Šiandien nebus ilgų įžangų. Nei paplepėjimų apie orą, nei gilių gyvenimo prasmės ieškojimų. Kažkas pavogė iš manęs visas mintis ir paliko su tuštuma ten, kur žodžiai turėtų virsti rišliais sakiniais.
Įrašas tiems, kas nemėgsta ilgų kalbų. Ir tiems, kas pasiilgo normalaus maisto.
Skonis: 10/10. Patiekalas, kuris gali tapti įrodymu, jog nuostabiai skaniems pietums nereikia nei jūros gėrybių, nei artišokų ar kitų gurmaniškų gudrybių. Tai vienas iš tų patiekalų, kurie įrodo, kad genialumas slypi paprastume. Paprastuose produktuose, paprastuose prieskoniuose, paprastame paruošime. Labai nuoširdžiai siūlau išbandyti. Labai skanu!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtinga.
Kur radau? Kayotic kichen
Žiedinių kopūstų, bulvių ir pievagrybių apkepas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
500 g bulvių
1 žiedinio kopūsto galva
150 g pievagrybių
1 vidutinio dydžio poras, be lapų
3 skiltelės česnako
80 g sviesto
3 valg.š. miltų
2 puodeliai (600 g) pieno
160 g fermentinio sūrio
¼ arb.š. paprikos miltelių
½ arb.š. malto muskato
1 arb.š. druskos
½ arb.š. pipirų
½ arb.š. džiovintų petražolių
GAMINIMO EIGA
1. Žiedinį kopūstą išskaidyti nedideliais žiedynėliais. Sudėti į pasūdytą vandenį ir virti, kol užvirs, o po to – dar 10 minučių ant nedidelės ugnies.
2. Bulves nuskusti, supjaustyti vidutinio dydžio kubeliais. Sudėti į pasūdytą vandenį ir virti, kol užvirs, o po to – dar 10 minučių ant nedidelės ugnies.
3. Poro stiebą perpjauti per pusę išilgai ir šias dvi dalis supjaustyti plonais griežinėliais.
4. Česnako skilteles sutarkuoti.
5. Fermentinį sūrį sutarkuoti ir padalinti į dvi dalis.
6. Pievagrybius supjaustyti plonais griežinėliais.
7. Keptuvėje ištirpinti sviestą. Pakepinti porą apie 2 minutes, tuomet suberti česnakus ir dar šiek tiek pakepinti.
8. Suberti miltus ir maišant pakepinti apie 2 minutes.
9. Po truputį, nuolat maišant, pilti pieną. Pakaitinti padažą iki virimo – taip pat nuolat maišant.
10. Įmaišyti vieną dalį sūrio, pagardinti pipirais, druska, paprikos milteliais, maltu muskatu bei džiovintomis petražolėmis. Nuimti nuo ugnies.
11. Į kepimo indą (20 x 30 cm.) sudėti virtus ir nusausintus žiedinius kopūstus, ant viršaus išdėlioti pievagrybius, ant jų – virtus ir nusausintus bulvių gabalėlius. Galiausiai ant viršaus užpilti paruoštą sūrio padarą ir apibarstyti antra dalimi tarkuoto sūrio.
12. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 30 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Skanaus!
35 komentarai
Įrašas skirtas tokiems kaip man tinginiams skaitytojams 😛 bet už tai nuotraukas giriu baisiausiai ♥
Ačiū, aguonėle 🙂 Supratau, kad fotoaparato stovas yra visagalis – jis daro stebuklus :))
Labai mėgstu visokiausius apkepus, bet nemėgstu jų fotografuoti… Nes vaizdelis lėkštėje būna ne koks, reikia fotografuoti kepimo inde, o apie tai dažniausiai prisimenu jau paragavusi patiekalo :))) Šaunuolė, atradai skanų jų fotografavimo būdą 🙂
Viktorija, pritariu kiekvienam tavo žodžiui. Nes man irgi lygiai taip pat 🙂 Apkepus labai myliu, bet nufotografuoju vos vieną kitą… Bet va, štai ir pavyko pagaliau, valio valio :))
Labai skaniai atrodo.
Reiks ir man traukti fotoaparato stovą:).
Lašeli, jei tik turi, būtinai trauk – jis tikrai labai didelis pagalbininkas 🙂
Pasaka ne kitaip:)
Ačiū, Ineta 🙂
Oi, kaip mane vilioja, nes esu visokių apkepų gerbėja, o ypač tų, kuriuose nerasi mėsos, bet slepiasi daugybė grybų :)O dar apskrudęs viršus…Mmmm…
Sima, taip, visiškai tau pritariu 🙂 Tik aš dar kažkaip atlaidžiau į mėsą, ypač paukštieną žiūriu, tinka man ji ir patinka, tačiau kai nėra, tikrai nepasiilgstu 🙂 Šiame apkepe – taip pat. Puikiai išpildytas skonis ir daržovių, prieskonių, padažo pagalba 🙂
Ir mes panašiai kepame, žinok. Su belenkokiom daržovėm, dažniausiai – brokoliais ar kalafiorais, gal kokiom špraginėm pupelėm. Ir altu padažu, ir sūriu ant viršaus. Greitai ir lengvai vakarienei ,) Čia kai numatytas antras patiekalas – tortas koks!
Jul, aha aha. Tik pas mus čia pietūs dažniau, bet kad ir kas tai būtų – labai dėkingas patiekalas improvizacijoms! Ir kaskart vis naujas skonis. Jau iš manęs tuoj juoksis, vėl pamatę tą baltą padažą ant dujinės, nu bet čia mano naujas pamišimas :))
Asta, kaip skaniai atrodo 🙂 O Kayotic man labai patinka, gal kad ten daug tokio kaip tu sakai ‘normalaus’ maisto ir jis toks netolimas lietuviškiems skrandukams 🙂
Ačiū, Vio 🙂
Ir ten dar labai daug va tokių panašių apkepųųų, kuriuos aš labai mėgstu. Ir taip, labai pakankamai lietuviški ir nesudėtingi jie. Ir dar nuotraukos nuotraukos… Puikus tinklaraštis, pritariu 🙂
Aš kepenėles labai mėgstu, tiesiog dievinu… Gaila, kad jos nelabai sveika, bet pasilepinu kartais 😀 O mėsos nuo vaikystės beveik nevalgau, dešrą nuo sumuštinių uniformos kišenėse slėpdavau. Bet kartais užsimanau kokio gabalėlio…
Sima, labai jau subtilus dalykas tas žmonių skonis.. visiškai suprantu ir tuos, kurie į ją net nežiūriu; ir tuos, kuriuos nakties vidury šaldytuve gulintis lašinių gabaliukas šaukte šaukia 😀 Svarbu, kad kiekvienas atrastume tai, kas patinka ir tinka, ir džiugina 🙂
Mmm,kaip pasiilgau apkepų ir žiedinių kopūstų… O Tavo nuotrauka tikrai graži. Sparčiai tobulėji.
Ačiū, Kotryna 🙂
Pasaka toks naminis maistas 🙂 o stovas tikrai stebuklus daro? Nes jau senai galvoju jį įsigyti 🙂
Karolina, ooo, patikėk. Bent jau man – tikrai taip. Fokusą pagauti šimtą kartų lengviau ir nuotraukos iškart kokybiškesnės tampa 🙂 Kaip ir kartoju – bent jau man 🙂 Kiti, tikiu, gal ir rankose fotoaparatą laikydami gali stebuklą išgauti 🙂
O aš kepiau vakarienei, tikrai skanu ir pakankamai lengva, nors ir perskaičius padažo aprašą taip neatrodė 🙂
Simona, tikrai taip, apgaulingas šis padažas yra. Rodos, sviestas, miltai… Bet kai iškepa – nei per riebu, nei ką. Bent jau pas mus ji labai mėgstamas 🙂
O kas patiko apkepas, labai džiaugiuosi 🙂
Mmm ;p reikės tokį pasidaryt 🙂
Eva, skanaus! 🙂
Kaip tik šiandien išsikepėm šį apkepą. Nerealiai skanus 🙂 Atrodo, kas čia tokio ypatingo gali būt, virtos bulvės, kalafiorai… 🙂 bet tas padažiukas taip sujungia skaniai viską. Manau, dar nekartą bus gaminamas su įvairiom variacijom 🙂
Agne, žinok, lygiai lygiai tą patį pagalvojau ir aš, dar prieš pirmąkart paragaudama 🙂 Tai tikrai vienas iš tų patiekalų, kurie yra skanesni nei atrodo. Labai labai džiaugiuosi, kad ir jums patiko! 🙂
o kuom fotoaparato sotvas pagelbėja gaminat šį skanų patiekalą?????
Živile, 🙂 Gaminant gal ir visiškai nepadeda, tačiau stengiantis padaryti gražią ir kokybišką nuotrauką – labai 🙂
Labai geras šitas apkepas, aš dar visad vyšninių pomidorų įmaišau, tuomet iš viso pasaka!
Mmm, vyšniniai pomidoriukai – gėris! 🙂 Džiaugiuosi, kad patinka 😉
O sviesta kur deti?
Skanu 🙂
Atsiprašau už klaidą; receptą jau pataisiau ir sviestas atsirado savo vietoje 🙂
Labai džiaugiuosi, kad patiekalas patiko 😉
Aš siūlyčiau grybus dėti ne šviežius, o prieš tai apkepti, kad išvengti papildomų skysčių, kuriuos išskiria pievagrybiai:)
Labai skanus apkepas, isbandyta, keliauja y megstamiausius! Aciu uz recepta