Jei labai nori, tai reikia.
O jei labai nenori – nereikia.
Viskas taip paprasta, jei būtų tik norai. Jei išbrauktume visus „reikia”. Jei užsimerktume prieš „turiu” ir į šalį nustumtume visus „privalau”. Ir sąžinės graužačiai sugirdytume nemenką dozę migdomųjų. Jei liktų tik norai… ir lyg burtų lazdele mostelėjus, viskas būtų taip, kaip svajonėse. Kaip tose mintyse ir įsivaizdavimuose, kurie aplanko kelios minutės prieš miegą.
Bet bet bet… Kol kažkur į šoną baksi perfekcionizmas ir dėmesio reikalauja nebaigti (ar nepradėti) darbai, tenka nusileisti ant žemės. Ir suprasti, jog yra kaip yra.
O yra – nepaisant visko ir nieko – labai gerai. Ypač kai vėlyvą rytą gali pradėti lėtai. Jaukiai. Neskubant. Su puodeliu kavos ir nediduku gabalėliu burnoje tirpstančio pyrago….
Skonis: 9/10. Kas, jeigu mėtos ir šokoladas? O jeigu – mėtos ir kava? Čia – mėtų ir kavos likeriai. Ir jie čia dera puikiai. Mėta jaučiama subtiliai, tačiau kava jos neužgožia. Leidžia atsiskleisti puikiam dueto skoniui. Šokoladinis pagrindas čia taip pat puikiai dera. Jis trapus ir saldus, o kremas – tirpstantis burnoje, minkštutis ir purus.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Rebecca Baugniet „500 pyragų ir pyragaičių”
Pyragas su puriu mėtų ir kavos likerių įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
180 g šokoladinių sausainių (pavyzdžiui, „Selga”)
120 g sviesto, tirpinto
1 valg.š. cukraus
Įdarui:
2 arb.š. želatinos
285 g grietinėlės
55 g cukraus
3 valg.š. mėtinio likerio
4 valg.š. kavos likerio
4 didelių arba 5 mažų kiaušinių trynių
25 g juodojo šokolado apibarstymui
GAMINIMO EIGA
1. Sausainius susmulkinti iki labai smulkių trupinukų. Sumaišyti su tirpintu sviestu ir cukrumi. Gauta mase iškloti kepimo popieriumi ištiesto 22 cm skersmens kepimo indo dugną ir sieneles.
2. Orkaitę įkaitinti iki 175 °C temperatūros ir pyrago pagrindą kepti apie 10 – 15 minučių. Atvėsinti.
3. Į puodą supilti 75 gramus grietinėlės, į ją suberti želatiną. Palikti kelioms minutėms, kol išbrinks.
4. Tuomet į šią masę supilti cukrų, mėtinį likerį, kavos likerį, kiaušinių trynius. Virti ant nedidelės ugnies nuolat maišant, kol želatina ištirps (apie 3-4 minutes). Nukelti nuo ugnies ir palikti atvėsti apie 10 – 15 minučių, kol mišinys pradės tirštėti.
5. Elektriniu plaktuvu iki standumo išplakti likusius 235 gramus grietinėlės.
6. Išplaktą grietinėlę atsargiai, per tris kartus, įmaišyti į želatinos mišinį.
7. Paruoštą įdarą supilti ant atvėsusio pagrindo ir dėti į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, kol įdaras sustings.
8. Sustingus, apibarstyti smulkintu šokoladu, pjaustyti nedideliais gabalėliais ir patiekti.
9. Likusį pyragą laikyti šaldytuve galima tris dienas. Skanaus!
36 komentarai
Fantastiškai skaniai atrodo 🙂
Aš šįvakar neskubėjau. Stovėjau prie Temzės, žiūrėjau į vandenis ir už jų šviečiantį miestą. Buvo taip ramu ramu, taip jaukiai nenusakomai gera, jog nepastebėjau pralėkusio laiko 🙂
Kartais reik sau susikurt gėrį. Ir pamilt akimirką 🙂
Ak, kokie teisingi tavo žodžiai. Tik toks jau gyvenimas, kad kartais reikia bakstelt sau į šoną ir priminti, kaip svarbu yra mylėti tas mažas akimirkas 🙂
Ačiū 🙂
Oj, gi negalima prieš miegą tokius skanius pyragus rodyti… Taip užsinorėjau gabaliuko, jei ne jo, tai bent jau šiaip, ko nors skanaus. Paskui naktį košmarus sapnuosiu 😉
Viktorija, oi. Atsiprašau :)) Tikiuosi, kad košmarai neaplankė 🙂
Mmm.. koks įdaras skanus..
Medėja, tikrai skanus. Toks.. švelniai alkoholinis, sakyčiau 🙂
Net akys išsiplėtė pamačius šį torčiuką, gaminsiu:) tik pagrindo iš sausainių niekada nekepu, nes jie ir taip jau kepti:)
Gaby, sėkmės gaminant! Laikysiu kumščius, kad patiktų 🙂
O sausainių pagrindo tikrai galima ir nekepti 😉
Tiesiog mažytė pasaka lėkštėje! Mmmhmmm… 🙂
Ačiū, Mademoiselle 🙂
Asta, tu mane zudai su tokiais vaizdeliais! Ziauriai skaniai atrodo, o metu ir sokolado derinuka labai megstu, o kaip su kava nezinau, bet kava megstu – manau patiktu… negali nepatikti po tokiu nuotrauku!
Neringa, oi, kokie pagyrimai nuotraukoms :)) Ačiū labai 🙂 Ir, taip, manau, kad patiktų. Man, tiesą sakant, net skaniau nei šokolado ir mėtų derinys 🙂
Mmmm.
Aš irgi visad norėjau tos mažos knygutės, kur 500 pyragų ir pyragaičių.
Ir šokoladinių skanėstų ) ir sriubų, ir užkandžių )
Čia juk iš tos, iš tos, ane? ))
Bet taip ir nepirkau jų.
O pyragas, tai tikrai, Asta, ‘gerulis’ toks :DDDDDDDDDD
Aha, Diana, čia ta pati knygelė, atnešė man šiemet dosnusis Kalėdų Senelis 🙂 Galyyybė čia visokiausių skanumynų, tik iš kur gauti laiko viskam viskam išbandyti 🙂
echh metos ir sokoladas tai geriausias koks tik gali buti derinys… fantastinis tortukas!
Ačiū, grange 🙂
Labai gražios nuotraukos, Asta! 🙂 O skonių derinukas, tikiu, man irgi labai patiktų!
Ačiūūū, Rūta 🙂 O ar skonių derinukas patiktų, patikrinti nėra sunku – kodėl gi neišmėginus ir neįvertinus? :))
kad ne paslaptis, tų skonių, kuriuos norisi išbadyti, sąrašėlis oj koks ilgas nusidriekęs 😀
Va va, kokios artimos ir žinomos problemos.. 🙂 Nieko mes juos – tuos sąrašėlius – imsim ir įveiksim. Kada nors. Gal. 😀
Labai labai skaniai atrodo 🙂
Ačiū, Gita 🙂 Mums ne tik atrodė, bet ir tikrai buvo skanu 😉
Žinau, kad aš čia „ne į temą”, bet… kartais noriu turėti tokią draugę, kaip tu, Asta!
O, Julija, net nežinau iš tiesų, kaip reikia teisingai priimti tokius žodžius. Bet tikrai labai ačiū, nes bet kokiu atveju tai Didelis įvertinimas 🙂
Tiesiog norėjosi tai pasakyti…
Žinai, būna keistų nutikimų gyvenime, o gal kažkada… gal kažkur…
Tave tikrai (at)pažinčiau 🙂
Iš tiesų labai miela girdėti tokius žodžius 🙂 O gyvenimas tikrai kartais būna labai netikėtas… Žinai, jei kažkada, kažkur ir kažkaip pažintum, būtinai pasakyk „labas”. Labai apsidžiaugsiu! Neabejoju, kad tai būtų smagus susitikimas 🙂
Skaniai atrodo 🙂 O kažin, jei naudočiau tik vienos rūšies likerį..? Mėtų nelabai mėgstu, tai kažkaip baisu bandyt, o ir namuose tik tiramisu likerio šiuo metu turim 🙂
Ieva, ačiū 🙂 Žinoma, kad gali naudoti vieno skonio likerį, tik kiekis pažiūrėk, kad bendras būtų toks, kokio reikia. Ir skonius čia galima derinti visiškai pagal savo skonį – įsivaizduoju, kad su Tiramisu likeriu turėtų būti labai skanu 🙂
Reikės pabandyti, žiūrėsim kas gausis 🙂
Tikiuosi, kad gausis labai gerai 🙂 Sėkmės ir skanaus! 😉
Ar įmanoma elementarioj maximoj gauti tų likerių? Nesilankau alko skyriuos taip dažnai, kaip, matyt, derėtų 😀
Kotryna, tai žinoma 🙂 Tik bent jau mėtų likerio „Maximoje” aš neradau, bet tikrai būna „IKI”, tokiuose nedideliuose buteliukuose, po 200 ml, skaisčiai žaliai iš tolo šviečia 😉
O kiek jie maždaug kainuoja? 🙂
Audrone, kas kiek kainuoja? 🙂
Kepiau si pyraga, na nepatiko man jis. jau is recepto turejau itarimu, kad bus nelabai, bet vyras paveiksliuka pamate ir uzsiprase:) Visgi nemegstu tokiu grietineliniu pyragu… O del tos zelatinos, tai si karta jau ir as is akies dariau (kaip parasei po to prie snickers pyrago). Bet turbut amzinai jausiu itampa darydama pyragus su zelatina..kazkaip nesisidraugauju as, tai per kietai, tai per minkstai man gaunasi:(((
einu bandyti sokoladinio cukiniju kekso:)
Gaila, kad pyragas nepatiko, bet kaip supratau, čia ne dėl pačio pyrago, bet dėl asmeninių antipatijų būtent tokio tipo pyragams? Ką gi, tokiu atveju nieko čia jau nepadarysi.. 🙁
O beje, kalbant apie šio pyrago konsistenciją – ji pakankamai minkšta, tirpstanti burnoje – labiau kaip putėsiai ir tikrai ne kaip želė 🙂
Tiesa, dar vienas žodelis dėl želatinos – kad nebūtume netyčiom nesusikalbėję, patikslinu, kad iš akies aš užpilu vandenį, o pačios želatinos naudoju tiek, kiek recepte parašyta. Bet manau, kad šitai mes abi supratom ir šitoj vietoj susikalbėjom 😉
O kadangi cukinijų keksas visiškai kitokio tipo skanėstas, tikiu, kad patiks 🙂 Lauksiu komentarų!