Jau kadaise, vardindama savo virtuvės (ir ne tik) tiesas, sakiau, kad prijuostę užsirišu retai. Pasirodo, kad languotą prijuostę – taip pat. Bet kadangi šįkart laiko daugiau nei prieš šventes, o ir Viktorijos paskelbta tema taip pat smagi, tai nieko nelaukus rišuos kaspinėlį ant nugaros ir pasakoju jums istoriją apie savo pradžių pradžią…
Gyveno kartą mergaitė. Buvo ji tuomet paauglė, gal penkiolikos ar šešiolikos, ir klausėsi nuolat priekaištų, kokia netikusi šeimininkė esanti. Mat net kiaušinio išsikepti nemoka, ai ai! Nemokėjo, teisybė, bet vieną dieną įkvėpimas pagavo netikėtas ir mergaitė tarė – ką čia tie kiaušiniai ir kiaušinienės, iškepsiu pyragą! Oi, kaip visi nustebs, oi, kaip girs, oi, kaip stebėsis ir tik čepsės, ausys klapsės… Susirado receptą internete ir puolė prie darbo – pyragas buvo su varške ir dar kažkuo, atrodo. Suminkė tešlą, įdarą padarė, į skardą sudėjo ir… suprato, kad nemoka orkaitės įjungti. Gėda. Kaip ir dėl to, kad galiausiai iškepto pyrago niekas negyrė arba gyrė į akis nežiūrėdami. Sausas, sprangus, apdegęs, neaiškus… Bet ne visi keliai rožių žiedlapiais nubarstyti, ar ne? Pasitaikė šįkart sauja spyglių, ką jau padarysi.
Tąkart tuo ir baigėsi mano konditerinių šedevrų gamyba, o į virtuvę vėl ėjau valgyti tik mamos gamintų pietų. Gal ir geras gyvenimas būtų, bet čia ir vėl pabiro ant mano kelio tų nelemtų spyglių, tik jau kitokių. Susipykau tada su savimi ir su maistu. Kaip žinia, žmonės, kurie patys nevalgo, mėgsta žiūrėti į tai, kas valgoma. Dar jie mėgsta stebėti, kaip valgo kiti. Taigi, man – trys kąsniai per dieną, namiškiams – pilnos lėkštės ir prašom suvalgyt viską iki paskutinio trupinio! Va štai taip paprastai, pradėjusi nuo besaikio maisto nuotraukų žiūrėjimo perėjau prie gamybos ir… atradau save iš naujo. Virtuvėje. Tai reiškia, kad čia, kaip ir visur – nuo meilės iki neapykantos tik vienas žingsnis. Arba šiuo atveju – atvirkščiai.
O tada – vis dar keliaujant nuo neapykantos link meilės – gimė pirmas mano maisto tinklaraštis. Vadinosi jis neįdomiai – ką gaminsim šiandien? – ir šiandien apskritai nenoriu jo prisiminti. Ar yra kažko vertas tinklaraštis, kurio bene visa pirmoji pusė buvo kurta su mintimi „nulis sviesto, nulis saldumynų, ne daugiau kaip šaukštas cukraus“? Atsispausdinusi receptą, išbraukdavau iš jo viską, kas turi bent kiek daugiau kalorijų arba sumažindavau iki absoliutaus minimumo – pavyzdžiui, ar bandėte kada nors ant didžiulio apkepo viršaus užbarstyti dešimt gramų sūrio? Ar bandėte kepti daržovių blynelius be aliejaus ir su trečdaliu sumažintu miltų kiekiu? Tikiuosi, ne. Ir nekepkit niekada, nereikia. Dabar galvoju – visiškas pasityčiojimas. Todėl ir nenoriu prisiminti.
Saulėta virtuvė – antras ir mylimas „vaikas“. Labiausiai mylimas todėl, kad buvo pradėtas kurti jau tikrai ir teisingai mylint maistą, virtuvę ir netgi sviestą. Čia sudėtos visiškai kitokios mano emocijos – čia esu aš, o ne tas kažkas, kuo buvau tada. Ir nors prie recepto pateikiu kalorijų skaičių, man jos neberūpi. Kas rūpi? Skonis. Ir tik jis ir turėtų rūpėti, kalbant apie maistą – geras skonis.
Va tokia ta pradžių pradžia. Šiandien galiu pasakyti, kad valgymo sutrikimai man atnešė daug gerų dalykų – pamažu išaugusią didelę meilę maistui, naujus pomėgius, atradimus, leido suprasti ir įvertinti virtuvės žavesį ir grožį. Tokiai pradžiai taip ir norisi dėti prierašą – viskas gerai, kas gerai baigiasi.
O dabar linksmoji dalis arba vaizdinės priemonės.
Labai bandžiau surasti kuo senesnių nuotraukų, ir – o, stebukle! – man pavyko. Dabar belieka leisti žvilgtelt į vienas iš pirmųjų nuotraukų ir užduoti sau (ir ne tik) klausimą – kas gi būtų, jei žmonės netobulėtų? Ir kas tuomet ateitų į saulėtą virtuvę? 🙂
Štai šiais iškalbingais – tikiuosi, iškalbingais ne man vienai – vaizdais ir baigsiu istoriją apie pradžių pradžią.
24 komentarai
Momentaliai, Asta, viską perskaičiau )
Žinai, kad pas mane labai panaši istorija. Turbūt net identiška.
Ir rimtai, kas galėjo pagalvoti, kad maistas mano gyvenime užims tokią svarbią vietą.
Turiu omeny, aš kartais tikrai norėčiau būti jam kur kas abejingesnė ir paprastai praeiti pro konditerines parduotuves neužėjus bent jau pasižiūrėti į pasiūlą )
Ak, Diana, aš visada tyliai spėju (nors ir nenorėčiau, kad taip būtų), kad gana didelė dalis foodbloger’ių pradėjo nuo To.
O į konditerines parduotuvėles užeiti nėra nuodėmė, kaip ir kepti pyragus kiekvieną savaitę ar bandeles pusryčiams. Tik reikia sveiko požiūrio ir saiko (kuris, hm, atsiranda kiek vėliau nei sveikas požiūris – kalbu iš savo „varpinės”). O tada jau Viskas Bus Gerai 🙂
Labai smagi tavo pradžių pradžia;) Tobulėji ne dienom, o valandom:).
Visada laukiu naujų tavo įrašų. Šaunuolė. Sėkmės tau.
Ačiū, Rima 🙂
Kaip visada labai malonu skaityti tavo minciu issisakyma. Visada pakyla nuotaika, nudryksta sypsena (ir seile). Tikrai labai mielai ir idomiai rasai. Man labai patinka tavo blog’as, labai. Galima sakyti, tu dalinai mane ikvepei pradeti savaji blog’a. Labai tau uz viska aciu!
Rima, dėkui 🙂 Labai miela skaityti tokius atsiliepimus, tikrai ir man nupiešia jie plačią šypseną ant veido 🙂
Ir tai, kad aš prisidėjau prie įkvėpimo pradėti savo blog’ą – nuostabus komplimentas! Labai labai ačiū 🙂
Skaniai suskaičiau 🙂
Smagu, kad esi ir rašai 🙂
Ačiū 🙂 Man taip pat smagu rašyti ir smagu, kai (kad) mane skaito 🙂
Labai džiaugiuosi, kad šio tinklaraščio receptuose nebandai sumažinti sviesto ir cukraus kiekius. Nes kaip jau kažkada rašiau, man labai labai patinka tavo tortai 🙂
Viktorija, aš irgi dėl to labai džiaugiuosi 🙂 O sviesto, cukraus ir saldumynų čia tikrai, netrūksta :))
Valgymo įpročiai kadais ir pas mane buvo panašūs, valgydavau kaip žvirbliukas.
Nors pats maisto gaminimas mane „vežė” jau nuo mažumės, visuomet padėdavau tiek mamai, tiek močiutei. O jau 7 metų, savaitgaliais keldavausi ankščiau ir virdavau mamai su sese varškėtukus, na žinoma visas mano gaminimas vykdavo stebint tėčiui, kad ko nepridaryčiau:)
Oi, Ineta, kokia ankstyva pradžia 🙂 Šaunuolė mergaitė buvai, nuo vaikystės pagalbininkė virtuvėje 🙂
O tuos valgymo įpročius tiksliau turbūt reikėtų vadinti NEvalgymo įpročiais. Et, baisu, kaip kartais protas išeina pasivaikščiot ir pamiršta sugrįžt…
Kaip smagu buvo paskaityti apie pradziu pradzia…keista, nuo ko prasideda patys idomiausi dalykai gyvenime…Svarbiausia, kad iveikei problemas, kad nepasidavei, o mes visi dabar del to laimingi, nes yra saulėta virtuveje, kurioje visada gali susisilti, uzmirsus visas kolorijas, besidziaugiant kiekvienu kasniu 🙂
Ačiū, Sima 🙂 Labai ačiū už tokius gražius žodžius ir palaikymą 🙂
Šilta ta saulėta virtuvė…
Gera girdėti, Kristina, ačiū 🙂
labai šaunus pasisakymas, įdomi pradžia 😉 peraugo į puikų ir skanų saulėtą ir šiltą tinklaraštį, ŠAUNUOLĖ 😉
Dėkoju, Egle 🙂 Tikrai, pabaiga vis tik daug geresnė nei galėjo žadėti tokia nekokia pradžia :))
Net nežinau ką pasakyti. Aš pati save kartais pagaunu galvojant nevalgyk to ar ano, negamink to, nes ten daug sviesto. Pats žmogus padaro savo gyvenimą sudėtingą, o paskui skundžiasi, kad yra nelaimingas.. Na va pabumbėjau 😀 Smagu, kad atgavai „sveiką protą” 😀
Labai teisingi tavo žodžiai, Karolina. Tik žinai… būna kartais, kad viską žinai, viską supranti, bet negali daryti taip, kaip žinai, kad daryti reikia. Paskui praeina laikas ir kai žiūri atgal, viskas taip absurdiška atrodo. Bet būna, matyt, reikia, kad kartais būtų. Kol galiausiai vieną dieną išmoksti pamoką iki galo 🙂
O dėl „sveiko proto” – smagu ir man, labai 🙂
Žinok, ir aš susigriebiau išmokti gaminti girdėdama, kaip skrieja akmenys į sesers daržą, neva ji jau didelė, o gaminti nieko nemoka. Tuo metu net manų košės išvirti nemokėjau, o ką jau kalbėt apie kiaušinio iškepimą. Išsigandau, – kokia šeimininkė būsiu? Taip ir ėmiau sekioti mamą, močiutę, o vėliau ir jus, internetines mokytojas. Tad dabar tik didžiausią padėką galiu išsakyti jums visoms, ir ypač Tau, Asta, nes, rodos, skaityti foodblog’us pradėjau nuo tavęs. Šeimyna greit prie gero priprato, bet man tai patinka. Ačiū dar kart. 🙂
Ieva, kaip smagu! Kad prisidėjau prie tavo kelio į maisto gaminimo pasaulį 🙂 Labai gera girdėti, priimu tai kaip didžiausią įvertinimą, kuris skatina ir toliau tobulėti, tobulėti, tobulėti… 🙂 Ačiū Tau, kad skaitai ir komentuoji, ir ateini čia, į saulėtą virtuvę 🙂
kaip įdomu po truputį tave atskleidinėti. „Saulėta virtuvė”, beje, labai vykęs tinklaraščio pavadinimas, nuteikiantis ypač jaukiai
Dalia, sakai, atskleidinėti? Ak ak, man būna kartais tokia mintis įkyriai lenda, klausdama, ar kartais ne per daug aš čia sau leidžiu atsiskleisti :))
Ir ačiū už komplimentą pavadinimui 🙂