Yra tokių dalykų, kurių tikiesi. Ir tokių, kurių visiškai nesitiki. Rasti parduotuvėje paprasto pieno yra visiškai natūralu ir paprasta, o štai rasti kokosų pieno – šis tas tokio ir netikėto. Ir visur taip.
Kartais būna dar ir taip. Netikėtai ir nelauktai – bum! – ir atkeliauja pas tave apdovanojimas iš „Stylish Blog Awards“ už tinklaraščio stilių. Taip, tikrai labai netikėtai. Bet džiugu išties be galo! Triskart džiugiau būtent dėl to, kad šito tikrai nesitikėjau. Dėkoju už įvertinimą dar kartą, labai. Ir Eglei, ir Aušrai – ačiū! 🙂
Ir – kaip šio apdovanojimo „taisyklės“ skelbia, jį gavęs įgyja teisę (ar įsipareigojimą) apdovanoti savo Pačių Pačiausių tinklaraščių penkioliktuką. Ir dar tai ne viskas – kad būtų įdomiau, turi su skaitytojais pasidalinti septyniomis tiesiomis apie save. Taigi, skubu šias sąlygas vykdyti ir (tikiuosi) džiuginti kitus bloger‘ius, kurie galbūt taip pat dar nė negirdėjo apie šiuos „Stylish Blog Awards“.
Septynios tiesos… sunku sugalvoti dar septynias, kai jau tikriausiai išsakiau per ilgą laiką ne mažiau kaip septyniasdešimt septynias. Bet vis tik:
1. Esu didelė tinginė, jeigu kalbame apie širdžiai nemielus dalykus. Galėčiau dienų dienas nedirbti, nesimokyti, nejudinti net mažojo pirštelio. Bet esu labai pareiginga, todėl vis tiek viską (beveik), visada (beveik) padarau laiku ir vietoje (beveik).
2. Labai svajoju savo ateitį kažkokiais gudriais būdais susieti su kulinarija. Su skaniu maistu. Su rašymu apie jį arba su jo gaminimu. Arba bet kaip kitaip. Labai labai labai noriu, kad ši mano svajonė išsipildytų, nes tuomet aš būčiau viena iš tų laimingųjų, kurie galėtų kietiems sakyti neįtikėtiną ir dažnai nesuvokiamą tiesą: aš myliu savo darbą. Ir pirmadieniai, tikiu, nebūtų tokie skausmingi.
3. Labai mėgstu kavą su kondensuotu pienu. Dažniausiai su sąlyga (ar tiesiog neišvengiamybe), kad vienas šaukštas kondensuoto pieno turi keliauti ne į kavos puodelį, o… tiesiai į burną.
4. Man patinka nuotraukos. Kambariuose – daug rėmelių su daug nuotraukų. Labai patinka! Ir apskritai – jei reiktų rinktis minimalistinį arba perkrautą namų stilių, rinkčiausi perkrautą. Nes tai jauku.
5. Niekada (nebent su labai retomis išskirtimis) negaliu palikti kriauklėje neplautų indų. Rankos pačios kyla, tikrai. O jei reikėtų išsirinkti vieną iš namų ruošos darbų… rinkčiausi indų plovimą. O grindų plovimą rinkčiaus paskiausiai, ir verkčiau graudžai.
6. Esu bjauriai ir nepakenčiamai atidi rašybos klaidoms – ir nesvarbu, kad tikriausiai aš jų darau taip pat ne po vieną… Bet pastebiu skaitydama ir tiek. Ir erzina. Bet tuo pačiu esu labai supratinga – skubėjo, pirštai virš klaviarūros susipynė, kompiuteris ignoruoja lietuviškas raides ir dar tūkstančiai priežasčių gi gali būti. Suprantama viskas.
7. Žiema – baisiausias metų laikas, šaltis – didžiausias mano priešas. Ir nuotaika mano dažniausiai tiesiogiai proporcinga temperatūros stulpelio aukščiui ar saulės kiekiui. Todėl ir mano virtuvė saulėta – bent jau svajonėse saulėta 365 dienas per metus.
Irrrr… Saulėta virtuvė „Stylish Blog Awards“ apdovanojimus skiria:
1. Eglei ir žaidimų aikštelei.
2. Julei, Agnei ir Kepyklai Nr.5
3. Ingai ir gyvenimui iš smulkmenų.
4. Jurgai ir savaitgalio rendez-vous.
5. Jurgai ir juos duonai bei žaidimams.
6. Karolinai ir citrinos žievelei.
7. Neringai ir jos blogui.
8. Mademoiselle ir jos gardžiam kąsneliui.
9. Brigitai ir Tasty Art.
10. Šarūnei, Gintei ir kokonui.
11. Skirmantei ir jos receptams.
12. Mildai ir žiupsneliui druskos.
13. Viktorijai ir gardumynams.
14. Astai ir Villa Alps.
15. Simai ir jos stebuklingam blog‘ui.
Štai ir jie, laimingasis penkioliktukas! Žinia, norėčiau šių medalių turėti daugiau… Labai norėčiau. Ir, žinok, jeigu Tavęs čia nepaminėjau, nereiškia, kad nenorėjau paminėti. Tikrai.
O kad apdovanojimai būtų skanesni, pavaišinsiu gabalėliu torto. Sluoksniuoto medaus torto, kuris tikrai, manau, pavergtų daugelio širdis.
Skonis: 10/10. Visų pirma – nuostabus tortas! Antra, šis tortas patiks tiems, kurie pirmenybę teikia neįmantriems, paprastiems, tačiau tikrai subtiliai turtingo skonio tortams. Arba tiesiog visiems, nes jis nereikalauja jūsų būti užkietėjusiu gurmanu ar atvirkščiai. Pakankamai drėgnas tortas, švelniai saldžiarūgštis kremas, saikingas saldumas. Puikus!
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? AJ receptai
Sluoksniuotas medaus tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitams:
75 g sviesto
4,5 valg.š. medaus
200 g rudojo cukraus
1 didelis arba 2 maži kiaušiniai
75 g pieno
1 arb.š. sodos (ir acto nugesinimui)
4 1/2 puodelio (765 g) miltų
žiupsnelis druskos
Kremui:
300 g grietinės
750 g grietinėlės (35% arba 36% riebumo)
3 valg.š. cukraus
1 arb.š. vanilinio cukraus
25 g želatinos
citrinos sulčių (pagal skonį; nebūtinai)
GAMINIMO EIGA
Biskvitų paruošimas:
1. Ant garų vonelės pakaitinti sviestą, medų, pieną ir cukrų, kol gausime vientisą masę.
2. Šiek tiek atvėsinti. Supilti išplaktą kiaušinį, išmaišyti iki vientisos masės.
3. Sodą nugesinti actu (užpilti sodą šaukštu actu, ir išmaišyti – masė turi suputoti). Supilti į turimą masę ir iš karto greitai išmaišyti.
4. Miltus persijoti su druska. Po truputį berti į paruoštą masę, maišyti. Kai tešlą būna sunku maišyti, pradėti minkyti ir toliau berti miltus. Tešla turi nelipti prie rankų, tačiau būti minkšta.
5. Paruoštą tešlą dėti į dubenį, uždengti rankšluosčiu ir leisti pastovėti apie 15 minučių.
6. Tuomet tešlą padalinti į 6 lygius gabalėlius.
7. Ant šešių kepimo popieriaus lakštų apsibrėžti 24 cm. skersmens apskritimus – tai yra torto lakštų forma.
8. Ant apskritimų kiekvieną gabalėlį tešlos iškočioti labai plonai (labai labai plonai!). Subadyti šakute, kad kepant neišsideformuotų. Biskvitų kraštelius galima apipjauti pagal kontūrą prieš kepimą arba kepti neapipjovus, tačiau apijauto vos tik išėmus iš orkaitės, dar šiltus. Tokiu būdu liks biskvito kraštelių, kuriuos susmulkinus bus galima panaudoti torto papuošimui.
9. Kepti po vieną lakštą iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 3 – 5 minutes. Lakštai kepa labai greitai, todėl stebėkite jų kepimo procesą – kepimo trukmė gali priklausyti ir nuo orkaitės.
10. Jei lakštų pagal formą neapipjovėte prieš kepimą, apipjaukite dabar, iš karto. Atvėsę lakštai tampa kieti ir trapūs.
Kremo paruošimas:
1. Želatiną užpilti 40 g šaltos grietinėlės.
2. Likusią grietinėlę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakti iki standumo.
3. Grietinėlėje išbrinkusią želatiną pakaitinti ant nedidelės ugnies (arba mikrobangų krosnelėje), kol ji ištirps.
4. Atvėsinti iki kambario temperatūros ir pamažu supilti į išplaktą grietinėlę, ją nuolat lėtai plakant. Supylus visą želatiną, padidinti elektrinio plakiklio greitį ir vėl išplakti grietinėlę iki standumo (tai turėtų užtrukti ne ilgiau kaip pusę minutės).
5. Į grietinėlę sudėti grietinę, išmaišyti iki vientisos masės. Jei norisi, įpilti truputį citrinos sulčių, pagal skonį. Kelioms minutėms paruoštą kremą padėti į šaldytuvą.
Torto surinkimas:
1. Į tortinę ar tortui skirtą lėkštę įstatyti torto formos žiedą. Jame surinkinėti torto lakštus, kiekvieną aptepant maždaug šeštadaliu paruošto kremo.
2. Suteptą tortą dėti į šaldytuvą ne mažiau kaip 6 valandoms, o geriausia per naktį. Tortas skaniausias antrą arba trečią dieną.
3. Papuošti pagal norus, fantaziją ir galimybes. Patiekti ir skanauti. Skanaus!
41 komentarai
Mano mylimiausias tortas visame pasaulyje! Turiu keleta receptu, bet nesu apsisprendusi kuris geriausias…Gal sis? Kai pabandysiu, pasakysiu, nors jei tu pabandei, sakai, kad geras, as pasitikiu tavo nuomone ir sekanti karta darysiu butent sitaip.
Rima, žinok, čia visų valgiusiųjų nuomonė, todėl tikrai rekomenduoju išbandyti 🙂 O kad sunku iš medaus tortų išrinkti patį pačiausią, tai visiškai pritariu – beveik neįmanoma 🙂 Todėl vienintelė išeitis – palepinti save vis kitokiu, kad nei vienas nepabostų 😉
Skanaus! 🙂
mano mama darydavo toki torta,jis pats skaniausias is skaniausiu!
Inga, pritariu, kad tortas labai skanus 🙂 Kaip sakiau, patį skaniausią man būtų išrinkti pernelyg sudėtinga, tačiau į skaniausių sąrašą jis tikrai užtikrintai patenka 🙂
Antras. Na, tu pati supranti. 🙂
O tortas… Aha, viskas tuo pirmu sakiniu ir pasakoma. Visų pirma – nuostabus tortas! Ir jokio antra čia kaip ir nereik. 🙂
Tu nuostabi. Ačiū. 🙂
Tau tau, Inga, ačiū 🙂 Už tai, kad esi šioje tinklaraštininkų erdvėje – tokia… iš to pačio pasaulio, man rodos 🙂
Ačiū, Asta 🙂 PO kai kuriomis tavo tiesomis galėčiau krauju pasirašyti. Nesakysiu po kuriomis, bet… beveik po visomis 😀
O šitą Mišelės tortą jau kepiau ne kartą ir ne du. Super geras. Tik man visada 10 lakštelių. Plonyčių plonyčių. Ir kepu aš jį 20 cm skersmens formoj (o gal 18? reikia patikrinti)
Dievi6kai skanus tortas,
Egle, nėra už ką 🙂 Manau, daug žmonių galėtų drąsiai pasirašyti po tiesa, kad tavo blogas – neabejotinai vienas iš stilingiausių 🙂
O dėl torto – na, mano didesnis, todėl ir lakštelių mažiau. Bet kočiojau tai ir aš juos plonai plonai, vietomis net plyšti tešla norėjo, teko lipdymais užsiimt 🙂
[…] stilinga, nei ką. Bet dar labiau nustebau, kad tokį apdovanojimą suteikė ir Aušra, Ugnė bei Asta. Dar kartą, ačiū, […]
Astule, aciu uz apdovanojima!
O tortas atrodo nuostabiai!!!!!!!! esu isbandziusi jau ne karta si torta, man jis labai labai skanus, o ir draugams labai patiko!
Neringa, nėra už ką! 🙂
Tortas, manau, šis yra vienas iš tų, kurie tiesiog negali nepatikti. Toks paprastas, tačiau kartu ir nepaprastai skanus 🙂 O taviškius medučius aš puikiai prisimenu! Ir tos mielos bitutės… :))
Visų pirma siaubingai širdingai dėkoju už įvertinimą! Tu juk žinai, jog esi nuostabi, ar ne? 🙂
Visų antra, skaitydama tavąsias tiesas tikrai pagalvojau, jog tu aprašinėji mane. Kava be kondensuoto pieno – ne kava; nuotraukos ir apkrautas kambarys – tai tikrai dalykai, kurie mane žavi. Neplauti indai yra didžiausia pastarojo pusmečio katastrofo, su kuria susigyventi dar iki šiol niekaip nepajėgiau. Ir nepajėgsiu. Rašybos klaidos yra tikrų tikriausias dūris peiliu į širdį (ar į akis), kai norisi visiems pradėti pamokslauti apie kalbos švarumo būtinumą… na, o kas dėl žiemos – tai jau turbūt visiems mano aplinkiniams nusibodusi tema ir nuolatinės dejonės, kai net prie +11 galiu dūsauti kaip man šalta…
tai, sakai, mes visai nepanašios?… :))
O trečia, aš iki ausų esu įsimylėjusi medaus tortus, o taviškis atrodo pasakiškai gardžiai!
Oi, Mademoiselle, labai ačiū 🙂 Ir taip pat nėra už ką – tu esi tikrai verta šio apdovanojimo 🙂 Ta šiluma, kurią spinduliuoja tavo blogas, ir jaukumas tiesiog negali būti neįvertinti 🙂
Ir, ooo, taip, mes dar ir kaip panašios! 🙂 Malonu rasti tokių… bendraminčių, ar kaip reikėtų sakyti 🙂
Na, ir trečia, labai ačiū už pagyras tortukui 🙂 Bei dar vienas sutapimas – aš taip pat myliu myliu medaus tortus! :))
Niekada (nebent su labai retomis išskirtimis) negaliu palikti kriauklėje neplautų indų. Rankos pačios kyla, tikrai. O jei reikėtų išsirinkti vieną iš namų ruošos darbų… rinkčiausi indų plovimą. O grindų plovimą rinkčiaus paskiausiai, ir verkčiau graudžai.
Įspūdinga.
Visiškai tas pats )))
Diana, na va, mūsų tokių jau ne viena ir ne dvi 🙂 Smagu surasti sutapimų 🙂
Asta, ačiū 🙂 Ir aš labai panašų medaus tortą (pagal močiutės receptą) kepu ir labai mėgstu. Tik pertepimams dar kondensuotą pieną naudoju 🙂 Kaip dabar užsinorėjau gabaliuko… 🙂
Nėra už ką, Viktorija 🙂 Tavo medutį su kondensuotu pienu, man atrodo, mačiau tavuose gardumynuose. Ir mintyse įtraukiau į būsimų kepinių sąrašą 🙂
Aaačiū, Asta, miela skaityt gerą žodį 🙂
Nėra už ką 🙂
Skiriu šiam tinklaraščiui „Stylish Blogger Award“
http://www.kainetingiu.com/2011/01/stylish-blogger-award.html
Anželika, ačiū, kaip miela! Džiaugiuosi ir labai dėkoju už įvertinimą :))
Dėkoju už mano stiliaus įvertinimą 🙂
Nėra už ką, bendravarde 😉
Asta, skiriau tau „Stylish Blogger Award” apdovanojima 🙂
http://aj-receptai.blogspot.com/2011/01/stylish-blogger-award-apdovanojimas.html
Ačiū labai labai! Nuostabu sulaukti tiek įvertinimų :))
Labas vakaras 🙂
Bandysiu gaminti si torta, tik iskilo pora klausimu 🙂
pirmas – kaip turi atrodyt ta garu vonele? :))
ir antras – ar tinka dirbtinis medus?
aciu uz atsakyma 🙂
Roberta, sveika 🙂 Skubu atsakyti į klausimus: garų vonelė atrodo taip: į puodą įpili vandens, ant jo dedi dubenėlį (ar dubenį, ar mažesnį puodą) su produktais taip, kad dubenėlio dugnas nesiektų vandens puode. Ir statai puodą ant ugnies. Apatiniame puode vanduo kaista, verda, kyla garai, kurie pasiekia ir viršutinį dubenėlį/dubenį/puodą 🙂
O dirbtinis medus tinka, tik, žinoma, trupučiuką skonis skirsis 😉
Sėkmės gaminant tortą! 🙂
aciu 🙂 tikiuosi man pavyks :)))
Žinoma, kad pavyks! Aš net neabejoju 🙂
Na jau susiruošiau ateinantį penktadienį šitą gražuolį kepti. Kadangi tai bus pats pats PIRMAS kartas, kada kepu tokį rimtą kepinį, man iškilo keli klausimai:
1. Ar lakštus reikia kepti kartu su kepimo popieriumi ar atskirai?
2. Gaila, neturiu mikserio, ar nieks nepasikeis jei viską plaksiu su šakute (čia kremo gamyboj)?
3. Kuo perteptas torto viršus nuotraukoje? Ar reikia pertepti torto šonus?
Lauksiu atsakymo. 🙂
Beje, Asta, jūsų tinklapis laaabai fainas, vien nuotraukos užveda ir pakelia norą gaminti ką nors. 🙂
Kotryna, visų pirma – sveikinu su būsimuoju PIRMU kartu! Ir pabandysiu pagelbėti, kuo tik galėsiu 🙂
1. Torto lakštus kepame ant kepimo popieriaus, taigi, kartu. T.y. tešlą iškočiojame tiesiai ant kepimo popieriaus, pagal nusipieštus kontūrus apipjauname, apipjautus kraščiukus nuimame, o gražų tešlos apskritimą kartu su visu kepimo popieriumi dedame ant skardus ir – į orkaitę 🙂
2. Abejoju, ar su šakute pavyks išplakti grietinėlę iki standžių putų… O jei nepavyks, tuomet kremas nebus tvirtas, tortas nesustings ir viskas „išplauks”… taigi, čia gali kilti problemų. Todėl siūlyčiau plaktuvą jei ne įsigyti, tai tiesiog pasiskolinti 🙂
3. Torto viršutinis tešlos lakštas apteptas tuo pačiu torto kremu, o ant kremo užlietas juodas šokoladas. Kraštų kremu aptepti nebūtina, bet galima. Priklauso nuo to, kaip puoši tortą 🙂
Linkiu didelės sėkmės ir labai skanaus torto! O jei iškils dar klausimų, esu visada pasiruošusi atsakyti 🙂
P.S. Labai ačiū už gražius žodžius saulėtai virtuvei. Man tai – įkvėpti gaminti – labai daug reiškia 🙂
Dar kartą ačiū! 🙂
Na viskas aišku kaip ir, reiškia tortas bus dieviškas. 😀
Kotryna, laikysiu kumščius! 🙂
Ir labai lauksiu komentarų 😉
Kiek pasebejau, cia visos dekoja, kazka paso, be ne viena nebade kepi sio toro. MAn labai gaila, nes nera bendraminciu. Nenoriu pasirodyi nepopuliari, be man jis nesigavo 10/10 nors dariau visiskai pagal recepa. Kremas ikrai nuostabus, ir skonis ir susingo puikiai, be su laksais kazkas netaip. Jie gavosi kietoki, ir as ju nesulaisciau (nes nebuvo o pamineta recepte) niekuo, tai ir valgan ji tik sekancia diena tortas vistiek buvo kietokas, nors is 6 biskvtu dejau tik 4. Nzn kas butu gavesi jei visus 6 buciau sudejusi, kremo tikram kiekiui laksu tikrai per mazai. Ir is sito teslos kiekio jie man nesigavo labai jau ploni, gal 5mm storio (man noreusi plonesniu, tai jnau kitam kartui zinosiu). Neskaiant nesklandumu, skonis puikus.
Simona, gaila, kad dešimtuko tortas nepasiekė – na, perskaičius, kaip pavyko, manau, kad nė 8 nepasiekė, ar ne? Gaila 🙁 Tačiau nežinau, kodėl Jums nepavyko – man tortas gavosi tikrai pakankamai drėgnas (kaip ir rašiau aprašyme), ir visi biskvitai buvo minkšti. O dėl kremo, tai žinau, kad jo atrodo labai mažai – man irgi taip atrodė – tačiau šiame torte, kaip matot nuotraukoje, taip ir yra, kad biskvito ir kremo sluoksneliai panašaus storio, taigi, kremo ir yra plonai plonai tepama.
O, žinot, pagalvojau dabar – kelintą dieną Jūs valgėte? Kaip ir rašiau, tortas skaniausias antrą – trečią dieną nuo sutepimo, nes būtent tada jau visi sluoksneliai būna persigėrę. Gal šitą punktą praleidot netyčiom? 🙂
Gal ir nesveika, užtat skanu
Kodėl gi dabar nesveika? 😮 Viskas sveika, kas su saiku 🙂
3. Grietinėlėje išbrinkusią grietinėlę pakaitinti ant nedidelės ugnies (arba mikrobangų krosnelėje), kol ji ištirps.
tai čia želatiną į grietinėlę? ar kaip?
ačiū
Oi. „Grietinėlėje išbrinkusią želatiną”. Atsiprašau už klaidą 🙂
Aš į šio torto kremą želatinos visai nedėčiau… kiek darau medaus tortus, puikiai kremas išsiplaka, ir būna labai minkštas.
Egle, tikra tiesa, dabar, gamindama medaus tortą, aš irgi nebededu želatinos 🙂 Puikiai išsiplaka kremas, įsigeria į biskvitus ir būna tvirtas!