių „Vegeta Natur“ vištienos sultinio
1 arb. š. druskos
1 arb. š. maltų juodųjų pipirų
700-800 kg bulvių (apie 4-5 didelių nuskustų bulvių)
200 g tarkuoto čederio sūrio
½ stiklinės (125 g) riebios grietinės
ryšelio šviežių kapotų petražolių
Patiekti:
grietinės
tarkuoto sūrio
skrudintos šoninės
smulkintų žalumynų
GAMINIMO EIGA
1. Puodą statykite virš vidutinio dydžio ugnies. Suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytą šoninę ir kepkite, vis pamaišydami, kol gardžiai apskrus. Išimkite iš puodo į lėkštę ir atidėkite į šalį.
2. Į tą patį puodą sudėkite sviestą. Suberkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapotą česnaką ir maišydami kepkite dar minutę, kol paskleis gardų aromatą.
3. Suberkite miltus ir energingai maišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Pamažu, nuolat maišydami (patogiausia – šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai), pilkite pieną, grietinėlę ir vandenį. Sudėkite sultinio kubelius. Pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite užvirti.
5. Suberkite mažais kubeliais supjaustytas bulves. Virkite apie 10-13 minučių, priklausomai nuo bulvių gabalėlių dydžio, kol jie taps visai minkšti. Trumpam nukaiskite nuo ugnies ir patrinkite bulvių trintuvu iki norimos sriubos tekstūros.
6. Suberkite tarkuotą čederio sūrį, sudėkite grietinę, suberkite smulkintas petražoles ir beveik visą skrudintą šoninę (jei norite, šiek tiek palikite patiekimui). Grąžinkite ant ugnies ir pakaitinkite dar porą minučių.
7. Patiekite sriubą dar šiltą, pagardinę šaukštu grietinės, saujele tarkuoto čederio sūrio, skrudinta šonine ir smulkintais žalumynais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Vegeta Natur“.
#reklama #vegetanatur
Recepto šaltinis: Natasha’s Kitchen